Hidracefalus je posledica slabšega pretoka ali resorbcije likvorja, torej možganska tekočina zastaja v enem od ventriklov ali pa slabše odteka in se slabše resorbira v telo. Acetazolamid zmanjšuje nastajanje likvorja in tako skušajo odložiti morebitno operacijo, saj se včasih poti same popravijo. Pri nas so čakali ca pol leta, potem pa smo se vseeno morali odločiti za operacijo. Kolikor se spoznam - naštudirala pa sem res vse živo - pri vas ni nujno, da boste dobili cevko. Obstaja še en način in sicer endoskopska ventrikulostomija. Sicer je odvisno katera "luknjica" je zamašena, ampak če gre za stenozo akvedukta (prehod med 3. in 4. ventriklom), sem skoraj prepričana da bodo najprej poskusili s to operacijo.
Endoskopska operacija je "prijaznejša". Skozi lobanjo naredijo luknjico (premer ca 1cm) in z endoskopom (cevka v kateri so kamera, instrument in še nekaj) pridejo do 3. ventrikla in na dnu naredijo majhno luknjico, skozi katero bo tudi odtekal likvor. Pri tem ne poškodujejo prav nič možganovine in mi smo bili četrti dan že doma. Težave smo imeli samo s slabostjo in bruhanjem zaradi narkoze, ampak je tudi to po nekaj dneh minilo.
Žal nam ta operacija ni pomagala, ker se likvor ne resorbira in tak način pri nas ne reši nič. Tako smo dobili cevko, kar tudi ni bilo grozno (doma peti dan), bi pa lahko bilo. Možne so namreč vse žive komplikacije, ker v telo vstavijo tujek. Pogoste so baje okužbe zaradi posega ... Pri nas je bilo na srečo vse ok. Vidne posledice so brazgotina na glavi malo za in nad desnim ušeskom (se ne vidi, ker je pod lasmi), izboklina za ušesom - se tudi ne opazi, vendar se otipa (to je valvula, ki je vstavljena pod kožo in izgleda kot kakšna malo povečana bezgavka),na istem mestu še brazgotinica s tremi šivi, dva šiva pod vratom in dva ali trije šivi na trebuščku. Če se potrudiš lahko otipaš tudi cevko pod kožo na prsnem košu proti trebuščku.
Če pride do okužbe ali zamašitve cevke (to se lahko zgodi ali v delu, ki je v glavi ali na drugi strani v trebuščku), je potreben ponoven poseg. V bolnici sem videla fantka, ki so mu stvar opravljali že osmič!
Upam, da te nisem preveč prestrašila in da operacije sploh ne boste potrebovali. Sicer ti bo nevrokirurg vse razložil in precej resno mislim, da pri vas pride v poštev tista "prijaznejša" operacija, če sploh. Hodite v Ljublajno?