In če bi bila knjiga Za otroke kuhajmo zdravo zares zanič, potem je kupci ne bi kupovali. Vendar to kuharico kupujejo (njena cena je 21 evrov, če se ne motim), saj je morala pred kratkim knjiga že v (obogateni – priložena je tudi cede) četrti ponatis. In če bi bila knjiga slaba, potem prof. dr. Dražigost Pokorn o knjigi ne bi napisal takole: "Kuhinja Emilije Pavlič temelji predvsem na mediteranski kuhinji, ki velja danes za eno izmed najbolj zdravih kuhinj v Evropi." Sploh pa je najboljše, da svojo knjigo podrobneje predstavi kar avtorica sama.
Pozdravljeni, drage bralke in bralci. Pa smo prišle tudi kuharice na vrsto, da kaj povemo, kaj napišemo. Da z lepo besedo in dobro hrano polepšamo dan velikim in majhnim, revnim ali bogatim. Smo kuharice za nahranit ljudi vsak dan, iz leta v leto in so kuharice za »hai« kuhanje. Na opravljeno delo in prehojeno pot sem ponosna zato, ker sem svoje znanje gradila na spoštovanju do ljudi, še posebno do otrok in mladine. Želji po ohranjanju naravnih dobrin in tradicije. Mogoče me je prav to vrglo na površje.
Res je, moja knjiga oziroma kuharski priročnik, ki ji je priložena tudi brezplačna zgoščenka, stane samo 21 EUR, kot ob prvem izidu. V kratkem bo na voljo tudi v angleškem jeziku. Na zgoščenki, ki jo kupcem podarim, je celotno besedilo knjige: nasveti, jedilniki za vsak dan in vsi recepti iz jedilnikov. Razlog, zakaj tudi na CD –ju je bil, da bi mladi knjigo brali tudi na računalniku in se tako učili tudi kaj skuhati. To je moja velika želja – NAUČITI MLADE KUHATI. Da ne bi bili toliko odvisni od staršev in od industrije, da bi se tudi kuharsko opismenili.
Ko bralec prebere nasvet »nikdar segrevajte olja, ampak suho ponev, šele nato dodajte olje in v hladno olje, ki ni več hladno, ker je dno že toplo, dodajte jajce - na oko«. Ta teden, ko odgovarjam na tale vprašanja, je teden boja proti raku. Naj bo tale intervju moj prispevek, da nikdar in za nikogar ne kuhamo na zažgani maščobi. Takih nasvetov je v knjigi veliko in vsi sestavljajo celoto zdravega kuhanja. Knjiga ni samo za otroke, njim sem jo samo posvetila. Njena uporaba je namenjena vsem generacijam. Vesela sem, če mi jo kdo kupi, pa tudi pohval in nagrad, ki jih dobivam. To je lep občutek. Ko sem prejela sporočilo, da sem prejela nagrado v svetovnem merilu, je bilo zame veliko priznanje.
Mnogi mi pravijo, da mladi moje besede vzamejo resno, da imam nanje velik vpliv. Iz tega izhaja tudi moja velika želja, ki jo sedaj prvič povem. Že dolgo si želim, da bi vsak šolar imel moj priročnik in zgoščenko. Kot učbenik za gospodinjstvo in potem kot kuharico. Prav iz tega razloga v knjigi nimam nobenih reklam, nobenih sponzorjev. Upam, da bo mojo željo prebral tudi minister za šolstvo.