Ronja!
Tudi jaz ti svetujem, da malo pobrskaš po knjigah ali pa po člankih - tudi na netu je kar nekaj informacij (preko iskalnika vtipkaj epidural*). Na kratko pa ti lahko odgovorim na vsaj nekaj tvojih vprašanj, se pa praksa med porodnišnicami rahlo razlikuje.
Pri meni (lani v SG) je bilo tako:
Postopek se začne z vstavljanjem katetra po domače v predelu hrbtenice (malo nad ledvicami po višini). To praviloma ne boli, ker dobiš lokalni anestetik. Kateter praviloma vstavijo, ko si odprt nekje med 3-4 cm oz. prsti. Anestetik oz. ta analgetik, ki odvzame bolečino začne hitro delovati nekje po 10-15 minutah. Popadke kljub temu še čutiš, bolj kot nek pritisk oz krč, vendar niso boleći oz. je bolečina minimalna. Kdaj moraš pritiskat in kako, pa ti pove babica. Zelo nazorno opiše - pritisnite, kot bi hoteli kakat. Seveda je potrebno pritisniti malo bolj.
Narobe lahko seveda tudi kaj gre, vendar so me v torek v MB potolažili, da do ohromelosti ne more priti, ker se kateter vsravi nižje v predelu hrbtenice, kjer se hrbtenjača že konča. Možna posledica je kao glavobol (jaz ga nisem imela). Pri meni pa je konkretno šlo narobe naslednje. Najprej mi je izpadel kateter in so mi ga ponovno vstavljali (tudi v drugo me ni nič bolelo). Potem je bilo 3 ure vse O.K., nakar sem dobila preveliko dozo in sem imela noge čisto omrtvičene (nisem čutila niti prstov). Kljub vsemu je porod stekel do konca brez ostalih zapletov, je pa res, da so mi morale punce v porodni zaradi prevelike doze zelo pomagati. Obračale so me s hrbta na bok in obratno, tudi noge so mi morale dvignit, da sem se lahko prijela pod koleni. Potem so mi še morale močno pritiskat na trebuh, da je sinko le prilezel na plano.
Kljub vsemu, sem se tudi tokrat odločila za EA, s tem, da bom raje "vzela" manjšo količino analgetika in raje čutila vsaj nekaj bolečine, tako da bom lahko na koncu bolj sodelovala in se sama valila iz boka na hrbet. Tisto metanje na trebuh me je od vsega najbolj bolelo (če odmislim tiste popadke na 3 minute).
Če te zanima kaj konkretnega, pa da ne bomo težile še drugim, me lahko vprašaš še kaj na privat - ni problema.
Osebno ti EA priporočam, ne boj se groznih zgodb o ohromelosti, ker to ni res. Hrom lahko postaneš, če ti zadenejo v hrbtenjačo (tako nam je sedaj razložil tudi dr. Zabavnik), kar se pri tej EA, ki jo delajo pri porodih praktično ne more zgoditi.
LP, Jasna