Izpade, kot da zagovarjam klofuto - nikakor. Samo ta teorija deluje, dokler imaš dovolj časa. jaz s sinom nisem imela niti najmanjšega problema, dokler sem delala polovično in sem imela čas za miljon razlag, za sto "premorov", za sto globokih dihanj, dokler sme imela čas odgovorit na vse njegove "ampake" itd. Ko se je začela služba na polno, ko je postalo važno, da sem TAM točno TAKRAT, moj sin pa bi v neskončnost parlamentiral, zakaj je treba obut škornje in ne sandal in zakaj mora pohitet, če se njemu pač ne hiti, so stvari ratale precej bolj napete. Lahko si odločen in prijazen, ko 15 min gor ali dol ne igra vloge, ampak kolikor jaz poznam povprečno mularijo, prijaznost prav eno figo zaleže, ko gre zares; ko gredo stvari čez mejo, zaleže samo še odločnost, brez prijaznosti.
Tudi tisto o učenju se krasno bere, dejstvo pa je, da morda to deluje še 2 min po tistem, ko si ravnokar povedal. Naslednji dan so stvari točno tam, kjer so bile prejšnji dan, dokler se ne zgodi nekaj, kar je za malega neredneža skrajno zoprno. Pa še potem tista sankcija drži en določen čas, potem spet "popusti" in je treba vajo ponavljat. Moj 5,5 letnik obvlada vso teorijo, ampak če/ko se njemu ne da, mu teorija z mano vred maha prosto po Prešernu dol, dokler par stvari ne izgine. Meni se zdi preneumno, 6 x v enem dnevu razlagat, kam gredo čevlji, avti,vlaki cunje in zakaj jih je treba pospravit. 1 x opomnim, potem pa samo še izgine.
Tisto o demokraciji je tud zelo dvorezen meč: pri otroku, ki je sicer vodljiv, morda deluje, pri mojem je pol na pol- včasih bo krasno delovalo, drugič bo popolnoma zgrešilo svoj cilj. Seveda so stvari, kjer se lahko pogajamo, lahko tudi jaz popustim so pa stvari, kjer enostavno ni debate.
V glavnem: dokler imaš dovolj časa in dovolj energije, je to krasen način. Ko tega nimaš, kor pideš ob 17h domov zbit ko kamela, je treba kdaj tudi drugače, pa ne nujno zgolj s klofuto. Zame je udarec skrajno skrajno ukrep, še zdaleč a ne vzgojna metoda za redno uporabo. Otroci niso -žal ali pa k sreči- naštancani in kar pri enem super deluje, je pri drugem bob ob steno. Zato pa ima vsak otrok svoje starše in zato je tako težko dajat nasvete o vzgoji ali splošno uporabne recepte. Za moje pojme splošno veljavnih napotkov ni, so samo smernice, ki jih nato prirediš sebi in svojemu otroku.
Primerjati partnerja in otroka je naravnost smešno. Partner je odrasla in odgovorna oseba, ki odgovarja sam zase, otrok pa to ni. Relacija med partnerjema in relacija otrok-starš NI ista in nikoli ne bo. Partnerja sta na isti ravni, otrok in starš pa nista- Kar seveda ne pomeni, da je treba otroka mlatit ko mačka in ga ne smemo spoštovat - nikakor. Vendar starš otroki postavlja mejo, ga vzgaja in vodi, odgovoren je za njegovo varnost in še za marsikaj. In če dobro pomislim - če bom moža obvarovala pred neko hudo nesrečo s tem, da mu dam klofuto - mu jo bom brez slabe vesti tudi dala, pa upam, da on meni tudi. Spoštovanje pa si je treba tudi zaslužit - na to se pa pozablja!
< Sporočilo je popravil mamuška -- 4.8.2008 0:33:37 >