IZVIRNO SPOROČILO: miamiam
Razumem, da nekateri mislite kaj vraga dela z otroci.
Ma, ne vem, če si kdo to misli.
Si samo človek, tako kot smo vsi in imaš eno težko obdobje, kot ga imamo vsi, eni zdaj, drugi prej, tretji kasneje. In velika večina nas je bila že v podobni situaciji kot ti. Ne dobesedno, ampak po občutkih nemoči, utrujenosti, napetosti, vse to, kar veje iz tvojega prvega sporočila.
Zato sem napisala, da se moraš umiriti. Sama sebe, se sprostiti, da spet začutiš sebe, da vidiš cilje pred sabo, da vidiš pot, v sebi začutiš kompetenco in nadzor. Trenutno imate doma kaos, samo ven morate najti pot - to pa gre s spremembo pristopa. rekla si, da veliko kričite - to očitno ne deluje, bo treba najti drugo pot. Pa recimo, da se stalno ponavljaš. Mogoče te mali ne sliši ali noče slišat ali je zatopljen v igro. Stopiš do njega in ga pogledaš v učke ter vprašaš, če te je slišal, kaj si rekla.
Kar se tiče histerije in izpadov. ne vem, mogoče ti kaj pomaga: naša starejša ima takšne izpade. Iz lepega začne kričat, se dret, jokat, cepetat, nič ni uredu, nič ni dobro,... To se dogaja, kadar ji kaj ne gre, je v novi situaciji, ki jo še ne obvlada ali če je pod časovnim pritiskom (recimo zjutraj). Meni gre dretje totalno na živce. Res, v trenutku mi poči živec in se začnem dret nazaj (pišem iz izkušenj, da se je fajn umirit
). Ampak mene moti dretje in če sama vpijem nazaj, spregledam, da je dretje otroka le izraz njegove trenutne nemoči. Če pa tisti trenutek pokleknem zraven nje, jo objamem in skušam umiriti z božanjem in besedami, da je vse uredu, nič ni hudega, imamo problemček, ga boš že rešila, jaz pa ti bom pri tem pomagala, se v zelo kratkem času umiri in je spet nasmejana deklica, ki ima pred sabo izziv in ga hoče rešiti. Zanimivo pri tem je, da si potem sama pravi, a veš mami, to pa to mi ni šlo, ampak sem zbrala pogum in vztrajala in mi je uspelo. In je neskončno ponosna nase. Jaz pa nase, ker sem uspela zadržat svoj čustven odziv in se obnašat racionalno
.