cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

Železo

clock-img

04.01.2006, 10:55

clock-img

pupika

pencil-img

2132

Punce katera hrana vsebuje veliko železa?

clock-img

04.01.2006, 10:57

clock-img

KMALU

pencil-img

1042

uhhh. rajsi odtipkaj ZELOZO v yahoo ali google iskalnik pa ti bo vse ven vrglo..

clock-img

04.01.2006, 10:57

clock-img

KMALU

pencil-img

1042

pa tud na ringaraji mas napisano o hrani in vitaminih.. pod nosecnost (ne forum)

clock-img

04.01.2006, 11:05

clock-img

pupika

pencil-img

2132

Evo sem nekaj našla, če bo še katero zanimalo

Meso je glavni vir vnosa železa, zato je ob pomankanju mesa tudi železo v deficitu. Vegetarijanci, ki uživajo tudi ribje meso, tega pomankanja ne boste občutili. Železo živalskega izvora se lažje absorbira kot železo rastlinskega izvora, ki je pomembno za tvorbo hemoglobina. Zelo je torej pomembno, v kakšni obliki konzumiramo železo - podatek o količini železa v neki hrani ni dovolj (železa v ionski obliki v vodi praktično ne moremo uporabiti). Nekaj ga lahko dobite v oreščkih, začimbah, spirulini,ovsu, riževih otrobih... Si pa telo ob pomankanju zelo dolgo ne opomore, zato je pomankanje veliko tveganje za športnike. Pol-vegetarijanci kombinirajte obroke rib in zelenjave, saj bo železo iz mesa poskrbelo za boljšo absorbcijo železa in zelenjave.

Tu pa lahko še za ostale vitamine najdete

http://www.osebnitrener.com/clanki/vegeterjanska_prehrana.htm

clock-img

04.01.2006, 11:30

clock-img

Katrin

pencil-img

4173

Železo sicer lahko zaužiješ s prehrano, vendar ti ga v nosečnosti pobira tvoj dojenček, zato se lahko zgodi, da ti raven železa v telesu upade. V tem primeru ti bo ginekolog predpisal železove tabletke.

Lp user posted image

Be the Peace and Harmony you desire...

clock-img

04.01.2006, 12:11

clock-img

tinica

pencil-img

501

Največ železa je v mesu (rdeče meso) in pa v sadju katero je pač rdeče (borovnice, temno grozdje,...). Tako nam je to razložila hematologinja aja pa še špinača ga ima veliko, ampak jo moraš narediti brez mleka.

lp

Kritizirati zna vsak bedak in mnogi to počno.

clock-img

06.01.2006, 19:32

clock-img

eya

pencil-img

4615

Železa je veliko tudi v suhem sadju kot so marelice in slive, pa v pesi. Baje se bolje absorbira, če poješ še dovolj vitamina C. V lekarnah prodajajo pesin sirup Endovital z medom: jaz ga spijem žlico na dan, zraven zmešam še žlico limoninega soka (mi je tud okus potem boljši). No, po pravici povedano, pa imam hemoglobina še vedno bolj malo.
Lp!

Razvajeni otroci vedno kaj zahtevajo, ustvarjalni vedno kaj ušpičijo.

clock-img

08.01.2006, 18:13

clock-img

cebelicamaja

pencil-img

231

Punce, koliko pa imate kaj hemoglobina? Kdaj približno predpišejo železove tablete?

LP, maja

clock-img

08.01.2006, 18:36

clock-img

KMALU

pencil-img

1042

na zadnjem pregledu sem ga imela 131. To je kao ok, ampakso mi vseeno napisali te tablete za zvecit.
Joj kako so ogabne. Se dobro, da meni ni vec slabo, ker bi po moje vsakic bruhala...
A so vam tudi tako ogabne? Okus je priblizno tak kot da zvecis aluminijasto folijo z malo sladkorja... user posted image

clock-img

08.01.2006, 19:48

clock-img

lenika

pencil-img

6143

Jaz sem ga imela na zadnjem pregledu 107 in sem dobila ene tablete, vendar ne za žvečit, ampak za izpit z vodo.

clock-img

10.01.2006, 20:38

clock-img

cebelicamaja

pencil-img

231

Jaz sem dobila ene za popit z vodo. Pa še v lekarni mi je rekel, da jih ne smem prigriznit.
Vzamem eno zjutraj kakšno uro preden vstanem (si uro naštimam, potem pa se še malo podremuckam). Ker se menda tako najbolje železo absorbira. Imam pa potem ko vstanem in si zajtrk pripravljam grozen okus po jajcih. K sreči pa nisem zaprta (kar se lahko zgodi) in tudi slab okus po zajtrku hitro mine.

LP, maja

clock-img

11.01.2006, 09:59

clock-img

mojsoncek

pencil-img

3866

Jaz sem ga imela na predzadnjem pregledu 104 in sem seveda dobila tablete... vsako jutro eno na tesce. Bojda ima zelezo zelo rad zobe, zato je dobro malo gledati tudi na kalcij.

lp

clock-img

11.01.2006, 18:59

clock-img

eya

pencil-img

4615

Ojla!
Jaz sem ga imela na prvem pregledu 119, pa so mi rekli, da je meja 120 in da to ni tako kritično. No, sem pričakovala, da mi bodo med nosečnostjo mal večkrat prekontrolirali, ker pa niso, sem si ga dala sama izmerit kaka dva meseca nazaj-in je bil 107. Zato sem v lekarni kupila Endovital (pesin sok) in jem vsak dan suhe marelice.

Zdaj sicer ne vem, če je kaj narastel, ampak počutim se ok (ker če imaš premalo hemoglobina, se ti menda pogosto vrti).
Lp!

Razvajeni otroci vedno kaj zahtevajo, ustvarjalni vedno kaj ušpičijo.

clock-img

25.04.2006, 23:21

clock-img

betsi

pencil-img

9

S tem člankom se ravno ne strinjam. Sem že več kot 14 let vegetarijanka (ne jem mesa, jajc in rib). V prvi nosečnosti nisem imela nobenih težav z železom. Sedaj je moja pikica stara 1 leto in sem tri mesece noseča. Še vedno dojim, se aktivno ukvarjam s športom in tudi sedaj je z železom v krvi vse v redu.
Moji prijateljici pa se je kri izboljšala šele, ko je postala vegetarijanka.

clock-img

01.05.2006, 23:08

clock-img

andreja25

pencil-img

46

največ železa ima zelena lisnata zelenjava in rdeče meso

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem