Uporabljam dva kenwooda, isti model, tak da težko primerjam... meni je fajn, svojega mam že vsaj 10 let in še kar dela. na morju jw mami kupla istega tudi prek kar nekaj leti) in tudi pridno dela - pekla sem vsak dan kruh, včasih še kako testo vmes zamesila,... in tako dela vsako leto 4-5 tednov brez prestanka;) koliko ga ona uporablja, ne vem. Speče torej vsaj kakih35 kruhov, moj pa kakor kiro leto.
Na kaj je treba pazit:
- teflon posode: tu so velike razlike (debelina nanoasa in kvaliteta samega teflona, rajši boljše!)
- kapaciteta posode, jaz za manj kot kilo kruha (torej iz pol kile moke) ne bi kupovala. Manjšega lahko narediš, večjega pa ne. Vseeno je fajn vzet ne prevelikega, ker iz čisto malo moke pa v veliki posodi ne bo dobro zmešal. Vzami za tisto velikost, kot boš največkrat delala. Jaz mam za 1 kilo, torej iz pol kile moke in se lepo zamesi tudi iz 300 g, manj pa že ni več tako lepo - je pa pravokotna posoda.
- kje ima grelno spiralo - če je samo čisto na dnu, niti malo ob strani, lahko da zgoraj ne bo lepo zalečen. Moja je ob dnu na strani in je ok, so se pa pri nekaterih že pritoževali nad tem.
- naj ima program samo za mesenje, to velikokrat rabiš (recimo testo az pico).
- fajn je tudi program samo za peko, če bi rada pekla v njem tudi sladkarije, samo jaz ga ne rabim, ker imam še pečico. moj tega nima, sem mislila, da bo falilo, če ne bo dovolj pečen kruh, venda rima v tem primeru možnost dopeke, tako da ni problem (ne rabim, vedno lepo speče brez tega)
- razni programi za marmelado itd... ne vem, če to kdaj rabiš... jaz še nisem, no, itak nikoli ne delaš samo 1 litra marelade...
NI komplicirano pečt polnozrnatega, isto kot če ga na roke zamesiš. V receptih daš v stroj malo več tekočine, ker lopatka ne more tko fejst mešat kot ti, ko se na kruh nasloniš. Je pa meni to všeč - kruh iz bolj mehkega testa je nekak bolj rahel, vsaj meni.
Gorenje so do zdaj vsi pohvalili, tudi sama imam z njimi pri drugih strojih zelo dobre rezultate. Ko sem sama kupovala kruhomat, ga Gorenje še ni delalo, sicer bi verjetno vzela njihovega. Domača moka iz mlina je fajn, samo pazi, da ti dajo tisto, ki jo natročiš (ker sicer imaš 10 kil narobne oz. 20 kil iste - to se je meni zgodilo;).
Kar se polnozrnatih in drugačnih kruhov tiče, začni z 10-20 dag druge moke in 40-30 dag bele in potem postopoma povečuj delež, da se tvoji prilagodijo okusu, če niso navajeni jest polnozrnatega in da se ti navadiš, koliko je treba v tem primeru kvasa, tekočine... Na splošno je tako, da druge moke rabijo več tekočine in da testo manj vzhaja. če delaš čisto ržen kruh, recimo, rabiš navadno še kako drugo vzhajalno sredstvo - ala kislo testo ali droži. Vse se da naredit, eni kruhi pa bojo vedno bolj nizki, če je čisto polnozrnat, ne bo imel tiste lepe ogromne kapice. Če hočeš kapico, pa mešaš malo bele ali moke za kruh zraven, pa je (moka za kruh je tip 850, kar je kar dobro;).
_____________________________
http://vecna-optimistka.blogspot.com/