Sploh ne vem kje in kako začeti...Da se ne bom po nepotrebnem razpisala bom samo rekla, da naša štiriletnica spada med težavne otroke in ima zelo podobne izpade kakor pišeta tukaj "utrujena starša":
http://209.85.129.132/search?q=cache:xpFkeGBB9JYJ:med.over.net/forum5/read.php%3F25,1146031+te%C5%BEaven+otrok&cd=1&hl=sl&ct=clnk&gl=si&client=firefox-a
Naj še omenim, da imamo tudi dojenčico in prav z njenim prihodom so se težave s starejšo hčerko začele stopnjevati, kljub trudu, da se naši odnosi zaradi dojenčka niso spremenili in jo v zvezi z dojenčkom vedno vključujemo zraven. Sestrico ima zelo rada.
Z doslednostjo in vztrajnostjo smo do prihoda dojenčice lepo uspevali, zdaj se mi pa zdi da v tem očitno popuščamo (glede na njeno obnašanje), saj je postala neznosna. Izvajamo nekatere ukrepe opisane v zgornjem linku (objem, izolacija, nagrajevanje) vendar zaenkrat ni nikakršne izboljšave. Težave imajo z njo tudi v vrtcu - večkrat je kaznovana (se ne sme igrati v kotičku) in to tudi sama pove, kar pomeni, da se zaveda.
Opažam, da je postala občutljiva kadar povzdignem glas ali se razjezim - takrat jo popadeta jeza in bes - najprej začne govoriti da bo namerno nekaj pokvarila, strgala, polomila,...nato vsepovprek začne brcat, metat stvari ki ji pridejo pod roke...včasih pomaga zgolj objem. Takrat se pomiri in se lahko mirno pogovoriva. Včasih pa objem pač ne zaleže in celo poslabša situacijo. Tudi udari me, včasih večkrat. Takrat jo dam v "izolirnico". Potem pa se začne: "Ubila te bom, ker si huda!" ali "Ubila te bom, ker me ne maraš!""...
To je zdaj enih 14 dni - in njene besede me ubijajo. To pač več niso besede ki bi jih bilo smiselno ignorirati. Ali pač
Sploh ne vem več kaj naj?
Vem, da na svoj način kriči po pozornosti, vem, da mi skuša nekaj na svoj način dopovedat...a jaz ne vem, ne znam ji pomagati. S svojim agresivnim obnašanjem in izpadi postane nevarna sebi in drugim...Naj še povem, da poleg ostalega namenjanja pozornosti (igra, klepet,...) jo večkrat na dan vzamem v naročje, jo pobožam, crkljam, poljubčkam...in ji povem, DA JO IMAM RADA. In takrat tudi ona meni reče, da me ima rada...
Te scene so dnevno na sporedu. Zgodi se mogoče 1x mesečno, da je v redu. In takrat je tako ljubka punčka. Čisto druga oseba...
Ne vem več kako in kaj naj z njo. Rada jo imam, a ne znam ji pomagat. Kaj menite, kaj naj storim? Razmišljam o strokovni pomoči, vendar ne vem kam in na koga se obrnit? Prosim pomoč.