cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

"Homo zappiens"generacija

clock-img

04.04.2007, 09:50

clock-img

Anonimen

Termin "homo zappiens"je parafraza latinskega izraza za človeka in je natala iz onomatopije za mahanje z izmišljenim laserskim orožjem("zap-zap-zap").
To je metafora za bliskovito "skeniranje" informacij na računalniškem zaslonu z enim samim pogledom-kar je odlika za današnje generacije.Z njo je označen posameznik,ki je odrastel ob uporabi treh sodobnih nujnih naprav-daljinskega upravljalca,mobitela in računalnika.
Ti otroci doživljajo tehnologijo,kot nekaj,kar je zanje izziv in užitek,učijo se med igro in iščejo rešitve in odgovore,ob tem pa očejo čim prej doseči rezultate.Dokazano je,da imajo zelo razvite vizualne veščine,da vpijejo podatke in informacije neverjetno hitro,da znajo razčleniti sled podatkov in,da ves čas povezujejo igro in učenje.Zavržene so tudi trditve,da računalnik in internet otroka oddaljujeta od vrstnikov,da takšni otroci se zapirajo vase in slabo komunicirajo z okolico.V resnici je ravno nasorotno:računalnik spodbuja komunikacijo in socijalno interakcijo.
Pri ustvarjanju pravilnega odnosa z računalnikom igrajo glavno vlogo starši in strokovni delavci in pedagogi,ki morajo otroka ustrezno pripraviti in spodbujati.
Ste opazili otrokov pogled,ko odprejo spletno stran?Kako hitro z očmi preletijo slike,skice.simbole in besedila?Dokazano je,da predšolski otrok ob računalniku
bolje razvije sposobnosti za opazovanje in logično mišljenje.
Razvijejo boljše sposobnosti za učenje,kot njihovi vrstniki brez računalnika.
Postavit pa je potrebno meje uporabe,za to smo pa starši na potezi.
Članek sem našla v reviji Jana.

clock-img

04.04.2007, 09:52

clock-img

Anonimen

Prav.

clock-img

04.04.2007, 10:03

clock-img

Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: al bina

Prav.

user posted image user posted image user posted image user posted image Kaj ti je prav?user posted image

clock-img

04.04.2007, 10:08

clock-img

Anonimen

Kaj ti je prav?

Ja, prav, če tako pravijo, strokovnjakom pa res ne gre oporekati, a ne?

clock-img

04.04.2007, 10:12

clock-img

Anonimen

Ne vem,no,po raznoraznih poplavah različnih mnenj ne veš več,kaj je res in kaj ne.Članek se še nadaljuje,kakšna šola čaka naslednje generacije.
Nič več delavnih zvezkov,knjig,težkih torb.Samo računalnik s seboj.

clock-img

04.04.2007, 11:57

clock-img

lenika

pencil-img

6143

Se strinjam, da otroke to povezuje in da je njihov napredek ob računalniku hitrejši. A vse ima svoje meje. In otrokom je tudi pri tem potrebno postavit meje in pravila.

clock-img

04.04.2007, 13:10

clock-img

rainbow

pencil-img

2869

user posted image  Neva, o tem sem slišala v službi (SŠ), se mi je zdelo prav zanimivo. Pa resnično.

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

clock-img

04.04.2007, 16:04

clock-img

blak

pencil-img

660

Čisto neumesno, ampak ko sem prebrala naslov, sem mislila, da je to nek nov človeček, ki se vozi v Quinnyju Zapp.user posted image

Ne zamerit, ampak imam danes vodni dan in se mi kar meša od lakote.user posted image

clock-img

04.04.2007, 19:35

clock-img

eya

pencil-img

4615

IZVIRNO SPOROČILO: blak

Čisto neumesno, ampak ko sem prebrala naslov, sem mislila, da je to nek nov človeček, ki se vozi v Quinnyju Zapp.user posted image

Ne zamerit, ampak imam danes vodni dan in se mi kar meša od lakote.user posted image

Jaz sem isto pomislilauser posted image  Pa nimam vodnega dnevauser posted image

Razvajeni otroci vedno kaj zahtevajo, ustvarjalni vedno kaj ušpičijo.

clock-img

05.04.2007, 22:48

clock-img

Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: blak

Enako user posted image  Sicer je bila prva asociacija "A ni sapiens?", naslednja pa - Zapp user posted image

clock-img

05.04.2007, 22:51

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

Kako ste neresne, babeuser posted image

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

clock-img

06.04.2007, 08:48

clock-img

Anonimen

Če bi prebrale bolj natančno,ali pa sem morda izpustila iz članka glavno,bi vedele,da je to nov naziv za človeka,ki raste gor v obdobju tehnologije.

Termin "homo zappiens"je parafraza latinskega izraza za .....

< Sporočilo je popravil neva6 -- 6.4.2007 8:52:49 >

clock-img

06.04.2007, 14:15

clock-img

Jutra

pencil-img

1267

IZVIRNO SPOROČILO: neva6
Zavržene so tudi trditve,da računalnik in internet otroka oddaljujeta od vrstnikov,da takšni otroci se zapirajo vase in slabo komunicirajo z okolico.V resnici je ravno nasorotno:računalnik spodbuja komunikacijo in socijalno interakcijo.

Ja s tem se pa jaz ne strinjam.
Res, da spodbuja komunikacijo...ampak samo preko medijev! Kje pa so pristni stiki v "živo". Za to pa ni več cajta. Se ne čudim, da ima mlajša generacija prekomerno težo, saj samo še sedijo.

Sem morala povedati svoje mnenjeuser posted image

Naj bo lep ta dan, bodi nasmejan:)

clock-img

06.04.2007, 14:23

clock-img

kofetek2010

pencil-img

9555

naš mulc je do konča šolskega leta iztopil iz te generacije - sem mu kazensko pobrala vse (TV, PC, Play-station, GameBoya, DS-a, karte) user posted image  

no, TV daljinca dobi konc meseca nazaj... če se bo poboljšal user posted image

clock-img

06.04.2007, 19:39

clock-img

VERONICA

pencil-img

334

Čisto verjamem da Homo Zappiens ima gor omenjene dobre lastnosti. Slabe pa niso omenjene: površnost, pomankanje potrpežljivosti in kot je Jutra že omenila, problemi s telesno težo in slaba kondicija.

Taki otroci oziroma mladostniki že obstajajo. Mislijo da vse vejo ker so  videli na tv/prečitali na internetu, lastne skušnje pa so ničla.

clock-img

11.04.2007, 02:13

clock-img

Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: jana73
naš mulc je do konča šolskega leta iztopil iz te generacije - sem mu kazensko pobrala vse (TV, PC, Play-station, GameBoya, DS-a, karte) user posted image   no, TV daljinca dobi konc meseca nazaj... če se bo poboljšal user posted image

Sem naredila isto, ja, ampak je bila potem taka štala, da sem mu rajši vse skupaj vrnila. Ni blo za zdržat. user posted image

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem