cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Ženske in mame po svetu: Boj za enakopravnost in boljši svet za naše otroke

clock-img

27.8.2024

Čeprav je bil na področju enakopravnosti spolov v zadnjih desetletjih dosežen napredek, se še vedno mnoge med nami po svetu, in tudi v Sloveniji, srečujemo z diskriminacijo, nasiljem in omejenimi možnostmi za uresničitev svojih potencialov.

Ženske in mame po svetu

Mame smo srce naših družin, vendar smo tudi ženske, ki se vsak dan soočamo z izzivi in neenakostmi. Čeprav je bil na področju enakopravnosti spolov v zadnjih desetletjih dosežen napredek, se še vedno mnoge med nami po svetu, in tudi v Sloveniji, srečujemo z diskriminacijo, nasiljem in omejenimi možnostmi za uresničitev svojih potencialov. Te izkušnje ne vplivajo le na nas, ampak tudi na prihodnost naših otrok.

 

Iran: Boj za življenje in svobodo

Leta 1983 je v Iranu 10 žensk, med njimi tudi mam, izgubilo življenje, ker se niso želele odpovedati svoji veri in prepričanju, da bi morali biti moški in ženske enakopravni. Najmlajša med njimi, Mona, je bila stara le 17 let, ko so jo usmrtili pred očmi drugih žensk. Ezzat Janami je bila ena izmed teh mamic, ki je prosila, naj jo ubijejo pred njeno hčerko Royo, vendar so ji rekli, naj gleda, kako ji umira otrok.

Danes, 40 let kasneje, zgodbe teh žensk odmevajo po vsem svetu, predvsem po zaslugi kampanje "Our Story Is One". Ta kampanja nas opominja, da je njihov boj za enakopravnost in pravico do svobodnega življenja tudi naš boj, boj vsake mame, ki želi za svoje otroke svet, kjer bodo imeli enake možnosti.

 

iran 

Brat in svakinja ene od ubitih žensk v Iranu, ki širita ozaveščanje s pomočjo kampanje Our story is one.

 

Afganistan: Življenje v strahu

Ko slišimo zgodbe iz Afganistana, se srce stisne vsaki mami. Ženske tam živijo v strahu za svoje življenje vsakič, ko stopijo na ulico. »Hočem biti otrok, hočem se voziti s kolesom, hočem hoditi na fakulteto, a od prevzema oblasti so univerze za ženske zaprte,« pripoveduje mlado dekle, ki je komaj 16 let. Njena sestra dodaja: »Mlada dekleta so prisiljena v poroke. Molk ni sprejemljiv, zato pozivam vse, da o tem govorijo in se borijo za naše pravice.«

 

Po svetu: Boj za varnost in pravice

Ženske v Mehiki, kjer je nadlegovanje vseprisotno, pogosto živijo v nenehnem strahu za svojo varnost. »Tudi ko živim v tujini, vedno z drugimi delim svojo lokacijo. V Mehiki je največ žensk ugrabljenih, posiljenih in napadenih ravno v taksijih,« pravi Billie.

V državah, kjer so patriarhalne vrednote močno zakoreninjene, ženske, tudi mame, pogosto nimajo enakih pravic kot moški. Omejen je njihov dostop do lastništva zemljišč, dedovanja in odločanja o lastnem telesu. A kljub temu, smo mame povsod po svetu tiste, ki ne glede na ovire vztrajno skrbimo za svoje otroke in si prizadevamo za boljši svet zanje.

 

PREBERITE TUDI: Ko postaneš mama, se prijateljstva spremenijo

 

Kakšen je položaj žensk v Sloveniji?

V Sloveniji ženske uživamo veliko pravic, a tudi pri nas obstajajo izzivi. Kljub temu, da ustava zagotavlja enakopravnost spolov, se mnoge ženske še vedno soočajo z neenakostmi na trgu dela, v družini in pri dostopu do političnih funkcij. »Ženske v Sloveniji smo močne, ampak moramo se zavedati, da pravice, ki jih imamo danes, niso samoumevne. Za naše otroke moramo še naprej biti glasne in se boriti za enakost,« pravi Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem.

Raziskave kažejo, da slovenske ženske zaslužijo manj kot moški, čeprav opravljajo enako delo. Pogosteje smo zaposlene na manj plačanih delovnih mestih in imamo več težav pri napredovanju. Kljub temu se vse več žensk odloča za vodilne vloge, kar kaže na postopne spremembe v družbenih normah. V politiki so mame še vedno premalo zastopane, a počasi se stvari premikajo na bolje.

 

Nasilje nad ženskami: Skrita bolečina

Eden največjih izzivov, s katerim se soočajo ženske in mame po vsem svetu, vključno s Slovenijo, je nasilje na podlagi spola. Statistike kažejo, da je vsaka tretja ženska izpostavljena fizičnemu ali spolnemu nasilju. V Sloveniji so bili sprejeti pomembni zakoni za zaščito žrtev, vendar je še vedno potrebno več osveščenosti in učinkovitejši pregon storilcev.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Ko pridejo težki trenutki

 

Pogled naprej: Skupaj za boljši svet

Napredek pri zagotavljanju enakopravnosti žensk in mam je neizpodbiten, vendar je pred nami še dolga pot. Kot mame smo odgovorne za prihodnost naših otrok, zato je naša naloga, da se še naprej borimo za odpravljanje neenakosti na vseh področjih življenja. Samo z enotnostjo in vztrajnostjo bomo lahko ustvarile svet, v katerem bodo naši otroci, ne glede na spol, imeli enake možnosti in pravico do srečnega življenja.

news-img

Patris Health®: Podpora za bodoče starše

Patris Health® podpira pare pri zanositvi s Paketom za plodnost, ki vključuje hiter krvni test nosečnosti in prehranska dopolnila Fertil+ za ženske in moške, zasnovana za naravno podporo plodnosti.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem