cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu

clock-img

9.10.2024

Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vključujejo mleko in mlečne izdelke s to oznako v njihove jedilnike.

Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu

Marjeta Podpečan, ki skrbi za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je zaupala, zakaj se na njihovih jedilnikih pogosto znajdejo mleko in mlečni proizvodi z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.  

 

Koliko ljudi skrbi za prehrano v Kranjskih vrtcih?

Ekipa v Kranjskih vrtcih poleg vodstva združuje štiri predane strokovnjake, ki skrbimo za prehrano približno 1500 otrok, 150 zaposlenih in 150 zunanjih odjemalcev.

 

Na kaj vse ste pozorni pri pripravi hrane za najmlajše?

Pri pripravi nabora živil in prehranskih izdelkov je treba paziti na prehransko vrednost obrokov, prisotnost alergenov, uravnoteženost, pestrost, poreklo, mnenja uporabnikov in finančno ovrednotenje. Ob tem moramo upoštevati tudi vse zakonodajne zahteve, med drugimi vključevanje ustreznih deležev živil iz shem kakovosti, kjer so nam v pomoč tudi mleko in mlečni izdelki dobaviteljev, ki so vključeni v shemo »izbrana kakovost«. Shema namreč zagotavlja, da so bile skozi celoten proces pridelave in predelave mleka opravljene redne kontrole neodvisnih certifikacijskih organov, kar pomeni, da so surovine nadzorovane. To nam delo vsaj malce olajša, saj nam pri sklepanju pogodb ni treba dodatno preverjati kakovosti in porekla.

 

Zakaj v jedilnike vključujete mlečne izdelke, ki nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«, kakšne prednosti to prinaša otrokom?

Mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« vključujemo smotrno v vse obroke, saj imamo kar pester nabor različnih izdelkov. Izbira izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« prinaša številne prednosti. Najprej, 100-odstotno slovensko poreklo, saj se shema kakovosti lahko uporablja  izključno za proizvode, ki so pridelani in predelani v Sloveniji, torej v naši bližini. S tem podpiramo lokalno kmetijstvo in gospodarstvo, hkrati pa otrokom zagotavljamo bolj kakovostno mleko in mlečne izdelke. Otroci z vključevanjem ekoloških izdelkov in izdelkov iz shem kakovosti, med katere sodi tudi »izbrana kakovost – Slovenija«, uživajo hrano večje svežine, krajših poti, bolj polnega okusa, višje prehranske vrednosti ter drugih višjih kakovosti.

 

mleko

 

Kako poteka nabava mleka in mlečnih izdelkov za vaše vrtce?

V zavodu Kranjski vrtci živila in prehranske izdelke kupujemo od pogodbenih dobaviteljev, izbranih prek skupnega javnega naročila (dinamični nabavni sistem), ki ga že tretje leto vodimo v sklopu projekta Mestne občine Kranj s ciljem povečanja lokalne prehranske samooskrbe. V letu 2024 nam mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« dobavljata dve večji slovenski mlekarni, v delu izločenih sklopov pa sodelujemo tudi z manjšimi lokalnimi pridelovalci, predelovalci in dobavitelji. To nam omogoča, da otrokom zagotavljamo bolj sveže in kakovostnejše sestavine, saj te prihajajo od blizu. 

Promocijsko sporočilo

news-img

Odlične ideje za letošnje krompirjeve počitnice

Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z otroki. Poleg tega pa še par nasvetov, kaj početi, če boste počitnice preživeli doma.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem