cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Zapeljimo se v skriti svet voda in spoznajmo človeško ribico – skriti zaklad slovenskih jam

clock-img

2.9.2024

Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih podzemnih vodah, njeno preživetje neposredno odraža stanje okolja.

Zapeljimo se v skriti svet voda

Človeška ribica, simpatična prebivalka slovenskih kraških jam, je bitje, ki že stoletja buri domišljijo. V še ne tako davnih časih, so ljudje verjeli, da v jamah živijo zmaji, saj so ob ta mala bitja z rdeče obarvanimi škrgami ob naraslih podzemnih vodah, ki spominjajo na bogat baročni ovratnik, priplavala na površje zemlje. Mnogi so človeške ribice tako imenovali kar "zmajevi mladički". Toda, kdo je ta čudežna prebivalka podzemlja in zakaj je tako pomembno, da skrbimo za njeno okolje?

 

Kdo je človeška ribica?

Človeška ribica ali proteus je edinstvena dvoživka, ki prebiva v temačnih in hladnih podzemnih vodah slovenskega krasa. Njeno telo je bledo rožnato, oči so zakrnele, zelo dobro pa ima razvita čutila. Orientira se s pomočjo vonja, okusa in posebnega zaznavanja vibracij v vodi. Ta nenavadna žival lahko živi tudi več kot 100 let.

A človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih podzemnih vodah, njeno preživetje neposredno odraža stanje okolja. Če želimo ohraniti te izjemne živali, moramo poskrbeti, da bodo naše reke, potoki in podzemne vode ostale čiste.

 

Zakaj je varovanje okolja pomembno?

Voda je vir življenja – tako za nas kot za človeško ribico. Toda onesnaževanje in neodgovorno ravnanje z naravo ogrožata tako njeno kot naše preživetje. Industrijski odpadki, kemikalije, odlaganje smeti in celo neustrezno kmetovanje lahko škodujejo vodnim virom in s tem tudi življenjskemu prostoru človeške ribice.

Če ne bomo skrbeli za čisto okolje, se bodo populacije človeške ribice začele zmanjševati, kar bi bil velik udarec za naravno dediščino Slovenije. Ohranjanje čiste pitne vode in zdravega naravnega okolja je ključnega pomena tako za nas kot za vse živali, ki so od tega odvisne.

 

V družbi Generali Investments so postali boter dvema človeškima ribicama 

V Generali Investments se zavedajo, kako pomembno je varovanje narave. Zato so se odločili, da aktivno podprejo projekt Protect Proteus in postanejo botri dvema človeškima ribicama. S tem želijo prispevati k ohranjanju tega edinstvenega bitja ter k večji osveščenosti o varovanju okolja in čiste podtalnice, ki je vir pitne vode.

A to še ni vse! Generali Investments so pripravili tudi zanimivo nagradno igro, kjer lahko otroci in njihove družine sodelujejo pri izbiri imen za ti dve človeški ribici. Ime lahko predlagate preko njihove spletne strani, kjer bo potekalo zbiranje predlogov.

 

POIMENUJTE ČLOVEŠKI RIBICI

 

Zabavna nagradna igra za vso družino

Vsi mali naravoslovci in ljubitelji živali ste vabljeni, da se pridružite nagradni igri! Pomagajte nam izbrati imeni za človeški ribici in postanite del te posebne zgodbe. Imate domiselno idejo za ime? Morda bi ribici lahko imenovali Zmajček in Zmajčica? Ali pa imate kakšno bolj ustvarjalno zamisel? Vaša izbira bo mogoče prav tista, ki bo zmagala!

 

POIMENUJTE ČLOVEŠKI RIBICI

 

Zbiranje predlogov bo potekalo do 13. oktobra 2024, nato pa bo sledil poseben dogodek, na katerem bomo skupaj razglasili zmagovalni imeni. Zmagovalci bodo prejeli simpatične nagrade in priložnost, da se pobliže spoznajo s svetom človeške ribice.

Poskrbimo za naravo in našo prihodnost

Človeška ribica nas opominja, kako dragoceno je čisto okolje. Varovanje narave in odgovorno ravnanje z našimi viri je naloga, ki jo moramo jemati resno. Z iniciativami, kot je ta, skupaj prispevamo k ohranjanju naših naravnih zakladov.

Pridružite se nam pri tej pomembni misiji – sodelujte v nagradni igri in pomagajte poimenovati človeški ribici. Hkrati pa se naučimo nekaj novega o naši naravni dediščini in pomenu ohranjanja okolja, ki je ključno za naše otroke in vse prihodnje generacije.

 Za vas smo pripravili tudi video. Vabljeni k ogledu! 

Promocijsko sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem