cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Zakaj je pomembno, da otroci ne vrtajo po nosu?

Obupani starši, katerih otroci ignorirajo prošnje, naj nehajo vrtati po nosu, so morda končno našli argument za boj proti navadi – možnemu razvoju pljučnice.

Zakaj je pomembno, da otroci ne vrtajo po nosu?

Pnevmokok, povzročitelj bakterijske pljučnice, okužbe pljučnega tkiva, ki je lahko usodna, če se ne zdravi, se prenaša po zraku, torej po kapljicah, pogosto s kašljanjem in kihanjem okuženih posameznikov.

Britanski znanstveniki zdaj trdijo, da so prvič dokazali, da se ta bakterijska bolezen lahko prenaša z rokami.


PREBERITE TUDI: Kdo so otroci, ki nimajo alergij in niso bolni


V študiji, katere rezultate so objavili v reviji European Respiratory, je skupina odraslih prostovoljcev na dlaneh drgnila pnevmokok.

Nato so dobili nerodno nalogo, da ponovijo nekaj najpogostejših dejanj, in sicer vsakodnevno dotikanje in vrtanje po nosu.

"Ta študija je pokazala, da se bakterija lahko širi z rokami, k njenemu širjenju pa lahko prispevajo celo predmeti, kot so mobilni telefoni ali otroške igrače," je povedala britanska znanstvenica Victoria Connor, piše AFP.

Po vsem svetu pljučnica vsako leto ubije približno 1,3 milijona otrok, mlajših od pet let.


PREBERITE TUDI: Otrok bi moral biti na prostem 4 do 6 ur VSAK DAN


Čeprav je bila raziskava izvedena na odraslih, Connorjeva navaja, da so rezultati študije namenjeni predvsem staršem mlajših otrok.

»Morda naloga preprečevanja otrokom, da bi si vrtali po nosu, ni realistična, a nasvet staršem je – redna in dobra higiena rok ter čiščenje in pranje igrač ter drugih površin bi lahko zmanjšala širjenje bakterij in tveganje za razvoj pnevmokoknih okužb, kot je pljučnica." je dejal Connorjeva.


VIR: Ringaraja.rs


news-img

Odlične ideje za letošnje krompirjeve počitnice

Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z otroki. Poleg tega pa še par nasvetov, kaj početi, če boste počitnice preživeli doma.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem