cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Zakaj je bosonoga obutev dobra za otroke?

Strokovnjaki priporočajo, da otroci čim več hodijo bosi. Seveda to ni vedno mogoče, saj se lahko opečejo, urežejo ali poškodujejo. Bosonoga obutev pa posnema boso hojo in hkrati varuje stopalo.

Zakaj je bosonoga obutev dobra za otroke?

Nekoč, v daljni preteklosti, smo ljudje hodili bosi. Takrat smo stopala uporabljali in razvijali njihove mišice ter uporabljali vse funkcije stopala. Potem pa smo se pred približno 40 tisoč leti začeli obuvati – sicer so najstarejši ohranjeni čevlji stari 10 tisoč let, vendar so antropologi lahko ugotovili, kdaj se je začela doba obutve, saj je, kljub temu, da je bila začetna obutev bolj minimalistična, preoblikovala obliko stopal, vplivala na funkcijo mišic ter način hoje.

Zanimivo je, da so bila stopala naših prednikov brez obutve plosko na tleh, šele kasneje se je oblikovalo stopalo z lokom. Če pogledamo ljudi, ki hodijo bosi, bomo videli, da tudi oni stojijo plosko na tleh, stopalo ima tak položaj, ki bi ga danes imenovali platfus. Vendar je razlika med ploskim stopalom in takšnim stopalom ta, da se lok pri ljudeh, ki hodijo bosi, med hojo aktivira, sproži, zato stopalo ni šibko in nudi večjo stabilnost, kot jo stopalo z lokom.

 

Z moderno obutvijo stopalo deformiramo

Z moderno obutvijo stopalo deformiramo, s tem povzročimo nepravilno hojo, težišče telesa in manj stabilno telesno jedro, kar pa vodi v bolečine, predvsem v sklepih in hrbtenici. Posledice nošenja takih čevljev so od deformacij stopal, krajših meč in ahilove tetive do spremenjenega nagiba medenice. Vse to vpliva na naše telo – nastanejo bolečine v stopalih, gležnjih, kolenih, kolkih in hrbtenici, telesno jedro postane manj stabilno, pride lahko tudi do inkontinence.

 

PREBERITE TUDI: Otroci naj bodo bosi

 

Prednosti bosonoge obutve

Bosa hoja naj bi najboljše vplivala na razvoj – tako fizični kot mentalni. Do možganov ob vsakem koraku iz naših stopal pripotuje približno dvesto tisoč informacij in tako tvorimo številne nevronske povezane. Zato je izjemno pomembno, da zlasti otroci čim več hodijo bosi, saj raziskave kažejo, da to pomaga razvijati osredotočenost, boljše uravnavanje čustev in boljši razvoj socialnih veščin.

Poleg tega pa so strokovnjaki, da pravilen položaj telesa, ki ga dosežemo z boso hojo, omogoči, da optimalno delujejo presnova, imunski sistem, krvni obtok in limfni sistem, pa tudi lažje dihamo ter razbremenimo mišice in sklepe. Ko nosimo sodobne čevlje, smo z zgornjim delom preveč nagnjeni nazaj, trebuh potiskamo naprej, trdo stopamo na peto, prsti pa pri hoji ne sodelujejo. Ker to ni naraven način hoje, s tem obremenjujemo kolena, kolke in hrbtenico. Pri bosi hoji ali bosonogi obutvi se težišče premakne na sredino, s prsti se odrivamo od tal in stopamo na sprednji ali srednji del stopala.

 

Bosonoga obutev je dobra tudi za nosečnice

Zaradi dejavnih nožnih prstov se aktivirajo medenične in trebušne mišice, in tako maternico postavijo v optimalen položaj. Manj je bolečin v hrbtenici in nosečnica lažje diha.

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem