cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

VIDEO: Kako nastaja mleko v dojkah?

V tem zanimivem videu si lahko pogledate, kako nastaja mleko v materinih prsih.

Proizvodnja mleka v prsih se začne že v nosečnosti, torej še preden se dojenček rodi. V času nosečnosti se celice mlečnih žlez (alveole) množijo, mlečni vodi (areole) se širijo, temni del okog bradavice (kolobar) se prav tako širi in postaja temnejše barve.

 

Količina proizvedenega mleka se ves čas povečuje - od ene majhne žličke prvega mleka (kolostruma) do zadostne količine polnega, zrelega mleka. Ko se dojenčke doji, mleko teče od mlečnih žlez, prek mlečnih kanalov do bradavice, ki je luknjičasta, da lahko skozi te pronica mleko.

 

PREBERITE TUDI: Kako naj vem, ali imam dovolj mleka?


Nekje na polovici nosečnosti, začne v prsih nastajati prvo mleko, kolostrum. Kolostrum je gost in rumenkaste barve, kasnejše mleko, zrelo mleko, pa je bolj tekoče in svetlejše barve.

Na samem začetku dojenja, v prvih urah in dneh po porodu, je količina mleka, ki zadostuje, da je novorojenček sit zgolj eno do tri žličke, zato naj vas ne skrbi, če imate dovolj mleka.

 

Poglejte si zanimiv video, kjer je prikazano, kako dejansko nastaja mleko v prsih, da boste bolje razumeli proces dojenja.


VIR: pregnancyvideo.com

 

PREBERITE TUDI: Koliko mleka potrebuje novorojenček?


DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem