cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

To je razlog, zakaj se dojenčki zbujajo ponoči

Strokovnjaki so prišli do razloga, zakaj se dojenčki ponoči zbujajo. Raziskave so pokazale, da gre za evolucijo oziroma prvinski poskus majhnega dojenčka, da bi odložil spočetje mlajših sestric in bratcev.

To je razlog, zakaj se dojenčki zbujajo ponoči

Dojenčki oziroma majhni otroci se ponoči običajno zbujajo in jokajo, kar ve skoraj vsak starš. Nekaterim staršem se takšne noči ponavljajo leta. Eden pogostih razlogov za nočno prebujanje in jok pri otrocih je lakota. Vendar se pogosto izkaže, da ne gre vedno za prazen želodec, niti za umazane plenice ali kolike.

 

Zbujanje je pogostejše pri dojenih otrocih

Raziskave so pokazale, da gre v resnici za prvinski poskus majhnega dojenčka, da bi odložil spočetje mlajših sestric in bratcev.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj moj dojenček ponoči ne spi?


Intenzivnost joka in zbujanja ponoči se lahko razlikuje od dojenčka do dojenčka in se sčasoma spreminja. In tu igra dojenje veliko vlogo. Glede na študijo so se dojenčki, ki so bili dojeni, ponoči pogosteje zbujali kot tisti, ki so bili hranjeni po steklenički. Število prebujanj se je še povečalo ob podaljšem dojenju.


Mamina začasno zmanjšana plodnost

Dojenje tudi nekoliko otežuje zanositev oziroma povzroča poporodno neplodnost, ki ženskam preprečuje ponovno zanositev, pravijo strokovnjaki. In intenzivnejše kot je sesanje, dlje traja neplodnost. Običajno traja do šest mesecev, včasih pa tudi do dve leti.

 

PREBERITE TUDI: Nočno hranjenje dojenčka


Zakaj imajo dojenčki takšen vpliv? Razlog je evolucija. Potrebujejo starše, ki bodo vložili vse svoje moči v njihovo vzgojo. Več kot je potomcev, bolj je "ogroženo" otrokovo preživetje, razlagajo strokovnjaki, zato poskušajo "nadzorovati" nadaljnje nosečnosti s tem, da se ponoči zbujajo, piše BrightSide.

  

VIR: Index.hr/Ringeraja.rs

news-img

Kako z Lahkonočnicami uspavati svoje male zaspance

Kakovostno spanje je ključnega pomena za zdrav razvoj in dobro počutje otrok. Umirjena večerna rutina, med katero tudi poslušamo pravljice, lahko bistveno pripomore k izboljšanju otrokovega spanja in posledično njegovega celostnega razvoja.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem