cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Predavanje: Prvič v vrtec

Vstop v vrtec je velikokrat zelo boleča tema predvsem za mamice, zato je dobro o njej čim bolj pogosto in odkrito govoriti.

Predavanje: Prvič v vrtec

Predvsem je pomembno razumeti, kaj se med uvajalnim obdobjem dogaja z otrokom, starši in celo družino. Različne pedagogike gledajo na uvajanje na različne načine. Nekateri otroke uvedejo na hitro, v enem tednu, drugi zagovarjajo postopno uvajanje. Ponekod želijo, da so otroci v vrtcu že takoj sami, drugje svetujejo, da so starši prisotni in počasi spuščajo svojega otroka.

 

Kaj pa je prav?

Prav je, da se vzame v obzir dogajanje v otroku, da gre za razumevanje otrokovega razvoja.

Vsekakor je drugače, če uvajamo otroka starega eno leto, kot triletnika. Oba pa imata nekaj skupnega in sicer to, da delata prve socializacijske korake v svet.

Iz tega vidika je uvajanje zelo pomembno, saj otrok kozi ta proces dobi sliko o svetu in sebi v njem.

 

Dobro je družinski ritem nastaviti že pred uvajanjem

Vsekakor predstavlja uvajanje stres za celo družino zato je dobro družinski ritem nastaviti že pred uvajalnim obdobjem. Praktično to pomeni, da je dobro preizkusiti dnevni in tedenski ritem vstajanja, počitka, hranjenja, dojenja že vsaj en mesec pred samim uvajanjem, saj nam bo potem veliko lažje k temu dodati še samo vrtec ali varstvo.

Vem, radi izkoristimo zadnje trenutke udobja zato praviloma prelagamo vse na konec ampak, verjemite, da bo vam vsem veliko lažje, če se s tem srečate že prej.

Najprej je dobro, da se iskreno pogovorite sami s sabo in se vprašate ali ste jutranji ali večerni tip človeka. Že ta podatek vam bo razjasnil sliko, kdaj boste lažje opravili več. Torej, če sem večerni tip, si bom vse za zajtrk in oblačila pripravila zvečer. Da bom lahko dlje spala in imela čim manj dela zjutraj ter se posledično lažje posvetila otroku.

Kot drugi korak je dobro razmisliti o podporni mreži in kakšne so vaše možnosti. Če se da, priporočam, da si odvzamete skrb za pospravljanje in občasno kuhanje. Včasih je več vredno nekomu enkrat tedensko plačati za čiščenje, kot pa hiteti in se izčrpavati. Cenovni razpon takšnih storitev je velik zato verjamem, da se lahko najde možnost.

 

Morda bo koristna ta ideja: prijateljica, ki ima otroke vzame vašega otroka, vi v miru pospravite, drugič naredita obratno. To lahko prakticirate tudi za odhod k frizerju, na predstavo, v kino ali za zmenek s partnerjem. Toplo priporočam, da razmislite o možnostih kako se podpreti, da se ne boste počutili od sveta pozabljeni. Lahko to naredite in si zaslužite, da to naredite. Ko so starši dobro, so otroci dobro.

Po tem, ko ste se pogovorili s sabo in ugotovili kje potrebujete pomoč, se lahko poglobite v razvoj otroka in s tem pridobite znanje, ki vam bo služilo za čim manj stresno uvajanje otroka.

 

V ta namen bova s specialno pedagoginjo Jasno Trapečar Pavšič že v začetku julija pripravili predavanje, na katerem bova podali svoje bogate izkušnje in znanje z vidika razvoja otroka in dela s starši. Ker želiva, da ste čim bolj podprti in opolnomočeni, sva pripravili  še nekaj edinstvenih daril, ki bodo v sklopu tega predavanja.

Predavanje bo potekalo v ponedeljek, 8. 7. 2024 ob 17.uri preko Zoom-a.

 

Zakaj sva se odločili za tako zgodnji termin?

Ker se zavedava, da so spremembe, ki se zgodijo postopno prijazne in podpirajoče za otroka in družino.

 

Za več informacij pokukajte na:

https://www.instagram.com/hadeja_zavod_livija/

https://www.instagram.com/svetovalnica_jasna/

ali pa pišite na: hadeja@zavod-livija.si

 

Veseli bova vašega  odziva.

Bodite dobro in se imejte radi,

Hadeja 

news-img

Tako bo učenje snovi lažje in bolj učinkovito

Da bo prehod v novo šolsko leto čim bolj prijazen in vesel, pa se skupaj z otroki pripravite nanj na igriv način.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem