cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrok in knjiga – prvi koraki

clock-img

23.4.2015

Branje otroku vsestransko koristi, saj spodbuja njegov čustveni, socialni in intelektualni razvoj, poleg tega zaupnost, ki se rojeva ob branju knjig, krepi čustvene vezi s starši. Preberite, kako in kdaj otroka seznaniti z knjigo in branjem.

Otrok in knjiga – prvi koraki

O začetkih seznanjanja s knjigo smo govorili z Damijano Medved, univ. dipl. literarno komparativistko in bibliotekarko, oblikovalko in koordinatorko programov Mamezofe.

 

Kdaj začeti brati otroku?

Pravzaprav mu lahko začnemo brati že v nosečnosti. Vedno več je znanega, kako pomembna je skrb za otroka že v prenatalnem obdobju, zato tudi za branje ni nikoli prezgodaj. Za začetek začnemo s predbralnimi aktivnostmi: petjem, pripovedovanjem, izštevankami. Če pa vas zanima, kdaj naj bi bil čas, ko otrok začne aktivneje sodelovati (npr. lista, pokaže zanimanje za narisano podobo ...) pri branju, pa je odgovor pri približno 6 mesecih.

 

Kako naj izberem knjige za začetek?

Za začetek izberite knjige iz blaga, lesa, masivne kartonke, kjer besedila praktično ni ali ga je izredno malo, podobe pa so enostavnejše v smislu, da ni ogromno detajlov, ki pozornost samo razpršijo in so primernejše za starejše otroke.

 

Kaj pa, če otrok ne bo hotel poslušati?

Smiselno je ustvariti ritual, npr.: knjižice gledamo/beremo pred spanjem. Ali pa za njegov razvoj skrbimo tudi z različnimi izštevankami, pesmicami, ki mu jih lahko recitiramo npr. med previjanjem, oblačenjem … in s tem prav tako naredimo ritual, ponavljajočo navado.

Seveda nima smisla z branjem/listanjem knjige nadaljevati, če otrok izrazito kaže nezanimanje in odpor. Poskusimo pač nekoliko pozneje. Branje naj bi bilo v osnovi prijetno opravilo: otroka držimo v naročju in že s tem ustvarimo prijetno vzdušje in toplino. Če otrok ne uživa ob branju, je smiselno raziskati vzroke: morda je lačen, utrujen; morda je knjiga zanj neprimerna (morda prezahtevna, nezanimiva) … in te vzroke odpraviti ter poskusiti znova. Zelo pomembno je tudi, da tudi starši sami uživamo ob branju in si za to z veseljem vzamemo čas.

 

Zakaj je branje tako pomembno?

Branje otroku vsestransko koristi, saj spodbuja njegov čustveni, socialni in intelektualni razvoj. Zaupnost, ki se rojeva ob branju, krepi čustvene vezi med starši in otroki. Otrok z branjem bogati besedni zaklad, osvaja nova znanja.

 

Kako ločim kakovostne od nekakovostnih knjig?

Kakovostne knjige odlikuje izbrano besedilo in kvalitetna ilustracija. Za preverbo kakovosti besedila moramo knjigo prebrati in ob tem lahko ugotovimo, ali besedilo prinaša kakšno sporočilo in kako jezikovno bogata je. Pri ilustraciji je pomembno, da podobe niso stilizirane, shematične (kot npr. v risankah). Idealno je, da besedilo in ilustracije skupaj tvorita celoto in se dopolnjujeta v sporočilu. Izogibajmo se najrazličnejšim priredbam pravljic, ki so praviloma jezikovno in vsebinsko zelo osiromašene. Pečat kakovosti pa dajejo tudi najrazličnejše literarne nagrade, ki nam že same na sebi zagotavljajo kakovost.

 

Vabljeni v Cityparkovo igralnico ob Slaščičarni pod vodo na brezplačne uricah za dojenčke, otroke, nosečke in mamice. Več o programu na www.citypark.si v urniku med otroškimi programi.

news-img

Plenice po izbiri Sekcije medicinskih sester in babic

Pri izbiri izdelkov za najmlajše smo starši zelo pozorni, zato je bolje izbrati takšne, za katerimi stojijo strokovnjaki. V Mercatorju prisegajo na sodelovanje s Sekcijo medicinskih sester in babic, naj gre za izbiro pleničk ali babiške nasvete.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem