cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Kravje mleko nima dovolj hranil za zdrav razvoj malčkov

clock-img

9.10.2024

Pravilna prehrana malčkov po 1. letu je ključna za zdrav razvoj. Mlečne formule, kot sta Aptamil 1+ in 2+, zagotavljajo potrebna hranila, ki jih kravje mleko ne vsebuje, ter podpirajo razvoj imunskega sistema z dodatkom prebiotikov.

Kravje mleko nima dovolj hranil za zdrav razvoj malčkov

Ko otrok dopolni prvo leto starosti, se njegove potrebe po hranilnih snoveh občutno povečajo. Zato je pomembno, da je prehrana prilagojena hitro rastočemu telesu, ki v prvih treh letih življenja poveča telesno višino za dvakrat in težo za trikrat. Poleg tega možgani v tem obdobju vsak dan pridobijo en gram teže, kar od telesa zahteva posebne hranilne snovi v primerjavi z odraslimi.

Malčki imajo na kilogram telesne teže skoraj trikrat večjo potrebo po energiji kot odrasli, njihove potrebe po kalciju so dvakrat večje, po železu, jodu in omega 3 ter omega 6 nenasičenih maščobah pa celo do petkrat večje. Zaradi teh razvojnih potreb je uporaba mlečnih formul s prilagojeno sestavo ključnega pomena, saj zagotavljajo bolj uravnoteženo prehrano kot kravje mleko.

 

Kravje mleko ni dovolj

Kravje mleko, čeprav pogosto del prehrane malčkov, ne vsebuje dovolj ključnih hranil, kot so železo, vitamin D, cink in jod. Poleg tega lahko prevelik vnos beljakovin iz kravjega mleka povzroči sitost, kar malčku zmanjša apetit za druge pomembne obroke, bogate s sadjem, zelenjavo, žiti in mesom. Pogosta posledica je slabša krvna slika, kar se kaže v bledici in nerazpoloženosti zaradi pomanjkanja železa.

 

Alternativa: mlečne formule

Mlečne formule, kot sta Aptamil 1+ in Aptamil 2+, prilagojene otrokom po 1. in 2. letu starosti, vsebujejo 50 % manj beljakovin in soli ter več ključnih hranil, kot so železo, jod, cink in vitamin D. Poleg tega so te formule obogatene s prebiotiki, ki oponašajo delovanje humanih oligosaharidov iz materinega mleka, kar pomaga pri razvoju otrokovega imunskega sistema.

 

aptamil 

Prikaz energijskih vrednosti in ostalih hranilnih snovi, ki jih na dan dobi malček v starosti od 1-3 let s 350 ml mleka za malčke po 1. ali 2. letu starosti, izraženo kot delež celotnega priporočenega dnevnega vnosa za to starosto skupino.

 

Imunsko programiranje

Prvih nekaj let otrokovega življenja predstavlja ključno obdobje za razvoj imunskega sistema. Materino mleko vsebuje pomembne imunske faktorje, kot so prebiotični oligosaharidi, ki podpirajo razvoj imunskega sistema. Mlečne formule, kot sta Aptamil 1+ in 2+, vsebujejo prebiotike, ki posnemajo to delovanje, kar zagotavlja dodatno podporo zdravju malčka.

Uravnotežena prehrana, bogata z vsemi potrebnimi hranili, je ključna za zdrav razvoj otrok, še posebej v obdobju hitre rasti in razvoja.

 

Literatura:

1. Scientific Committee for Food (SCF), 31st series. Nutrient and energy intakes for the European Community. Commission of the European Communities, 1993.

2. Koletzko B ed. Kinderheilkunde und. Jugendmedzin, ed 13. Berlin, Springer, 2017.

3. Petter LP. Is water out of vogue?

Promocijsko sporočilo

news-img

Nepozabni tematski vikendi v Falkensteinerju

Falkensteiner v Zadru to jesen ponuja tematske vikende za družine, polne zabavnih delavnic, predstav in aktivnosti. Od Halloween zabave do čarovniških predstav – vsak vikend je nepozabna dogodivščina za otroke in starše!

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem