Ko otroka ne morete ločiti od zaslona ...

Kaj lahko storite, če je vaš otrok dobesedno prilepljen na televizijski ekran? Nikar mu ne prepovedujte gledanja risank - raje upoštevajte te praktične nasvete.

Ko otroka ne morete ločiti od zaslona ...

Če hočemo priznati ali ne, je majhnega otroka težko ločiti od televizije, ko jo brez prestanka gledajo tudi starši. Če situaciji že ne moremo ubežati, jo lahko obrnemo v korist otroka.

Kako prepoznati, kdaj je televizija za vašega otroka postala težava, kdaj pa lahko koristi njegovemu razvoju?


Koliko gledanja televizije je sprejemljivo?

»Za otroke do tretjega leta starosti strokovnjaki priporočajo manj kot eno uro na dan pasivnega gledanja televizije,« pojasnjuje dr. Christy Goodwin, svetovalka za starševstvo v digitalni dobi, in hkrati dodaja, da se po njenem mnenju staršem ni treba strogo držati teh smernic: »Čeprav ne priporočam "svobodnega odločanja", ko gre za majhne otroke pred zasloni, menim, da so nekateri drugi pomembni vidiki spregledani.«


PREBERITE TUDI: Gledanje televizije ni vedno škodljivo

 

Po mnenju dr. Goodwina je treba upoštevati nekaj stvari, ko gre za opredeljevanje, koliko časa pred televizijo je sprejemljivo:

- KAJ se gleda: Ali je vsebina starosti primerna in poučna?

- KDAJ se gleda: Otroci naj ne bi gledali televizije uro in pol pred spanjem. 

- S KOM se gleda: Gledanje s staršema, bratom ali sestro ali vrstnikom in interakcija med gledanjem lahko pomaga pri razvijanju otrokovih govornih sposobnosti.

- KJE se gleda: Ali je televizija oziroma zaslon v vsem dostopnem delu doma, kjer lahko sodelujete in nadzorujete otroka pri njegovi uporabi?

- ZAKAJ se gleda: Je televizija aktivna predvsem kot »digitalna varuška« ali »način pomirjanja« za otroka? Če je tako, se lahko pojavijo težave v otrokovem čustvenem razvoju, saj se nauči "zanašati" na zaslon za uteho ali čustveno regulacijo.


Dr. Goodwin pravi, da je najpomembneje, da čas pred zaslonom ni nadomestilo za druge izkušnje oziroma aktivnosti, ki jih morajo doživeti majhni otroci in jih potrebujejo za optimalen razvoj: »Te izkušnje vključujejo ustvarjalno igro, interakcijo z vrstniki, družino in telesno dejavnost.«

 

PREBERITE TUDI: Pravila za razvoj otrokove desne polovice možganov


Kako spremljati čas, ki ga otrok preživi pred ekranom?

Zelo pomembno je postaviti meje, da bi spodbudili zdrav odnos do tehnologije in s tem otroku omogočili, da kasneje v otroštvu razvije pozitivne navade pri uporabi medijev.

 

Pri tem si lahko pomagate tako, da skupaj z otrokom določita število epizod risanke, ki jo lahko otrok gleda. To si namreč otrok lažje predstavlja kot določanje časovnega obdobja, saj majhni otroci tega še ne razumejo. Otroku, na primer, dovolite, da si ogleda eno epizodo risanke, vendar ga opozorite, da naj ugasne televizijo v trenutku, ko se epizoda konča.

 

VIR: Yumama.mondo.rs


news-img

Plenice po izbiri Sekcije medicinskih sester in babic

Pri izbiri izdelkov za najmlajše smo starši zelo pozorni, zato je bolje izbrati takšne, za katerimi stojijo strokovnjaki. V Mercatorju prisegajo na sodelovanje s Sekcijo medicinskih sester in babic, naj gre za izbiro pleničk ali babiške nasvete.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem