cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Čarobni svet večerne rutine: Kako z Lahkonočnicami uspavati svoje male zaspance

clock-img

3.9.2024

Kakovostno spanje je ključnega pomena za zdrav razvoj in dobro počutje otrok. Umirjena večerna rutina, med katero tudi poslušamo pravljice, lahko bistveno pripomore k izboljšanju otrokovega spanja in posledično njegovega celostnega razvoja.

Kako z Lahkonočnicami uspavati svoje male zaspance

Odhod v posteljo. Besedna zveza, ki lahko v marsikateri družini zveni kot začetek bitke. Starši počasi postajajo utrujeni po celem dnevu, želijo si le miren zaključek in nekaj časa, ki ga preživijo sami, otroci pa še niso pripravljeni na slovo in sladke sanje. Začne se skakanje po posteljah, prošnje za še eno zgodbo, kozarec vode ali pa lulat in samo »še pet minut«. Toda kaj če bi lahko večerne boje spremenili v mirne trenutke bližine, kjer otroci počasi, a zagotovo odplavajo v sanje z nasmehom na obrazu? Sliši se kot čarovnija, kajne? Ta čarovnija pa obstaja in se imenuje večerna rutina.

 

Večerna rutina kot čarobni ključ do mirnega spanca

Za uspešno uspavanje obstaja »čudežna formula«, ki ji pravimo večerna rutina. Gre za preprosto zaporedje prijetnih družinskih aktivnosti, ki jih izvajamo vsak večer ob istem času in v enakem vrstnem redu. Rutina poskrbi, da otroci točno vedo, kaj sledi, kar jim daje občutek varnosti. Ko se otroci počutijo varne, se lažje prepustijo spancu.

Toda kakšnedejavnosti vključiti v večerno rutino? Strokovnjakinji, ki sodelujeta v projektu Lahkonočnice, poudarjata, da bi te aktivnosti morale biti kratke, preproste in predvsem prijetne. Igra, umirjena in prijetna večerna kopel, crkljanje, poslušanje pravljic – vse to lahko pomaga otroku, da se umiri in pripravi na spanje. Pomembno je, da dejavnosti ostanejo iste iz večera v večer, saj predvidljivost pomirja in ustvarja občutek varnosti.

 

Pravljice za lahko noč: Ključ do globokega spanca

Med vsemi dejavnostmi, ki jih lahko vključimo v večerno rutino, imajo pravljice za lahko noč prav posebno mesto. Pravljični svetovi, v katere otroci vstopajo skozi zgodbe, niso le zabava, temveč pomembno vplivajo na njihov razvoj. Poslušanje pravljic otrokom omogoča, da umirijo svoje misli, usmerijo pozornost na zgodbo in se vživijo v čustva ter odnose pravljičnih junakov. Glas pripovedovalca jih postopoma popelje v sladek sen.

 

lahkonočnice

 

Za starše, ki morda niso najboljši bralci ali pa preprosto iščejo dodatne možnosti za večerno rutino, so Lahkonočnice idealna rešitev. Gre za zbirko kakovostnih slovenskih zvočnih pravljic, ki so dostopne kadarkoli in kjerkoli prek mobilne aplikacije. Lahkonočnice že osmo leto zapored pomagajo staršem pri uspavanju otrok.

 

Zakaj so pravljice tako pomembne za otrokov razvoj?

Pravljice niso zgolj način za umiritev otrok pred spanjem. Imajo globlji pomen za otrokov razvoj in učenje. Med poslušanjem pravljic otrok ne le da razvija svoje jezikovne sposobnosti, temveč tudi sposobnost razumevanja in pomnjenja informacij. Ker zvočne pravljice nimajo vizualnih dražljajev, se otrok osredotoči zgolj na zgodbo, kar dodatno spodbuja njegovo domišljijo in koncentracijo.

Strokovnjaki opozarjajo, da pomanjkanje spanja lahko negativno vpliva na otrokov telesni in spoznavni razvoj. Otroci, ki ne spijo dovolj, so pogosto bolj razdražljivi, imajo težave z učenjem in koncentracijo ter težje nadzorujejo svoja čustva. Prav zato je kakovostno spanje ključnega pomena za njihov zdrav razvoj in dobro počutje. Večerna rutina, ki vključuje poslušanje pravljic, lahko bistveno pripomore k izboljšanju otrokovega spanja in posledično tudi njegovega celostnega razvoja.

 

Raziskave kažejo, da so slovenski otroci in mladostniki kronično neprespani.

Koliko ur bi morali spati? Malčki 11 do 14 ur, predšolski otroci 10 do 13 ur, šolarji pa 9 do 11 ur.

 

Lahkonočnice: Slovenska pravljica za sodobne male zaspance

Projekt Lahkonočnice je nastal z mislijo na vse starše, ki se vsak večer soočajo z izzivom uspavanja svojih otrok. V sodelovanju z znanimi slovenskimi pisatelji in pripovedovalci je nastala bogata zbirka več kot 160 pravljic, ki so brezplačno dostopne v mobilni aplikaciji Lahkonočnice. Vsaka pravljica je skrbno izbrana in pripovedovana z namenom, da otrokom omogoči prijeten prehod iz aktivnega dneva v mirno noč.

 

lahkonočnice

Za mikrofon so v zadnjem nizu pravljic za sladek sen v sodelovanju z oddajo Lahko noč, otroci! sedli Ivo Ban, Jožica Avbelj, Maja Končar, Marijana Brecelj in Boris Cavazza.

 

Poleg tega, da otroci skozi pravljice spoznavajo nove besede in širijo svoj besedni zaklad, jih zgodbe tudi spodbujajo k razmišljanju o vrednotah, odnosih in čustvih. Skozi pravljične junake otroci doživljajo svet, ki je hkrati fantazijski in resničen, kar jim pomaga pri boljšem razumevanju sebe in sveta okoli njih.

 

S poslušanjem pravljic do boljšega spanca

Strokovnjaki poudarjajo, da otroci, ki spijo po priporočilih, ne le da bolje usvajajo novo znanje, temveč so tudi boljši v šoli, imajo boljši spomin in so na splošno boljše volje. Spanje namreč vpliva na vse vidike njihovega življenja, od telesnega zdravja do čustvenega ravnovesja.

Z Lahkonočnicami se uspavanje spremeni v prijetno izkušnjo za vse družinske člane. Starši lahko skupaj z otroki poslušajo pravljico, kar še dodatno krepi njihovo medsebojno povezanost. Obenem pa s poslušanjem zvočnih pravljic otroci razvijajo veščine, ki jih bodo potrebovali pri branju in učenju v šoli.

 

Spomnite se na moč pravljic

Naslednjič, ko se bo ura bližala spanju in boste začeli razmišljati, kako umiriti razigranega malčka, se spomnite na moč pravljic. Vzemite si čas za skupno poslušanje in ustvarite večerno rutino, ki bo vašemu otroku prinesla miren in globok spanec. In ne pozabite – z Lahkonočnicami je čarobnost pravljic na dosegu roke, kjerkoli in kadarkoli.

Naj naslednji večer ne bo le boj za spanje, temveč priložnost za mirne, skupne trenutke ob pravljici za lahko noč. Lahkonočnice so pravljice, ki jih starši lahko predvajate in poslušare skupaj z otrokom, ali pa jih prebirate sami. Ta večerna rutina ne bo obogatila le otrokovega spanca, ampak tudi staršem podarila prijeten večer in dragocen čas povezovanja z otrokom. Čas, ki bo, ko otroci prehitro zrastejo, ostal v spominu kot nekaj posebnega in čarobnega.

 

lahkonočnice

Promocijsko sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem