cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Kako prepoznati otrokov talent?

clock-img

3.9.2024

V prostem času moramo otroku zagotoviti varno in spodbudno okolje, v katerem bo razvijal svoj kognitivno-čustveni svet in rasel v samozavestno osebo. V poplavi ponudbe naj vam bo v pomoč 7 ključnih dejavnikov.

Kako prepoznati otrokov talent?

Starši že v otrokovi rani mladosti opazimo, kaj ga zanima, kje se zadrži najdlje, o čem premišljuje in sprašuje. Nekateri radi rišejo, plešejo, pojejo, drugi so bolj športni in adrenalinski, spet tretji izrazito tehnični. So zgovorni otroci, redkobesedni in tisti, ki nam raje kar pokažejo, o čem razmišljajo.

Pa jim tudi pustimo, da so, kar so, ali jih usmerjamo?

 

VAŠA ALI OTROKOVA IZBIRA?

Ni ga otroka, ki ne bi imel strasti. A mnogokrat nima proste poti, da najde svoj hobi. Morda inštrumenta, ki bi ga rad igral, ne učijo v bližnji glasbeni šoli, zato mu svetujete, naj igra drugega. Ali pa je najbližje domu gledališki krožek, čeprav je bila njegova želja ples. Ste mu predlagali učenje tujega jezika, ker ga znate tudi sami ali pa ga želite znati, a v otroštvu niste imeli možnosti?

 

pionirski dom

 

Vse to so blokade, ki otroku preprečujejo, da bi našel svoj pravi jaz. Morda bo pravi hobi našel kasneje v življenju ali pa mu bo na življenjski poti nekaj manjkalo, pa še sam ne bo znal prepoznati razloga. Otroštvo je pravi čas, da mu ponudite čim več izbire različnih dejavnosti. Le tako bo imel priložnost preizkusiti, v čem je dober. Hvaležen vam bo.

 

PSIHA DANAŠNJEGA OTROKA

V ranljivem obdobju odraščanja otroci in mladostniki hrepenijo po izražanju, a včasih ne vedo, kako. Izberejo trenutni trend, ker ne poznajo izbire, ki jo nudi trg prostočasnih dejavnosti, hkrati pa želijo pripadati skupnosti.

Tako z odraščanjem izginjajo avtentičnost, ustvarjalnost in vedoželjnost. 

 

Vedno več je bega v digitalni svet. V šoli, doma, celo na igriščih mladi zrejo v ekrane. Zanimanje za prijatelje, družino, okolico je izginilo. Po tej nevarni poti korak za korakom izgubljamo svoje otroke. Kajti zaslon ne pogleda v oči in vpraša: »Kako si danes?« Ne nudi nam opore in varnega okolja, da bi lahko izrazili svoja čustva.

 

Zato moramo otroku v prostem času zagotoviti varno in spodbudno okolje, v katerem bo razvijal svoj kognitivno-čustveni svet in rasel v samozavestno osebo.

Za svojega malčka želimo, da bi napredoval v najstnika s pokončno držo, pozitivnim odnosom do sveta in notranjim mirom.

 

ZAKAJ JE DOLGČAS POMEMBEN IN NUJEN?

Kolikokrat vas je vaš otrok že vprašal: »Kaj naj se igram?«

Kdaj vam je nazadnje uspelo, da ga skozi dan niste usmerili ali mu predlagali, kaj naj počne?

 

Dolgčas je izjemno pomemben za otrokov razvoj. Iz njega se namreč rodi ustvarjalnost.

Če otrok potoži, da mu je dolgčas, starši največkrat naredimo usodno napako in mu predlagamo, kaj naj se igra, ali celo postanemo hišni animatorji in prirejamo igre, predstave, uganke, da bi ga le zabavali.

 A s tem mu ne naredimo nobene usluge. Njegova domišljija se ne bo razvijala. Pustimo mu, naj gre sam skozi »krizo dolgčasa«, kajti le tako se bo v njem vzbudila kreativnost, zamotil se bo z igro, raziskovanjem ali opazovanjem. Sčasoma bo postal ustvarjalen na vsakem koraku. To je neprecenljiv kapital, ki ga lahko damo otrokom za prihodnost.

 

pionirski dom

 

5 NAČEL PRI IZBIRI DEJAVNOSTI

V poplavi ponudbe bolj ali manj preverjenih ponudnikov naj vam bo v pomoč 7 ključnih dejavnikov, po katerih presojajte.

 

1) Vprašajte otroka, kaj ga veseli. Če odgovori, da sošolci hodijo na primer na nogomet, ga vračajte k vprašanju, kaj resnično zanima le njega. Mogoče bo to na koncu vseeno nogomet, mogoče pa kaj povsem drugega.  

 

2) Izberite organizacijo, ki nudi čim več različnih dejavnosti. Morda si bo vaš malček želel risati/plesati, nato pa bo pokukal v sosednjo sobo in zagledal inštrument. Če bi rad poskusil, mu dovolite. Prav mogoče bo tako odkril svoj pravi talent. Širina izbire bo pomembno vplivala na širino njegovega razvoja.

 

3) Preverite pedagoge. V krhkem obdobju odraščanja je izbor pedagoga ključen, saj lahko vpliva na prihodnost otroka. Vse več je namreč tečajev, ki jih izvajajo študenti v želji po čim hitrejšem zaslužku. Vztrajajte, da spoznate pedagoga, ko pride otrok prvič na dejavnost. Ključna pri podajanju znanja ni le strokovnost, ampak tudi pristop, za kar mora biti pedagog strokovno usposobljen.

 

4) Zaupajte organizacijam s tradicijo. Če so na tržišču že leta, to pomeni, da so preverjeni in da jim zaupa veliko družin. Z izkušnjami podkovani bodo lahko vašemu otroku ponudili preverjene programe. Pristopi pedagogike bodo preizkušeni in prilagojeni različnim starostnim skupinam in njihovim sposobnostim.

 

5) Ne odločajte se na podlagi bližine dejavnosti domu ali ustreznosti termina glede na vaš družinski urnik. Cena bo na koncu previsoka.

 

PIONIRSKI DOM NUDI VEČ KOT 30 DEJAVNOSTI 

Pionirski dom – Center za kulturo mladih je valilnica mladih talentov že več kot 60 let. Navdihnil je že približno 100.000 tečajnic in tečajnikov.

Otroci od četrtega leta dalje se lahko učijo 12 jezikov, 6 inštrumentov, ples, petje, hodijo na likovne ustvarjalnice, igrajo na odru in raziskujejo v čisto pravem otroškem laboratoriju, ki ga je zanje naredilo podjetje Lek.

V »drugem domu«, kot tečajniki radi rečejo, znanje pridobivajo že vrtčevski otroci od četrtega leta naprej. Izjemno priljubljene so igralne urice v tujih jezikih, glasbene pripravljalnice in črkarije.

Prisegamo na najvišji standard poučevanja. Naša dodana vrednost so pedagogi, izjemni strokovnjaki z velikim srcem.

 

pionirski dom

 

PRISTOP NAPREDNE PEDAGOGIKE

Zavedamo se, da pridejo otroci k nam utrujeni od šole, zato smo pri svojem delu še bolj inovativni in ustvarjalni. Biti drugi dom je velika odgovornost, ki zahteva celovit pristop do tečajnika. Naša praksa je ničelna toleranca do izključevanja, spodbujanje pristnosti, miselni in čustveni razvoj ter razvoj samozavesti. Tečajniki se srečujejo z različnimi dejavnostmi, med katerimi vsak najde pisanega na svojo kožo. 

 

Vse dejavnosti, ki bodo v šolskem letu 2024/2025 potekale v Pionirskem domu, si lahko ogledate TUKAJ.

Promocijsko sporočilo

news-img

Kako poskrbeti za varnost in brezskrbno otroštvo?

Otroci se vračajo v šolske klopi, kjer jih čakajo nove dogodivščine, a tudi morebitne nezgode. Kljub temu, da otroštvo prinaša veliko radosti in brezskrbnosti, se morajo starši zavedati tveganj, ki spremljajo vsakodnevne aktivnosti njihovih otrok.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem