cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Kako prepoznamo dimeljsko kilo pri otroku?

V prvih letih življenja dimeljska kila nastane zaradi povečanega pritiska v trebuhu – ob pogostem in dolgotrajnem joku, kašlju ali odvajanju trdega blata.

Kako prepoznamo dimeljsko kilo pri otroku?

Dimeljska kila je zadebelitev v predelu ingvinalnega (dimeljskega) kanala, ki se nahaja med spodnjim delom trebuha in stegnom. Prepoznamo jo kot izboklino, ko črevo tišči ven skozi oslabelo mesto v trebušni steni.

Pri otrocih se najpogosteje pojavlja v prvih letih življenja, ima pa jo približno 5% otrok. Pojavi se pri 2-3 od 100 novorojenčkov (ima jo približno vsak 50-ti deček in vsaka 400-ta deklica). Bolj pogosta je pri dečkih, kar 10 do 20krat, in sicer zaradi povezave s spuščanjem mod. Pogosta je tudi pri nedonošenčkih.


Zakaj nastane?

Kila lahko nastane že pred rojstvom. Nekje v 7. mesecu nosečnosti se navadno moda spustijo v mošnjo skozi dimeljski kanal, ki je po tem zapre. Včasih pa kanal ostane odprt – takrat se črevesna vijuga izboči iz telesne votline.

V prvih letih življenja dimeljska kila nastane zaradi povečanega pritiska v trebuhu – ob pogostem in dolgotrajnem joku, kašlju ali odvajanju trdega blata.

Ostali dejavniki tveganja za nastanek kile so: dednost, nedonošenost, kronično zaprtje in cistična fibroza.


PREBERITE TUDI: Kako dojenčku in malčku čistiti ušesa?


Kako jo preprečimo?

Pri novorojenčkih starši ne morejo narediti ničesar, da bi kilo preprečili, gre namreč za prirojeno napako. Kasneje lahko delujemo preventivno – uravnavanje primerne telesne teže, uživanje prehrane, bogate z vlakninami in pa izogibanje dvigovanju težkih bremen.


Kako prepoznamo dimeljsko kilo?

Prepoznamo jo po izboklini ali zadebelitvi v predelu dimelj, ki postane bolj opazno, ko otrok kašlja, joka ali se napenja. Včasih izgine, ko otrok leži. Večina dimeljskih kil ne povzroča težav – velike so lahko od lešnika do velikega oreha.

Če je kila manjša in ne boli ter je mehka na otip, jo lahko z blagim pritiskom prstov potisnemo nazaj v trebušno votlino, vendar se rada znova pojavi.

V teh primerih ni potrebna takojšnja operacija.

Če pa je otrok bled, joka in ga kila močno boli, ter je na otip trda, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč, saj gre za vkleščeno kilo. V primeru vkleščene kile je ne moremo z lahkoto potisniti nazaj v trebušno votlino. Takrat je potrebna operacija, saj po 12urah lahko pride do odmrtja vkleščenega dela črevesja.


PREBERITE TUDI: Priraščen jezik lahko pripelje do zdravstvenih težav


Kako se zdravi?

Kila se vedno zdravi operativno. V primeru, ko ne gre za vkleščenje, bo kirurg otroka pregledal in ga uvrstil na seznam za operacijo – ko bo ta povsem zdrav.

Operacija poteka v splošni ali kombinirani anesteziji, traja pa 15 minut. Med operacijo izrežejo kilno vrečo in tako preprečijo izstop črevesa skozi dimeljski kanal. Kirurg opravi majhen kožni rez v dimljah in naredi 3-4 šive. Večina otrok je po operaciji domov odpuščena še isti dan.


Po operaciji

Po operaciji izbokline ne bo več, otrok bo po nekaj dneh normalno aktiven in živahen. Pomembno je, da starši skrbijo za primerno prehrano, da otrok redno odvaja mehko blato.

Pri veliki večini primerov ni nikakršnih trajnih vplivov operacije na otrokovo zdravje ali razvoj. Operacija otroške kile je varna, učinkovita in zanesljiva ter razmeroma enostavna metoda. Pri približno desetini otrok se dimeljska kila pozneje pojavi še na drugi strani.


PREBERITE TUDI: Prva pomoč pri lažjih poškodbah v šoli in na igrišču


news-img

ABC Šport: Migamo, igramo in fino se imamo že 25 let!

ABC Šport že 25 let ponuja pestre in netekmovalne vadbe za otroke od 1. do 16. leta. Programi so prilagojeni starosti in potrebam otrok – od telovadbe za najmlajše do atletike za šolarje. Pridružite se nam in odkrijte svet športa na zabaven način.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem