cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Kako povečati možnosti za zanositev in kaj storiti, ko nosečnost zamuja

To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah svetujemo strokovni pregled in možnosti zdravljenja, kot je umetna oploditev.

Kako povečati možnosti za zanositev

Ko par začne načrtovati družino, se lahko zdi, da je zanositev nekaj povsem naravnega in samoumevnega. Vendar pa se marsikateri par sooča z izzivi na poti do nosečnosti. Statistike kažejo, da okoli 10-15 % parov doživi težave z zanositvijo. Kaj torej lahko storimo, da povečamo možnosti za zanositev in kako ravnati, če pričakovana nosečnost ne pride takoj?

 

Kako pospešiti zanositev: Ključni koraki

1) Spoznavanje svojega cikla in plodnih dni

Največje možnosti za zanositev so v obdobju ovulacije, ko je jajčece sproščeno iz jajčnika in pripravljeno na oploditev. Pomembno je, da ženska dobro pozna svoj menstrualni cikel in določi, kdaj je ovulacija. Običajno se ta zgodi okoli 14. dneva cikla, a je lahko pri različnih ženskah različna. Spremljanje bazalne telesne temperature, uporaba ovulacijskih testov in opazovanje sprememb v vaginalni sluzi so metode, ki lahko pomagajo pri določanju najbolj plodnih dni.

 

2) Zdrav življenjski slog

Zdrav življenjski slog je pomemben dejavnik pri izboljšanju plodnosti. Tako moški kot ženske bi morali vzdrževati zdravo telesno težo, saj tako prekomerna kot prenizka telesna teža lahko vplivata na plodnost. Pravilna prehrana, bogata z vitamini, minerali in folno kislino, je bistvena. Prav tako je treba omejiti uživanje alkohola, kajenje in uživanje nezdrave hrane, ki negativno vpliva na hormonsko ravnovesje.

 

3) Redni spolni odnosi

Redni spolni odnosi, še posebej v obdobju plodnih dni, znatno povečajo možnosti za zanositev. Priporočljivo je, da par ohranja intimnost skozi celoten cikel in se ne osredotoča zgolj na dneve ovulacije, saj lahko pretiran pritisk zmanjša spolno željo in v odnos vnese stres.

 

4) Zmanjšanje stresa

Stres lahko vpliva na hormonsko ravnovesje in s tem tudi na plodnost. Sprostitvene tehnike, kot so joga, meditacija, globoko dihanje in redna telesna aktivnost, lahko pomagajo zmanjšati stres in izboljšati telesno ter duševno počutje.

 

 

Kaj storiti, če nosečnosti ni in ni?

Če se nosečnost ne zgodi takoj, je pomembno, da par ostane potrpežljiv in se ne obupa prehitro. Vendar pa po enem letu rednih nezaščitenih spolnih odnosov (ali po šestih mesecih, če je ženska starejša od 35 let) priporočajo posvet s specialistom za plodnost.

 

Posvet pri ginekologu ali specialistu za plodnost

Zdravniški pregled je naslednji korak, ko se pojavijo težave z zanositvijo. Ginekolog ali specialist za plodnost lahko izvede številne preiskave, da ugotovi, kje bi lahko bila težava. To vključuje analizo ovulacije, preverjanje hormonskega ravnovesja, pregled jajcevodov in maternico ter analizo kakovosti sperme pri moškem.

 

Možnosti zdravljenja

Ko je ugotovljen vzrok neplodnosti, obstajajo različne možnosti zdravljenja. Ženske, ki imajo težave z ovulacijo, lahko prejmejo zdravila za spodbujanje sproščanja jajčec. Pri težavah s prehodnostjo jajcevodov ali drugimi bolj zapletenimi stanji se parom pogosto predlaga postopek umetne oploditve (IVF). Prav tako obstajajo druge oblike pomoči, kot so intrauterina inseminacija (IUI) ali uporaba darovanih jajčec ali sperme.

 

Psihološka podpora

Težave z zanositvijo lahko vplivajo na duševno zdravje in povzročijo občutek stresa, tesnobe ter obupa. Pomembno je, da par poišče tudi čustveno podporo, bodisi pri svetovalcu, terapevtu ali v podpornih skupinah za pare, ki se soočajo s podobnimi izzivi. Psihološka podpora je lahko ključna pri premagovanju občutkov nemoči in ponovni vzpostavitvi ravnovesja v odnosu.

 

Alternativni pristopi

Nekateri pari se odločajo tudi za alternativne pristope za povečanje plodnosti, kot so akupunktura, zeliščna zdravila ali spremembe v načinu življenja, ki temeljijo na tradicionalnih medicinskih praksah. Čeprav nekateri raziskave kažejo pozitivne učinke akupunkture na plodnost, je vedno priporočljivo, da se pari o tovrstnih terapijah posvetujejo s svojim zdravnikom.

 

Zanositev je za marsikoga poseben, a včasih tudi zahteven proces. Čeprav ni vedno mogoče natančno napovedati, kdaj bo par doživel uspeh, lahko zdrave navade, poznavanje lastnega telesa in iskanje strokovne pomoči v primeru težav močno prispevajo k uresničitvi želje po starševstvu.

 

Patris Health® podpira vaša prizadevanja

Patris Health® je mlado družinsko podjetje iz Ljubljane, ki nudi certificirane hitre teste za samotestiranje in namenska prehranska dopolnila. Izdelki so na voljo v devetih evropskih državah, vplivali pa so na življenja že preko 250.000 ljudi.

 

Za bodoče starše so oblikovali poseben paket izdelkov - Paket za plodnost.

 

patris

Paket za plodnost Patris Health®

 

Paket za plodnost Patris Health® je namenjen parom, ki si želijo otroka. Vključuje dva krvna testa za ugotavljanje nosečnosti ter prehranski dopolnili Fertil+ za ženske in Fertil+ za moške.

Krvni test nosečnosti Patris Health® je inovativen hitri test nosečnosti na podlagi krvi s prsta. Nosečnost zazna prej kot običajni urinski testi nosečnosti. Nosečniški hormon je namreč najprej prisoten v krvi, šele nato v urinu.

 

Fertil+ za ženske in Fertil+ za moške sta namenski prehranski dopolnili, ki podpirata ženske in moške pri svojih prizadevanjih na naraven način. Vsebujeta premišljeno formulo vitaminov, mineralov, zelišč, morskih alg, gliv, aminokislin in antioksidantov. Ničesar preveč, ničesar premalo, le tisto kar šteje.

 

patris 

news-img

Odlične ideje za letošnje krompirjeve počitnice

Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z otroki. Poleg tega pa še par nasvetov, kaj početi, če boste počitnice preživeli doma.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem