cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Strokovnjaki pravijo: Izjokavanje trajno škoduje otroku

Namesto tega, da pustite dojenčka jokati, ga tesno privijte k sebi, ga potolažite in se stisnite z njim v postelji, da se bo počutil varnega, svetujeta harvardska strokovnjak.

Izjokavanje trajno škoduje otroku

Raziskovalca iz univerze Harvard, Michael L. Commons in Petrice M. Miller, sta primerjala vzgajanje staršev v Ameriki in v drugih kulturah ter prišla do ugotovitve, da spanje dojenčka v svoji postelji, celo v svoji sobi in posledično kasnejše odzivanje na njegov jok, povzroča posttravmatski stres in paniko pri teh osebah, ko odrastejo. Zgodnja izpostavljenost separacijskem stresu namreč povzroči spremembe v otrokovih možganih, zaradi česar so kot odrasli bolj dovzetni za stresne situacije v življenju, pravita strokovnjaka, ki sta v tej raziskavi uporabila multidisciplinarni pristop, z preučevanjem možganskega odziva, čustvenega učenja pri dojenčkih in kulturne razlike.

»Starši bi se morali zavedati, da nepotreben jok brez odziva trajno škoduje otroku,« je dejal Commons. »Ob tem se namreč spremeni živčni sistem in osebe postanejo preveč občutljive na prihodnje travme.«

 

PREBERITE TUDI: Ne pustite dojenčka, da joka! (VIDEO)

 

Strah staršev, da bodo s tem vzgojili nesamostojne otroke je odveč

Starši se bojijo, da bodo s hitrim odzivanjem na dojenčkov jok vzgojili nesamostojnega otroka. Strokovnjaka pravita, da je v resnici ravno nasprotno: zaradi fizičnega stika in hitre pomiritve, se bo otrok počutil bolj varnega in se bo zato razvijal v bolj stabilno osebo, ki bo sposobna razvijati zdrave odnose z drugimi.

 

Starši se ne bi smeli bati, da bodo dojenčka razvadili, če se bodo hitro odzivali na njegov jok in spali ob njem. Starši bi pravzaprav morali spati s svojimi dojenčki, morali bi imeti blizu sebe tudi svoje malčke, celo v svoji sobi, in otroke potolažiti ko jokajo. »Obstajajo drugi načini, kako vzgojiti samostojne otroke, ne da jih kot dojenčke izpostavljamo takšni travmi kot je neutolažljiv jok na katerega se ne odzivamo,« pravi Commons. »Moj nasvet je: zagotovite otroku varnost, da bo lahko zdravo odraščal in si upal tegati.«

 

PREBERITE TUDI: Zakaj dojenčki jokajo in kako jim lahko pomagamo?

 

VIR: https://news.harvard.edu/gazette

news-img

Zakaj je soseska Arcus odlična izbira za vaš novi dom?

Arcus Grosuplje, nova stanovanjska soseska v objemu narave, z izvrstnimi prometnimi povezavami, nudi odlične pogoje za življenje in bivanje mladim družinam, ki iščejo nov, prostoren dom v prijetnem okolju.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem