cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Čustva dojenčka med 6. in 9. mesecem

Preverite, katera čustva lahko razberemo iz dojenčkovega obraza med šestim in devetim mesecem starosti.

Čustva dojenčka med 6. in 9. mesecem

Še preden nam dojenček lahko kaj pove oziroma sporoči s pomočjo rok ali dlani, nam z obrazom sporoča enostavna in preprosta sporočila.

Zato smo preverili, katera čustva že lahko razberemo iz dojenčkovega obraza med šestim in devetim mesecem starosti.

 

Od uživanja do gnusa

Dojenčkov obraz vsebuje petindvajset različnih sklopov mišic, ki so med seboj prepletene in organizirane pod vodstvom možganske motorične skorje. Kot so dokazali znanstveniki, te mišice sodelujejo pri izražanju vseh vrst občutij in čustev že od rojstva naprej.

Delovanje teh mišic se sproži, ko dojenčkovi čuti zaznajo določene dražljaje, jih dojenčkovi možgani obdelajo ter z nevronskim odzivom naročijo recimo obrvem, da se spustijo v vzdraženo mrščenje, ali kotičkom ust, da se privihajo navzgor, ko dojenček zagleda mamo.

V starosti od šestega do devetega meseca nam dojenček z obrazno mimiko poleg osnovnih občutkov, ki jih je že usvojil v pol leta življenja (zanimanje in veselje, stiska in osuplost, sreča in zadovoljstvo ter presenečenje) lahko sporoči tudi naslednja občutenja: uživanje, strah, jeza in odpor oziroma gnus (recimo do določenega okusa hrane) ter celo sram. 

 

PREBERITE TUDI: Čemu se smeji dojenček?

 

Zrcalni nevroni in posnemanje

Če boste pogledali novorojenčka v oči in mu pokazali jezik, vam bo tudi novorojenček pokazal jezik! Naravni imitator vas bo namreč posnemal, čeprav svojega jezika ni še nikoli videl in se sploh ne zaveda, da ga ima. Gre namreč za delo zrcalni nevronov, zaradi katerih nas dojenčki in otroci posnemajo ter se tako povezujejo in učijo.

Igre posnemanja se lahko greste tudi z dojenčkom - ga pogledate v oči in zamežikate, na široko odprete usta v obliki črke O, mu pokažete jezik in podobno. Dojenčku lahko pokažete tudi zrcalo, ki ga večina dojenčkov obožuje.

Razvojna psihologija sicer pravi, da se otrok v zrcalu prepozna šele pri enem letu starosti (tako imenovan zrcalni stadij), lahko pa naredite zanimiv eksperiment: dojenčku, ki se opazuje v zrcalu, na glavo posadite klobuk oziroma zanimivo pokrivalo (lahko je tudi kakšen mehak in privlačen predmet), tako da ga bo najprej zagledal v zrcalu. Kaj bo storil - segel po klobuku v zrcalu ali na svoji glavi?

 

PREBERITE TUDI: Igre z dojenčkom za spodbujanje govora


news-img

Zapeljimo se v skriti svet voda

Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih podzemnih vodah, njeno preživetje neposredno odraža stanje okolja.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem