prosim za vaša mnenja (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

dory -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 7:17:40)

Mi smo se doma tko zmenil,da dokler delam prek studenta mi ni treba nic dajat...pa vendar mi srce ne da,da ne bi vsaj malo dala za hrano,praske za prat pa tko...

anajmad -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 7:18:55)

Jst se tudi pridružujem večini.Normalno,da si stroške delita.Kaj ima veze,če sta študenta in tistih 10 jurčkov ali pa tudi 20 ni ne vem kakšna reč.
Pejta privat,pa bosta vidla,kako bosta tenko piskala:zmeden:.Mislim,da so vama starši že s tem dosti pomagali,ko so vama pustili trosobno stanovanje.
Pri nas na obali so takšne cene,da te vrže na rit.Za primerjavo:moj sosed oddaja enosobno stanovanje za 300 eurov brez stroškov.Pa si izračunaj:zmeden2:.
en lp:morje:D.

tinatona -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 8:08:01)

Midva s sinkom živiva pri mojih starših v 2,5 sobnem stanovanju in jaz plačujem položnico od upravitelja (ogrevanje, stroški hiše, odvoz smeti, voda...) 40000na mesec, pa mi ni težko (kljub temu da je to veliko več kot midva porabiva). Saj mami da pa za hrano in praške... Je pa full smotana, ker mi vsakič če grem jaz v trgovino hoče nazaj dat.

LP Tina :rozica:

gaja* -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 8:19:07)

Men se tud zdi, da bi vseeno mogla nekaj prispevat. Res se strinjam z anajmad, ker kjerkoli bi bila, bi bila prisiljena plačati še več, veliko več:(.
Midva sva sicer na svojem :bravo::bravo: in s tem zdaj nimava težav ker vse plačujeva sama, pa sva tudi dolgo živela samo z eno plačo, ker sem jaz še študirala :bravo:. Po drugi strani sva pa midva tud tako dolgo čakala, da greva na svoje, dokler sva vedela, da sama ne bova zmogla!! Čist enostavno, če ni denarja, si nečasa pač ne moreš privoščit :zmeden:! Ne moreš na vrat na nos skupaj živet, če nimaš osnovnih pogojev za to!! :zmeden::grrr::zmeden:
Razmisli, kaj pa najemnina stanovanja, ali pa odkup in ves ostali kup položnic.... :((
Pri denarju se vse konča... Če se vama zdi prevelika vsota, se nekako dogovorite za manjšo, bosta pa kasneje več prispevala. Vsekakor pa vama odsvetujem delitev števca za elektriko, ker ful velik stane...
Vsaj pokažita voljo,
upam, da boste lepo rešili...

LP, gaja*

Anonimen -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 8:49:15)

Zdaj, ko smo čisto na svoje v zg. nadstropju, plačujemo položnice na pol (voda, elektrika, kabelska). Ločeno plačujemo seveda telefone in ostale stvari, ki se točno razdelijo na gospodinjstvo.

Ko pa je bilo naše stanovanje še v delu in sva bila še fant in punca, nisva sicer nič prispevala za te stvari, pač pa sem jaz zelo veliko pomagala na kmetiji, kuhala, pomagala pospravljati, tudi kakšno stvar kupila.

kalbo -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 9:09:48)

Kot vedno sem mnenja, da ko otroci odrastejo niso nič dolžni svojim staršem, starši pa ne njim. Torej plačevanje stroškov na pol se mi zdi fer in pravično.

Res pa je, da se je treba za znesek dogovoriti na osnovi položnic, ne kar na slepo. Za elektriko je najcenejša in praktična rešitev odštevalni števec.

Z ženo živiva v zgornjem nadstropju pri njenih starših. Stanovanje sva naredila iz gole podstrehe. Centralna je skupna, čeprav imava svoj vod in termostat, elektriko imava svojo.
Tudi pri nas sta rekla, da ni treba dati nič, pa tega nikakor nisva sprejela. Centralna je šla na pol, komunale pa nikoli nisva videla. V spodnjem nadstropju pa živi še svak, ki je še samski.(Mimogrede, rabi kera vredu deca?)

Ni dolgo trajalo, da je začel tast špikati, kako nas vzdržuje, da dokler plačuje položnice, je on glavni, kaj pa bojo siromaki, voda je draga...
Smo mladi sklicali krizni štab, midva plačava komunalo, svak TV in spodnji štrom, se nam pogliha, ker midva spodaj sušiva perilo. Stari je čez noč ostal brez položnic in je tiho kot miška. Tko mamo za 10 kSIT mir pri hiši.

maruškaD -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 9:29:38)

Midva na začetku nisva plačevala stroškov, ker sem še študirala. Sicer sem hotela, pa mi je oči rekel, da je to njegov prispevek k študiju.

Proti koncu študija, ko sem dovolj zaslužila preko študenta, pa je nekako sprejel, da sva začela plačevati. Plačujeva pa kurilno olje glede na kvadraturo, elektriko, vodo in smeti po osebah (ta malega ne štejemo). Telefon pa pol naročnine in impulze (imamo ločeni številki na eni naročnini).

BlankaT -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 11:13:56)

Tudi jaz se strinjam z "še ena mama" in "kr ena". Ne vem zakaj toliko kritzirate te stroške. Moje mnenje je, zakaj starši ne bi pomagali svojemu otroku, če imajo to možnost. Seveda je situacija drugačna, če ni te možnosti. Saj tudi oni niso (beri seveda so izjeme) brez pomoči prišli do tega kar imajo sedaj.

Saj so tudi situacije, ko otroci financirajo starše. Poznam kr nekaj takšnih primerov.

Lp :zmeden2:

kalbo -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 11:45:44)

BlankaT, saj ni nič narobe s tem, da starši pomagajo svojim otrokom, ali pa obratno. Pravim le, da to ni dolžnost, ampak dobra volja.
Pri nas bo itak počasi (že je) tako, da nosimo mladi večino stroškov pri hiši, ker starca kmalu ne bosta mogla več. To se mi zdi fer in pravično. Kaj pa naj, a naj jih iz bajte vržemo? Problem je le, ker je tast včasih vse gor metal, zdaj nima več kaj, vest ga pa vseeno daje.

tinatona -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 12:15:09)

kalbo... sam en popravek - starši so dolžni otroke preživljat do njihove polnoletnosti oz. do 26.leta če se le ti šolajo.
Otroci pa so dolžni preživljat starše če se le ti ne morejo sami.

kalbo -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 12:19:42)

tinatona, kje pa to piše?
Po tvoje potem lahko mulc sedi vpisan na faksu, in od staršev iztoži preživnino al kako? Al pa moj foter celo življenje klošari, sam pa delam in sem ga samo zato, ker je dal seme dolžen preživljat.
Ne nori.

Marogica -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 12:32:27)

kr ena, jaz v svojem odgovoru nisem napisala, naj gredo na svoje, temveč naj prispevajo procentualno toliko, kolikor trošijo. Če bi bili podnajemniki, bi isto morali plačati.
Malo več odgovornosti je pač potrebno. Če si toliko odgovoren oz. zrel, da imaš otroka, se moraš tudi tej situaciji prilagoditi. Če ne gre drugače pa naj gre eden delat in se ob službi dalje šolat. Je kruto ampak realno in ne bi bila redka primera.
Konec koncev pa se tukaj postavljajo vprašanja, da na njih odgovarjamo. Plačevala zaradi naših diskusij ne bosta nič več ali manj.

lenika -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 13:09:09)

Jaz se strinjam, tako kot je napisala Marogica, če si dovolj zrel za otroka, moraš posledično razmišljat tudi o preživljanju družine.

Manuella -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 15:08:44)

Tudi mi 3 zivimo v zgornjem nastropju pri njegovih starsih. Placujeva telefon, smeti, vodo, tv, svoje poloznice, pri kurjavi je tako da enkrat damo mi, drugic njegovi starsi ( ne gledamo ravno na tolar ), ona dva se placujeta elektriko in zavarovanje hise. Je pa res, da nam pridelata vso zelenjavo na vrtu, midva pa jima pomagava kolikor se le da. Najemnjine nebi placevala, grem pa raje na svoje nekam. Mislim da nebi bilo nic narobe, ce bi starsa povprasala, ce lahko zdrzita se par mesecev placevanja stroskov, ce pa ne moreta, ja potem pa ni druge kot da prevzameta polovico le teh.

Anonimen -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 18:49:43)

O preživljaju: starši so zakonsko res dolžni preživljati otroke do polnoletnosti oz. dokler se šolajo, največ do dopolnjenega 26. leta. Toda kakor hitro se dva ali poročita ali imata otroke, s tem avtomatično postaneta odrasla in nova družina, ki ni več upravičena do preživnine s strani svojih staršev ali otroških dodatkov s strani države. Do slednjega je upravičen njun otrok.

Odgovor študentoma: zdi se mi logično, da ne bi plačevala najemnine, vendar pa bi lahko kaj prispevala pri stroških, verjetno v začetku nekoliko manj, kasneje pa toliko kot dejansko bodo. Glede na vajine zmožnosti torej, tudi ker ustvarjata lastno družino, bi bilo z vajine strani fer, če bi se čim prej tudi popolnoma finančno osamosvojila. Gre se za duševni mir in mir v družini, za fer odnose in za biti odrasel. Odrasli sprejemajo odgovornost tudi za finance. Postopoma torej sprejmita svoje obveznosti, toda čim prej in v čim večji meri se da.

Anonimen -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 18:57:10)

Odgovor Kalbou:
Zakon o zakonski zvvezi in družinskih razmerjih:
123. člen
(1) Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj.
(2) Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti.
(3) Otroka iz prejšnjih odstavkov, ki je sklenil zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti, so starši dolžni preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner.
124. člen
(1) Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.
(2) Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega.

Ja, če mulc zabušava na faksu, ga morajo staši vseeno preživljati. Te lahko toži.

teta beta -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 19:08:03)

Ja, kalbo, starši so dolžni preživljati otroka dokler se šola do 26. leta starosti. ok, ne vem, v katerem zakonu to piše in tudi ne vem/ne verjamem, če se je že našel kdo, ki bi svoje starše tožil zaradi tega (če je to možno), ampak če prejemaš npr. preživnino ali pokojnino po katerem od staršev, jo do takrat. Ziher, zato pa moraš vsako leto oddati potrdilo o šolanju na zpiz.

Glede plačevanja pa - vse je stvar dogovora. Meni se ne zdi nič narobe, da ti starši pomagajo, če le lahko in hočejo, sploh če si v finančni stiski. Hvalabogu. Enkrat boš pa ti njim.

teta beta -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 19:10:56)

No, evo ti zakon :)

Anja167 -> prosim za vaša mnenja (12.7.2005 22:45:46)

Mi živimo v kleti pri moževih starših. Bi hotela plačevati najemnino (del stroškov), pa nočejo. Njihov argument je, naj (raje kot to) čim prej sezidava hišo (gradimo). Sva jim lahko samo neskončno hvaležna, da nama tako pomagajo. Ni pa to odgovor na tvoje vprašanje. Z mnenjem sem nekje na sredi: če so odnosi med starši in otroci dobri, bodo starši sami hoteli pomagati, če odnosi niso dobri, pa pomoči ni za pričakovat kot nekaj samoumevnega.

kalbo -> prosim za vaša mnenja (13.7.2005 8:38:22)

No vidim, da tole res piše nekje. Moja napaka. Samo, da se te spravi mulo tožit, lahko hitro zmagaš v teli tožbici. Z minimalno preživnino se pa tudi ne da preživet.
Zakon je pa kot vedno pri nas tako napisan, da ga lahko izkoristijo razni zabušanti, ko gre pa za resen primer, ko oče noče imeti nič s svojimi otroci pa odpove.
Da pa preživiš svoje starše, če oni niso sami sposobni preživet, se mi zdi fer in normalno. To nas veže že moralna obveza, pravim pa, da se jim ne smemo čutiti ničesar dolžni zato, ker so nas gor spravili.

Anonimen -> prosim za vaša mnenja (13.7.2005 8:47:42)

Se strinjam.

mamsi -> prosim za vaša mnenja (13.7.2005 9:31:07)

Ne, živiva na svojem, a bi s stališča stroškov raje živela skupaj s starši, ker bi bilo vse pol ceneje.;) Tko da bi z veseljem primaknila pol kot pa vse.;)

Anonimen -> prosim za vaša mnenja (13.7.2005 15:18:01)

Če sta bila dovolj "odgovorna", da sta naredila otroka, pa sta brez služb, potem bodita tudi sedaj toliko odgovorna in prevzamita del položnic, ki vama pripadajo. Ne izsiljujta staršev s tem, da zdaj pa imata otroka in nimata denarja, da sta samo študenta in da naj počakajo na plačilo. Prej bi o tem razmišljala.

Kruto, a resnično.

tinatona -> prosim za vaša mnenja (13.7.2005 19:02:02)

No viš kalbo tuki se pa jest ne strinjam... o preživljanju staršev. Pa ne me takoj po glavi tepst. Valda da jim pomagaš če so oni tud tebe preživljali to se strinjam. Sam poznam pa primer k se oče celo življenje ni brigal za sina (je pa plačal minimalno preživnino) in zdej k je sin odrasel, študiran in dobro situiran ga toži, ker se kao sam ne more preživljat. Tuki se pa jest ne strinjam... Ker mami tistih par jurčkov sigurn ni prav dost pomagal.

p.s.:Zato pa jest ne bom našga očija tožla (čeprav bi ga lahko). Mam rajši mir pred njim...

kalbo -> prosim za vaša mnenja (14.7.2005 8:02:44)

Tinatona, sva popolnoma enakega mnenja. Samo zakon je narobe napisan.

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>