Anonimen -> RE: indukcijska plošča (19.10.2008 13:08:16)
|
Razlika med standardno steklokeramiko in indukcijo - razlika je v sistemu delovanja, čista fizika: Klasična steklokeramika deluje kot klasične električne plošče, toaster, ipd: plošča se segreje zaradi elektrike in dela neprestano, torej električna energija se spreminja v toplotno. In posoda se segreva zaradi segrete plošče. Zato steklokeramika rabi precej več časa kot indukcija, da se segreje na delovno temperaturo, po končanem kuhanju pa se plošča tudi precej dlje časa ohlaja - ker se mora ohladiti sam plošča. Steklokeramika dela ves čas, tudi ko lonec odmaknemo, ker ni ekonomično, da bi se grelec ves čas prižigal in ugašal. Indukcija deluje na podlagi magnetne tuljave. V plošči torej ni grelca, temveč tuljava, ki ustvari magnetno polje. Plošča se ne segreva, temveč se segreva samo posoda, ki pa mora imeti železno dno, da se lahko to polje ustvari. Po domače povedano: v plošči je en pol, v posodi drug, ko prižgemo indukcijo, skozi tuljavo steče elektrika in to vzpostavi magnetno polje - lonec in plošča se privlačita. Segrevanje ne nastaja zaradi tega, ker bi se električna energija pretvarjala v toplotno, temveč ker ustvarja magnetno polje, zaradi česar nastaja trenje. Trenje pa je tisto, ki povzroča toploto, zaradi katere lahko kuhamo. Kot da bi drgnil skupaj dlani - med dlanmi nastane trenje, ki se pretvarja v toploto. Ko lonec odmaknemo iz indukcije, ta še vednodela - skozi teče el. tok, vendar ni trenja, ker ni vira za usvrajanje magnetnega polja - torej posode, zato ni toplote. Samo indukcijsko kuhališče se ne segreva, segreje se zaardi toplote, ki jo oddaja lonec med kuho. zato se tudi hitreje ohladi in tudi takoj začne gret, temperatura se takoj zniža, ko daš na nižji nivo, medtem ko je pri klasični steklokeramiki vedno določen zamik. Indukcija dela tako hitro kot plin, pol litra vode zavre v pol minute (probajte na steklokeramiki, kako dolgo se čaka). Pribor pod indukcijo je lahko, vendar odvisno od proizvajalca. Segreva se zato, ker ima indukcija spodaj ventilator, ki oddaja toploto. Gorenjeve indukcije imajo manjši ventilator in se zato indukcije večkrat pokvarijo, ker se ne morejo dovolj ohlajat (ne zaradi kuhanja, temveč zaradi velike količine watov, ki tečejo skozi). Mislim, da imajo celo v navodilih, da spodaj ne sme biti predala. Pri Siemensu pa je npr. lahko, vendar v predalu ne smejo biti manjši koščki,ker jih lahko potegne v ventilator.
|
|
|
|