Gina
|
Ha, ha, skuštrana, zdaj se pa sama sebi smejim, ker sem se odločila, da ne bom več pisala, zdaj si me pa uspela spet malo izzvat. Jaz se sicer načeloma strinjam s tabo, v veliko rečeh, vendar si zdaj privlekla ven spet eno trapasto izjavo naših knjig. Nekdo si je izmislil, da je to, če otroku daš eno čez rit slab zgled in da otrok dela, kar vidi. To je ena od bedarij , ki ne držijo skoraj nikdar, razen v primeru zanemarjenih in pretepenih otrok. Jaz ti prisežem, da moja dva starša nista nikdar zaklela, pa sem jaz kot tinejdžer preklinjala kot madžar, pa prisežem, da me moja mati ni nikdar udarila, oče pa samo 1x v lajfu, pa da sem bila že tedaj prepričana, da bi brata morala vsaj kdaj čez rit, glede na vedenje, stepla z njim sem se pa itak mnogokrat, pa prisežem, da nista nikdar tulila, oba sta bila ful tihe sorte, jaz sem pa v teenagerskih časih bila sposobna tulit tako, da se me je slišalo iz vrha visoke stolpnice v pritličje, pa moj brat tudi. Tako da...tale o zgledih bo čist mimo. Pa še dodatno sem prepričana, da če otrok teče na cesto in mu daš eno čez rit, da ga s tem kvečjemu naučiš, da če počne neumnosti, da bodo v življenju v praksi vedno in brezpogojno posledice (povozi te avto, če skačeš tja). Pa nič drugega. In te posledice niso tolk hude, kot če bi ga res avto povozil. Če otroku daš eno čez rit, ga naučiš, da če bo počel življenjsko nevarne neumnosti, da se to ne bo dobro obneslo - bo bolelo. Strezni ga v bistvu vsaka posledica, oz. ga nauči, da če bo počel neumnosti, da bo posledično sledilo nekaj slabega. Nič ne rečem, da je v mnoooogih primerih kakšna druga posledica boljša, nikdar nisem govorila o tem, da je ena čez rit najboljša varianta, niti nisem rekla, da jo prakticiram, govorimo o eni čez rit, ko nič drugega ne učinkuje. Ko otrok nima elektrike. Poudarjam tudi, da, ne govorim o pretepanju - tega v modernih časih tudi resnično ni veliko. Vem da v malem procentu še obstaja in ogorčena sem nad tem, vendar je take vzgoje količinsko mnogo manj, kot točno druge vrste vzgoje, ki se ji reče, moderna vzgoja brez karšnihkoli posledic, (razen razlaganja, ki pa ni posledica sploh), ki otroke v enaki meri zanemarja, ne upošteva in jim povzroča trajne življenjske posledice, za katere pa njihovi stari sploh ne vedo, saj so prepričani, da oni delajo dobro....pardon, oni so prepričani, da delajo najboljše mogoče sploh. posledice pa so enako hude ali še hujše kot pri pretepenih in zanemarjenih starših. Vem, spremljam te reči že kar nekaj časa, to povedo ljudje iz prakse iz domov, kjer take otroke dobivajo. Žalostno.
|