Anonimen
|
Če ti odstopi mrežnica, le-ta ni dovolj prekrvavljena in posledica je lahko tudi slepota. Odstop mrežnice je drugače zelo redek, pokaže pa se tako, da se kar naenkrat na enem očesu (ne obeh!) pokaže delna zatemnitev vidnega polja, prisotno je lahko tudi bliskanje. Takrat je treba hitro k zdravniku (v roku nekaj ur, ne nekaj tednov), da pogledajo, če je kaj narobe z mrežnico (meni se npr. bliska pred očmi, kadar pogledam v močno svetlobo ali so oči utrujene, tako da taki simptomi niso nujno povezani z mrežnico, je pa dobro vseeno preveriti vzroke za bliskanje), saj lahko stvar popravijo z lasersko operacijo in je potem vse OK, le da po operaciji na mrežnici praviloma avtomatično odpade vsaka možnost korekcije dioptrije z laserjem. Jaz sem že od diotrije -6 dalje imela v OŠ in SŠ opravičilo od zdravnika, s katerim sem bila opravičena določenih vaj, kjer je bilo veliko naprezanja (npr. kakšno dvigovanje uteži na fitnesu) ali nevarnosti za poškodbo glave (igre z žogo, smučanje, salte,...). Je pa tako, da ni nujno, da imaš poškodovano mrežnico, če imaš visoko dioptrijo, lahko je v čisto dobrem stanju. Nasploh, jaz bi se zelooo rada ognila CR, saj vendarle gre za konkretno operacijo, moje očke pa so v tako dobrem stanju, da naj ne bi imela problemov pri porodu. Pa če si človek želi imeti 4 otroke (no, saj eno so želje, drugo pa realnost ), potem lahko morebitni CR to željo tudi nekoliko pokvari.
|