|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Preobčutljivost na gluten?
16.3.2006 15:16:14   
simona2
Pozdravljene,

vem, da je bilo že veliko govora o pikicah okoli ust in možni preobčutljivosti na gluten, pa me vseeno zanima ali se je to mogoče kasneje kateri dejansko tudi potrdilo. Moja user posted image   (6 mesecev in pol) ima namreč zadnji teden polno majhnih rdečih pikic okoli ust in to sovpada ravno s časom, ko je prvič jedla izdelke, ki vsebujejo gluten (bebi gris oziroma pšenični zdrob in eno mlečno kašico z lešniki). Je pa res, da se veliko slini, da je vedno ko jeva namazana okoli ust in da vse vtakne v usta. Če pikice namažem z B Pantenom je potem bolje.

Kaj mislite ali bi lahko bil to znak preobčutljivosti na gluten, ali so še kakšni drugi znaki?

_____________________________

LP Simona

Maša (1.9.2005) je dobila sestrico Evo (1.8.2008)!
Ni je večje radosti od otroškega smeha.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Preobčutljivost na gluten?
16.3.2006 15:27:52   
Anonimen
no,ne bom rekla da je to to ali da ni.
Ampak naš je tudi dobival pikice in včasih se še pojavijo,ampak sem spoznala zakaj.
vedno ko sva papala se je razmazal okrog ust,ličnic in tam so nastale pikice.
prav tako od adptiranega mleka dobi pikice,če si škropi v obraz ( zelo se mu to dopade )
Poskusi vedno ko je,da si minimalno namaže in če si že potem ga TAKOJ obriši,pa boš videla .


(odgovor članu simona2)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Preobčutljivost na gluten?
16.3.2006 15:37:36   
Seven*
Simona2, cisto tak, za informacijo.. A ves da so najnovejsa priporocila pocakati z glutenom do 12. meseca? Mogoce bi pa se malo pocakala, glede na to, da sumis alergijo..

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu simona2)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Preobčutljivost na gluten?
16.3.2006 16:24:48   
hubi
Moja pediatrinja je rekla, da lahko od 6 meseca dalje sprobavamo izdelke z glutenom. Malo se je celo norca delala, da je zgleda nekaj zgrešila, ko se ji omenila, da naj bi se čakalo do 8 meseca ali še dlje. Po njenih besedah bo otrok dobil celikalijo (če je nagnjen k temu oz. večja možnost naj bi bila, če so v družini pogoste alergije) že zdaj ali pa jo bo pač dobil oz. razvil, ko bo kasneje začel uživati izdelke z glutenom.  

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Preobčutljivost na gluten?
16.3.2006 16:46:17   
Grascakinja
Seven, preobčutljiv na gluten ali si, ali pa nisi. Vseeno, tudi če začneš pri 3 letih, ne bo prav nič pomagalo.  Gre za prirojeno pomanjkanje encima v črevesju, ki sicer prebavlja gluten, če prav razumem mojo pediatrinjo. Naj bo otrok do enega leta samo na krompirju, polenti in rižu? Nič kruha, piškotkov, testenin, greska, pire, kupljenih kašic?
Včasih se mi zdi pa vse tole že hudo pretiravanje, počakat s tem pa z onim pa vsem do enega leta, najbolje da ti otrok do pubertete samo na joški visi. Po enem letu naj bi otrok že jedel običajno družinsko hrano. Pri 11m gre veliko otrok v vrtec, kjer jedo vse po vrsti, vključno s svinjino in kravjim mlekom. Kako bomo pa potem to uskladili?

Moja je tudi imela pikice okoli ust, ampak po vsaki hrani, kadar je bila okoli ust umazana od nje. Potem ko sem jo umila in namazala s kremico, so pa prešle.  
Poskusi vpisat v iskalnik Celiakija, pa bo morda kaj koristnega ven vrglo.

(odgovor članu hubi)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Preobčutljivost na gluten?
16.3.2006 17:46:49   
simona2
Seven vem, da ni pametno z glutenom začeti zelo zgodaj, vendar jaz imam res velike probleme s hranjenjem. Moja user posted image  je namreč alergična na mleko in jajca in že od 5 meseca dalje sva na gosti hrani, saj mleka niti videti več noče, niti dojke. To me je čisto potolklo in nehala sem dojiti, ko je bila stara 6 mesecev (imele sva še en nočni podoj), saj je bilo to na koncu že mučenje tako zanjo kot zame.

Glede hranjenja sploh ne vem kaj naj rečem, saj sploh nimam ideje, kaj naj ji dam za jest, saj nič noče oziroma za nobeno hrano ne pokaže nobenega interesa in velikokrat ful joka ob hranjenjuuser posted image . Na flaško niti pod razno noče piti, samo na kozarec ali steklenico (tisto z nastavkom kot jih imajo športni bidoni).Zato ji včasih skuham po 3 ali celo več jedi, pa komaj nekaj žlic skupaj spraviva. Ravno zato sem začela tudi z izdelki z glutenom, ker nisem imela več ideje kaj naj ji še ponudim. Bom pa začasno prenehala in bom videla reakcijo.

_____________________________

LP Simona

Maša (1.9.2005) je dobila sestrico Evo (1.8.2008)!
Ni je večje radosti od otroškega smeha.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Preobčutljivost na gluten?
16.3.2006 21:19:55   
Seven*
Pupa25, pravzaprav je tole z glutenom pomanjkanje domislije.. A je res tako hudo brez psenice? Kaj pa tisti, ki je ne smejo jesti nikoli? In ce bi bilo to res tako zelo neodvisno od tega kdaj damo kaksno hrano, zakaj potem odsvetujejo hranjenje pred 8 mesecem, oz. po novejsih normativih do 12 meseca?

Obstaja kar nekaj pripravljenih kasic brez glutena. Obstajajo rizevi vaflji, obstaja prosena kasa, koruzni zganci.. Tud testenine obstajajo brez glutena.. Malo smo prevec obremenjeni s to psenico.. Saj ogljikovi hidrati so ogljikovi hidrati.. Piskotov in podobne svinjarije bo se prevec pojedel kasneje..

Pretiravanje gor ali dol, ampak dejansko je najbolje da hrano uvajas pocasi in previdno..


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Preobčutljivost na gluten?
16.3.2006 21:20:15   
jakaracman
Naša ima alergijo na kravje mleko in so mi svetovali, da se izogibamo tudi jajc in glutena do enega leta .To so mi svetovali v bolnici in tudi pediater.Tega se kar držim, da si pozneje ne bi kaj očitala.Drugače je pa nabrž res grozno, če se ful mučite pri hranjenu.Včasih se pa zdi , da smo starši preveč obremenjeni kaj še dati otroku, da bo bolj raznovrstno.Tudi jaz skozi nekaj iščem.Kot jaz vem, se celijakija pojavi v obliki driske- obilne in  napihnjenost trebuha.O pikicah nič ne vem.Vsekakor bi se pa na tvojem mestu izognila glutena in pa tudi kašica z lešniki  se mi ne zdi najbolj primerna zaradi lešnikov.Seveda govorim za našeuser posted image , ki imajo teževe z določeno hrano.Ostali najbrž res lahko jejo vse in nimajo težev.Čeprav pa se smernice hranjenja spreminjajo, nabrž ne brez veze.Je pa res, da stroka zelo razdvojena in vsak ped. drugače pravi, želimo si večje usklajenosti.

Skratka upam , da nam alergije čimprej minejo, kar se tiče piškotkov in ostalih dobrot, jih bodo pa v življenju še veliko pojedli!
Lp

(odgovor članu simona2)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Preobčutljivost na gluten?
16.3.2006 21:35:07   
Avri
Seven, se strinjam. user posted image user posted image user posted image

Pa obstajajo tudi baby keksi brez glutena, tako za informacijo. Sploh pa mi ni jasno, zakaj takoj, ko ena reče, da je pazljiva ali pa da izbira hrano za svojega user posted image , označimo, da komplicira. Meni se to ne zdi kompliciranje ampak dolgoročno nalaganje v otrokovo zdravje. Saj jim ne bo nič ušlo. Slej ko prej bodo vse probali.

S hranjenjem si tudi oblikujejo nek vzorec, ki se ga bodo potem držali kar nekaj časa, dokler ne bodo znali s svojo glavo razmišljat. Meni se to pač ne zdi kompliciranje. Kompliciramo pri barvni usklajenosti oblek, pa plastičnem svetu, ki ga imam doma, pa kero marelo kupit z kerim vzorcem, pa ne vem kaj še vse. No, to je pa zame kompliciranje.

Pa brez zamere. user posted image

_____________________________



(odgovor članu jakaracman)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Preobčutljivost na gluten?
17.3.2006 12:11:42   
snorlax
Če vas zanima kaj v zvezi z glutenom ali celiakijo, vprašajte. Moj starejši sin jo ima.

Drugače pa povzetek vaših pravilnih odgovorov:

1. celiakiji se ne moreš izogniti... Res je, s kasnejšim začetkom uživanja glutena samo pomakneš izbruh bolezni na kasnejše obdobje. Ravno zaradi tega vzroka se svetuje čim kasnejši začetek uživanja glutena, ker so znaki za celiakijo med drugim tudi bruhanje, driska... to pa je bolj nevarno za male dojenčke kot za večje otroke zaradi dehidriranja...


2. obstajajo keksi in drugi izdelki brez glutena... Res je, najbolje založeni so DM, Interspar, ERA, Mercator, večji centri Tuš.... Kar se pa tiče hrane za dojenčke, je ponavadi na večini označeno, če vsebujejo gluten.

3. celiakija se kaže v obliki driske, bruhanja... Res je, simptomi pa se kažejo tudi kot izpuščaji, napet trebuh, konstantno slabo počutje in brezvoljnost, slabokrvnost, pomanjkanje apetita, zaostanek v rasti... in pa tudi hujše posledice nezdravljene celiakije kot so okvare zobovja, tudi neplodnost....

Celiakija se ugotovi s krvnimi testi in potrdi z biopsijo. Celo pri dojenčkih, ki ne uživajo glutena, se lahko naredi genetski test, pri katerem se pokaže ali je otrok nagnjen k temu ali ne. Vendar se to ponavadi dela samo v primeru težav, oz. če ima kdo od sorodnikov celiakijo.

Za kaj več imate tu še spletno stran društva, v katerem smo tudi mi in nam je v izredno pomoč.

L.p.user posted image

http://www.drustvo-celiakija.si/







_____________________________

LANI: - 18 KG

LETOS: ????

(odgovor članu Avri)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?