Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Multipla skleroza in revmatoidni artritis 8.3.2006 18:26:54
|
|
|
|
Anonimen
|
A katera mogoče ve, kaj je res v zvezi z dednostjo teh dveh bolezni???? Poznate kak primer kjer se je ena ali druga bolezen pojavila pri dveh bližnjih sorodnikih? O revmatoidnem artritisu sem prebrala tole : Veliko jih meni, da so med povzročitelji tudi virusi; ti spremenijo imunski odziv pri bolnikih, ki so k temu nagnjeni. Govorimo namreč o bolezni, ki je genetsko povezana; ne deduje se neposredno, ampak gre lahko iz roda v rod nagnjenost k tej bolezni. O multipli pa tole : MS ni dedna bolezen. Ponavadi se ne prenaša iz staršev na otroke, res pa je, da je pogostejša pri članih ene družine, kjer so določeni geni pogostejši. V primeru, da je en član družine zbolel za MS obstaja malenkostno večja možnost, da bo bližnji sorodnik prav tako zbolel. HVALA!
|
|
|
|
RE: Multipla skleroza in revmatoidni artritis 8.3.2006 19:38:17
|
|
|
|
nejcko
|
Revmatoidni artritis je dedna bolezen oz. je možnost obolenja zanjo večja, če jo ima že kdo v družini (rodbini). V naši familiji jo imamo (kolikor vem) že trije rodovi zapored, revmo namreč. Za multiplo pa ne vem - baje pa je možnost obolenja kar 15x večja, če jo ima kak bližnji sorodnik.
|
|
|
|
RE: Multipla skleroza in revmatoidni artritis 8.3.2006 20:48:14
|
|
|
|
Anonimen
|
Obe omenjeni bolezni sta tako imenovani avtoimuni bolezni. Torej, da lastno telo napade samo sebe. LP
|
|
|
|
RE: Multipla skleroza in revmatoidni artritis 8.3.2006 21:36:21
|
|
|
|
Gina
|
Jaz ti lahko povem za MS. Multipla ni dedna bolezen, vendar imajo sorodniki večjo verjetnost, da jo dobijo, ker so pač bolj nagnjeni k tej bolezni zaradi dednih zasnov. Razumeš? Se pravi, ker imamo MS v družini, me vedno jemeljejo kot potencialnega kandidata za to bolezen in me jemljejo skrajno resno. Sicer pa iz tega sledi, da je MS v nekaterih družinah pogostejša, kot v drugih. Še to, MS je avtoimuna bolezen, (pa saj to najbrž veš, najbrž te skrbi zaradi otrok ali sebe), ko telo napade mielinsko ovojnico, da le ta začne propadat. Posledično ni povezav med živci.
< Sporočilo je popravil Gina -- 8.3.2006 21:40:31 >
|
|
|
|
RE: Multipla skleroza in revmatoidni artritis 10.3.2006 12:46:40
|
|
|
|
Anonimen
|
Hvala za odgovore. Ja Gina to me zanima zaradi svojega . Namreč teta od mojga ima RA, njegova sestra ma MS....Zelo me skrbi zanjo in bom umrla od žalosti, če jo bom slučajno čez toliko let videvala na vozičku vso zvito od revme ali od igel vso pošpikano. Meni je to grozno samo pomislit. Vendar da napišem še to. Pred njima, ni nihče v družini imel ne ene, ne druge bolezni, zato mi ni jasno kako da je pri njiju udarila ven. Torej lahko vsaj malo upam, da bo moji pikici to prizanešeno? Oprostite za anonimnost, a res nočem da bi me kdo prepoznal in bi zato mojo pomiloval.
|
|
|
|
RE: Multipla skleroza in revmatoidni artritis 10.3.2006 15:33:58
|
|
|
|
Gina
|
Anonimna, jaz te razumem, da te skrbi. Moj oče ima MS, moja tašča ima MS, moja tašča ima tudi raka - ravno ta teden so ji ga spet odkrili, sem ful žalostna, raka so imeli tudi drugi sorodniki, da o infarktih ne govorimo, ker so tudi imeli. To so vse bolezni, ki so ali dedne ali pa imaš gensko predispozicijo zanje. Samo če bi človek samo to razmišljal, kaj vse se ti lahko zgodi, nima nič od življenja. Boljše je živeti normalno, dokler se le da, pa vsak dan živeti tako, da ti je fajn. Če pa kaj pride, pa itak pride, ne moreš pomagat. Se mi pa zdi, da kar se MS tiče, vendarle obstaja možnost, da bodo kaj odkrili, kakšno zdravilo ali kaj podobnega vsaj čez 30 let, kar bi vsaj upočasnilo razpad mielinske. Ne mislit zdaj na to. Vse bo ok.
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?