Gina
|
PiaM, pri herpesu delajo CR, pa ne v vseh porodnišnicah, ampak samo kadar je genitalni. Če imaš pa ti herpes tipa 1, se pravi na ustih, pa ni rečeno, da imaš tudi herpes tipa 2, se pravi genitalni. Pri herpesu na ustih se lahko mažeš z aciklovirjem, ali viroleksom - tam je tudi aciklovir notri. Jaz sem se menda 5 mesecev vsak dan, ker sem imela herpes ves čas. Pri dveh otrocih sem šla rodit s herpesom ali tremi, pa ni bilo nič narobe, niti me niso nič spraševali. Če pa imaš genitalni herpes, pa v Lj. delajo ponavadi profilakso, ali kako se že reče, preventivno ješ valtreks (sicer so meni rekli, da tablet naj bi se ne jedlo v nos., amapk v tem primeru ti jih dajo) in greš potem rodit, v Postojni pa ti naredijo v glavnem CR, tudi če nimaš herpesa tisti hip spodaj, zaradi možnega tveganja. Če imaš genit. herpes, te ponavadi dajo v "karanteno" in otročka tudi, ne moreš ga dati k ostalim otrokom čez noč, tako da je to vse skupaj zelo zoprno, po moje. Ampak če imaš samo herpes na ustih, ni nobene panike. Namažeš in je mir.
|