Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 10:04:00
|
|
|
|
Anonimen
|
Rodnost vse bolj pada,to je naslov iz današnjega časopisja. Po podatkih statističnega urada je bilo 30.septembra lani v Sloveniji 2.003.584 prebivalcev.Število novorojencev potrjuje upad rodnosti. Razskava o rodnosti zadnjih sto let razkriva,da so generacije,rojene od leta 1926 do 1930 zadnje rodile dovolj otrok za obnavljanje populacije. Rodnost naj bi začela upadati že v 19.stoletju. Merili so jo s povprečnim številom živorojenih otrok na žensko. Ugotovili so,da v najstrejši generaciji 20 odstotkov žensk ni imelo otrok,druge so rodile od enega do petnajst otrok in več. Razmere so se korenito spremenile pri 20 let mlajših generacijah,rojenih konec 19.stoletja. Zmanjšalo se je število žensk s šest ali več otroko,zvečal pa delež žensk brez otrok. V najmlajših generacijah rojenih od leta 1957 do 1961,je 55% žensk rodilo dva otroka,22%tri,/%nobenega. Med območja z danes najnižjo rodnostjo izstopa slovenska Istra,sledijo Ljubljana,Zasavje,Maribor. Večina žensk slovenske Istre rojeva v izolski porodnišnici.Tam so lani opravili 614 porodov,kar je 14 porodov manj kot predlani in 44 več,kot leta 2003. Časi,ko so opravili 900 porodov,so minili z osamosvojitvijo,ko ni več porodnic iz Hrvaške. Na Postojnskem se je lani rodilo 1317 odstotkov,kar pet odstotkov več,kot predlani. Naraščanje števila rojstev beležijo tudi v Šempetru,kjer se je lani rodilo 740 otrok.Narašča pa število mater,ki rojevajo prvega otroka vse starejše.
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 1.2.2006 10:15:37
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 10:24:21
|
|
|
|
Anonimen
|
Čista resnica,na žalost.včeraj sem ujela komentarje na TV. Eden od ministrov ali poslancev za družino je predlagal,da bi,se pomagalo maldim mamam,ne finančno ampak z gospodinjskimi opravili Naprimer brezpoelne ženske bi šle naprimer pomagat ženskam pri gospodinjskih opravilih,da bi te imele več časa za napredovanje v službah,študiju in bi bile bolj zadovoljne in spočite,pa bi več rojevale Tako sem razumela,o konkretni finančni pomoči pa nič.
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 10:26:55
|
|
|
|
tanikaa
|
Kot pravi Radha. Tudi jaz bi imela še enega (glih zadnje dni me full razganja) ampak sveti bog kako je vse drago. Čevlji za mulca so dražji od mojih salonarjev in da o oblekah sploh ne govorim. Amapak na koncu koncev, denar verjetno ne bo odtehtal, ali bomo imeli še enga froca ali pa ne.
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 10:43:42
|
|
|
|
mehurčica
|
Če denar ne bi bil problem, bi imela 3. Zaenkrat še ostajamo pri enem, čeprav si močno želim še enega.
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 10:45:01
|
|
|
|
lan
|
Kaj naj recem,kot samo to za primerjavo,v Nemciji dobijo druzine za vsakega otroka mesecno 150 EUR in to vsaka druzina,ne glede na dohodke,s tem,da prijavi otroka,kar je normalno. Tako,potem se naj pa nasa vlada sprasuje,zakaj neki rodnost pada v Sloveniji.Nekatere mamice studentke dobijo po 8000 SIT na mesec otros.dodatka,glih za plenice.Enostavno,hvala bogu,da so starsi tako odgovorni,da si ne privoscijo vec otrok,ki so jih zmozni preziveti.
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 11:04:24
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: mehurčica Če denar ne bi bil problem, bi imela 3. Zaenkrat še ostajamo pri enem, čeprav si močno želim še enega. Mah ne vem no,kaj naj rečem.Morda sva midva bolj vihrave sorte, pa sva jih tri naštancala Ni bilo lahko,smo pa jih do kruha spravli,zaenkrat dva,ena se še šola.Skromno,ampak smo doživeli in preživeli.Lačni niso bili,oblečeni so bili in so.
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 1.2.2006 11:16:44
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 11:41:20
|
|
|
|
dory
|
Hm a je to kaj cudnega? Slovenija ze tko al tko ni prav nic socialna drzava, postaja vedno drazja...delodajalci se otepajo mladih zensk ( bodoca nosecnost..) ali mladih mamic, delovniki so do poznih popoldnevov, ko starsi nimamo nic od otrok in obratno...kako za pa nej pol mamo otroke? Da bom reveze spravljala na svet, ki jih bodo vzgajale raznorazne institucije...ne hvala! Mam dost enega, ki se mu bom kolikor toliko lahko posvetila in mu nudila kar bo potreboval...za se enega bom pa v prihodnosti prekleto premislila, ce se mi ga splaca imet...
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 11:42:59
|
|
|
|
Anonimen
|
Saj poznaš Radha tisti pregovor:Sanja svinja kukuruz... No tako lahko družine čakajo v nedogled pomoč od države. Pa da zdajle povem en menizoprni stavek:Včasih je bilo drugače,lažje. Pa mislim,da res,veš,ko ste se ve in moji rodili smo bili pod drugim režimom, naj je bilo še tako slabo,je bilo pa za ene zadeve boljše.
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 1.2.2006 11:49:48
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 11:56:53
|
|
|
|
Andre
|
Še moje skromno mnenje. Mi imamo tri , pa živimo. Oba z možem imava plači, ki sta nižji od slovenskega povprečja, pa živimo. Dve hčerki sta šoloobvezni - šola še zdaleč ni brezplačna, ampak so tu raznorazne potrebe in šolske aktivnosti, ki veliko stanejo. Ena hodi v glasbeno, ki stane. Najmlajša je 1,5 leta stara - plenice, ipd. Pa živimo. Ne privoščimo si veliko, pa vendar gremo vsako leto na morje, letos že drugo leto na smučanje za par dni. Če bi gledali na denar in pomoč države (dodatek za veliko družino, ki so ga obdavčili!!!!), se za otroke ne bi odločili. VEndar, odvisno kaj imaš za prioriteto v življenju.
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 11:58:22
|
|
|
|
Anonimen
|
Vse je res,pa nič ne moremo,mi navadni smrtniki,kot žiivet tako naprej.Lahko bentimo, protestiramo,pa nič ne pomaga.
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 12:01:52
|
|
|
|
ZARA
|
Nevenka, najboljš, da po 27 letih spet začneš zares seksat!
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 12:13:48
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA Nevenka, najboljš, da po 27 letih spet začneš zares seksat! O NE DRAGA MOJA!!!!jAZ SEM SVOJE ŽE PRISPEVALA,VEČ,KOT PREVEČ PREKO POVPREČJA!!!! Sedaj je na vas vseh vrsta!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 12:31:45
|
|
|
|
anckabancka
|
Odraščala sem v družini, kjer nas je bilo pet otrok . Res je, da nismo imeli materialnega luksuza, raznih glasbenih šol, telovadb, smučarije... Pa smo vsi gor zrasli in normalno živimo. Lepo mi je, ko se dobimo pri mojih starših doma, ko se naši otroci igrajo med sabo in je res pravi živžav pri hiši. Vidim tudi to, da znam sedaj toliko bolj ceniti in spoštovati materialne stvari in ostalo, kar si lahko privoščim. Zdi se mi res egoistično, če rečeš, da boš imel samo enega otroka, ker bi mu rad nudil vse kar je možno, da ne bo slučajno za kaj prikrajšan. Bo pa zato celo življenje prikrajšan za brate in sestre, njegovi otroci pa za bližnje sorodnike (bratranci, sestrične in vnuki ne bodo imeli stricev in tet...) No, pa to je samo en vidik. Pa tudi ne otrok na račun kariere in podobno... Mislim, da je vse možno, če imaš le malo poguma. Od lakote mislim, da že dolgo ni noben v Sloveniji umrl... Pa, ko imaš enega otroka, pri drugem ni več takih stroškov, vsaj glede opreme, oblek... Mi bomo sigurno imeli več otrok, kot je slovensko povprečje, seveda, če jih bo Bog dal. Zato, pogum slovenke in slovenci!
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 13:40:52
|
|
|
|
Mateja*
|
Anckabancka, je že res, da otroku ni treba nudit čisto vsega, ampak otroke rojevat v revščino pa tud ne gre. Imam tri , pa bi imela še kakšnega, čle ne bi bila v najemniškem stanovanju. Ta velki dve sta že v šoli - katastrofa - brezplačno šolstvo, ja je, brez plače ostaneš. Najmlajši bo šel septembra v vrtec, še ena položnica več. Vse za otroke je tako drago, država pljune malo tistih doklad in dodatek na veliko družino, ki jo še obdavči, pa misli kaj so naredili. Moji dokladi za 3 otroke ne pokrijejo vrtca za najmlajšega. Kako naj bi potem imeli še enega. Sem mnenja, da samo pri enem ne bi nikoli ostala, ker toliko za preživet imamo. Ampak da bi imeli toliko otrok, kot si želimo pa ne gre. Ja, za tiste ki bi imeli samo dva. Za tiste, ki pa si jih želijo več, pa tako ne gre. Ko to sprobaš, veš da je res tako. Men je prioriteta družina, ne denar in ne služba, ampak normalno živet je pa treba. Ne bojo moji otroci hodili v šolo ali vrteč v razvlečeni in prešiti trenerki, zato ker sem hotela 5 otrok, zdaj jim pa za obleč ne morem kupit. Halo, dejte no mal z razumom razmišljat.
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 14:53:21
|
|
|
|
Dadi
|
Tudi jaz sem odraščala v družini kjer nas je bilo 7 otrok. Zaposlen je bil samo oče, mama je ostala doma. Imam to izkušnjo bratov in sestrice ki mi pomeni največ na svetu. Nismo imeli zmeraj vsega kar bi si želeli(podobno kot pri anckibancki) ni bilo smučarije...ampak imeli smo drug drugega in to imamo še sedaj ko imamo vse ostalo česar nam je manjkalo. In to se mi zdi največje darilo mojih staršev ki so nam ga lahko dali. Tudi pri nas bomo, če bo Bog dal še kakšnih par otročkov imeli. Pa čeprav nimamo še rešenega stanovanjskega problema. Se mi zdi, da vsak otrok s seboj na svet prinese ne samo lačna usta ampak tudi blagoslov v družini. To je moja izkušnja. Pa še to: zaradi vseh izkušenj ki sem jih dobila v družini mi je bilo lažje ko sem dobila svoje otročke saj sem znala previjati, kopati in hraniti, ugotoviti zakaj jokajo, ter se igrati s takimi malimi bučkami in to sem lahko posredovala tudi prestrašeni mamici ki je bila z menoj v porodnišnici.
|
|
[Brisano sporočilo] 1.2.2006 15:04:58
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 17:30:04
|
|
|
|
emaa
|
Nas je tudi 5, pa je bilo fino. Na morje nismo hodili že zaradi logistike, smo šli pa v kolonije, taborjenja. Fajn je blo. Moj ma pa samo sestro, pa mu je bilo neizmerno dolgčas (njegovo mnenje) in bi rad veliko družino. Ne vem, ene tri bi imela (dovolj, poleg tega, da jih več nimava kam dati), samo kaj ko imava probleme do prvega prit. Tako da bo pri nama upava vsaj eden, če bo ratalo, pa kak več.
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 20:10:08
|
|
|
|
Moyca_
|
sploh nič čudnega za našo Slovenijo (se naši politiki trudijo za to)
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 20:46:09
|
|
|
|
CIPRESA
|
IZVIRNO SPOROČILO: Radha ...Vlada pa itak gleda samo nase.Tako sem bila navdušena nad Janšom in vsa leta upala da bo zmagal,ker sem mislila da so LDS najslabše kar je možno.No,pa vidm da sem se zmotila.Janša je še slabši in nikoli ne grem več na volitve.Sicer sem v zadnjo volila ene druge,ki itak niso prišli v parlament,ampak načeloma sem bila pristaš Janše. Hudič! Ja Rada kako si pa lohk kaj tacga mislila??? Saj veš tisto " ni važno katero barvo predstavljajo saj če veter zapiha in jo odpihne pa kako drugo vzamejo sam da so pri koritu". Saj so vsi isti le da na vsake tolko časa drug pujsek taco v korit moli. Jaz sem bolj mnenja da se bomo mogle kar same znajti če bomo čakali kake koristi od države pol bomo prej izumrli.
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 21:33:42
|
|
|
|
nejcko
|
Jaz imam samo enega brata, s katerim si nisva blizu (nisva sicer skregana) in mi je zelo žal, da se moja starša nista odločila imeti še enega otroka. Spomnim se, da si ga je mama zelo želela, ampak je bil oče proti (sta bila že oba čez 40, pa še mama je bila zelo bolna). Velikokrat razmišljam tudi o mojem dvojčku, ki ga je mama spontano splavila, in se sprašujem, kakšna oseba bi pravzaprav postala jaz, če bi mu/ji bilo usojeno živeti. In ker izhajam iz sebe in vidim, kako bi me mogoče samo ena oseba v naši družini lahko obogatila, čedalje bolj težim k temu, da bi imeli še tretjega, pa čeprav je naš družinski proračun bolj za zjokat kot ne, pa še moja služba je vprašljiva. Ampak verjamem, da če je volja, je tudi pot.
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 1.2.2006 21:36:04
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
|
|
|
|
RE: Slovenci vztajno izumiramo 1.2.2006 21:39:48
|
|
|
|
karmy
|
a ste brale k je en poslanec hotel živeti z povprečno plačo, pa mu ni uspelo...je preživel sm neki časa...men se zdi da še ne en mesec in je hotel svoje "dodatke" nazaj.. sm rekla mojemu sineku da bom zarad njega bankrotirala..in je on reku: ja
|
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?