|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   jezna ko "šus"
19.11.2005 13:54:15   
Anonimen
Rabim vaše mnenje!

Danes mi kar lasje pokonci stojijo od jeze in to zaradi predrage tašče. Pred enim tednom nazaj sem pri kosilu omenil, da bi našemu korenjaku kupila konjička na katerem bi se lahko gugal.  No včeraj pa sva se s taščo pogovarjale kaj kupiti  za miklavža in je izjavila, da bi ona kupila svojemu nečaku konjička ali sintisajzer. Vem, da še ne razumete zakaj kar piham. 

Nečak je star 27 mesecev in je veliko časa pri svoji teti, moji tašči, saj mu je mamica umrla pred pol leta za rakom.user posted image Verjetno bo tega konjička imel kar pri njej, kot večino stvari, zato je moj izjavil, da pa ga mi našemu sončku ne bomo kupili, ker bo se lahko zibal on tudi.  Jaz pa nočem, da bi bil naš sonček vedno prikrajšan in želim, da bi imel tudi kakšno svojo stvar. Saj nekaj jih ima. Vem, da tašča misli, da morata kar oba imeti skupen peskovnik, gugalnico,...Ne vem kako bom jaz mojemu sončku pojasnila, da je to vedno od obeh. Tašča, pa vem, da nikoli ne reče to ni tvoje je ati naredu.... ampak se lahko tudi ti s tem igraš. Je moj naredil gugalnico sedaj ga pa tamali ko pride k hiši dol nagaja, dobro da še naš ne ve zakaj se gre. Me pa moti tudi to, da bi tašča peskovnik od nečaka in podobne reči imela kar pri nama skupaj s stvarmi od našeega sončka. Problem je v tem, da smo čisto skupaj doma. Jaz mislim, da morata imeti vsak svoje stvari in se pač igrata skupaj ko jima bo všeč. Ne vem kako bo, ko bomo mi dobili kakšen obisk in en kup otrok zraven.

Moti pa me tudi, da jih tašča med sabo nenehno primerja. Misli, da je to velika oslarija saj smo si vsi ljudje tako različni.

No tako, zdaj pa sem vam zatežila. To je nekako v grobem. Če kaj niste razumele bom pojasnila.user posted image

Želim vam lep dan s soncem obsijan!
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: jezna ko "šus"
19.11.2005 14:04:31   
Anonimen
Ne vem zakaj si ljubosumna na tega ubogega  otroka. Ne glede na vse stvari tega sveta, ki jih lahko kdo ima ali pa ne, tvoj otrok ima mamico, oni drugi pa ne. To pa je, draga moja, daleč, daleč najvažnejše. Pomagaj revčku kolikor moreš. To izgleda dela tvoja tašča, ki je dobro bitje.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
19.11.2005 14:06:52   
urška
pri nas je bilo in je še tudi vedno tako: zmeri je spraševala, če moj kaj rabi in v istem stavku povedala, da ima to še na podstrešju od ta prvega vnuka. npr: a rabi david kej za oblečt? pojdi na podstrešje je še toliko stvari od gabra gor!
men gre tudi to totalno na živce. v bistvu sem pa že prej vedla da bo tko, ampak mi je moj zagotavljal, da ne bo, za to misli, da je tle problem predvsem v mojem partnerju, ker ji nikoli ne reče, da naj ima tiste stvari gaber naš bo imel pa svoje. saj ne rečem, kaj si že sposodiš, in sem tudi si, ampak popolnoma vse - ne hvala.
nočem biti nehvaležna, čeprav se tako sliši. je pa v moji zgodbi še veliko drugih stvari, ki pa jih ne morem zdej tle razlagat, ker bi rabla 14 dni, da bi vse razumele.

u bistvu ti ne znam svetovat...veliko je odvisno od tvojega moža...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
19.11.2005 15:19:36   
bskrle
Midva načrtno vzgajava, da stvari niso moje, ampak naše, torej kocke niso le od Lucije ampak od vseh nas.
Je pa njena opica, punčka, kolo, kakšna knjiga ...
Večina stvari je skupnih.
Tudi jaz ne razumem tvojega pisanja, jaz sem srečna, da tašča privleče kaj s podstrešja, vzamem, kar mi je všeč, ostalo pustim tam. Gugalnica, peskovnik samo za tvojega otroka -  malo pretiravaš.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
19.11.2005 15:23:25   
Alina
Draga Spliši.

Veš toliko kot mi pomagamo njemu se še tebi sanja ne. Saj ga imam jaz tudi rada in je zelo navezan tudi name. Ampak mislim, da si moj tudi zasluži kakšno novo stvar, ki bo njegova in jo bo pospravil in drugi dan se z njo igral. Je revček res brez mamice, vendar verjemi, da ima sigurno sedaj več ljubezni kot, če bi bila mamica ob njem.

Zanimivo pa je, da prej tašča ni imala posebnih stikov z njegovimi starši.

Tudi pri nas je odzadaj še dolga zgodba, ki pa jo ne želim razglablati tukaj.

Nisem pa ljubosumna. Naj mu kupi kaj hoče. Ampak ona misli, da če ima njen vnuk nekaj, da mora imeti nečak tudi. A ne bi bilo bolj izvirno, da mu kupi kaj drugačnega.

Se tolažim, da bodo kmalu zrasli in izrazili svoje želje in potrebe.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
19.11.2005 15:31:19   
Alina
A to pomeni, da jaz naj vzgajam v  smislu, da je to od obeh, moji tašči pa ni treba, ker ne bo to rekla.

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 6
19.11.2005 15:37:34   
Gina
Jaz sem pa ogorčena, da moderni starši vzgajajo svoje otroke v duhu moje tvoje. Otrok se mora naučit delit reči. NI PRAV, da si stvari lasti. Ja, je prav, da ima nekaj igrač svojih, in ne ni prav, da je večina reči samo njegovih. Kaj pa, ko boste imeli še enega otroka???? Boste vsakemu kupili svoje lego kocke, svoje punčke, svoj konjiček? Uf, jezna sem na tako miselnost. Zakaj? Ker potem jaz dobim otroke v šolo, ki se stepejo vsakič, ko se kdo dotakne nečesa njihovega. Ki cvilijo takoj, ko česa ne dobijo tisti hip, ki so navajeni, da je vse njihovo in takoj ko je kaj fuč, dobijo novo. Ti otroci ne skrbijo za reči, niti jim nič ne pomenijo - saj vse imajo. In to vedno. Vse zaradi zakompleksanih staršev, ki niso srečni, če njihov otrok nima vse po najnovejši modi in se še drznejo jezit na prijazne tašče, ki jim ponudijo kaj rabljenega.

Pri nas je pa takole, v bistvu enako kot v vrtcu ali v šoli. Igrače so večinoma skupne, ne glede na to, da so spravljene v omari od enega od otrok, ker se pač on raje z njimi igra. Vzame jih lahko kdorkoli in tisti, v čigar omari so spravljene nima do te igrače nič večjih pravic, kot tisti, ki jih je ven vzel. Kdor se začne prej igrat, tisti ima lahko igračo. Če ga drugi prosi, se lahko igra zraven. Pospravi jih tisti, ki se je z njimi igral.

Meni se zdi pa najbolj neverjetno to, da se vam to, da bi moral deliti igračo, zdi grozno.
Še nekaj mi je grozno in nesprejemljivo. Pride včasih kak moj otrok h komu na obisk in se začne z neko igračo čisto lepo in mirno igrat. Domači otrok pa začne tulit, po možnosti čez 10 minut, naj pusti igračo pri miru, ker je njegova. Jaz bi najraje njegove starše v neko šolo o vzgoji in kulturnem vedenju poslala, oz. o normalnem vedenju med soljudmi, ker v bistvu ni kriv otrok, krivi so starši, ki to podpirajo. Saj jih večina reče, da svoje otroke razumejo, saj je res njihova igrača. Obup. Nič čudnega, da je vzgoja tukaj, kjer je, pa da so v šolah nasilni otroci.

Aja, ko bo pri dvajsteih izdavil, da hoče od vas, da mu daste denar za novo hišo, sredi Ljubljane, sicer se bo pa obesil, se ne čudite, da je tak. Sami ste ga vzgojili v tem duhu, da mora vse imet, pa da mu morajo vsi vse nudit, pa da je vse njegovo in samo njegovo. Podn.

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 7
19.11.2005 15:40:00   
Maček Muri
Draga Anonimna Alina.Moje mnenje je enako Splišninemu ali pa Ginini daljši verziji.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 8
19.11.2005 16:26:10   
mojcadamijan
Kako moraš reči da dobi več ljubezni kot bi mu jo dala mamica, saj materine ljubezni ne more nič nadomestiti-mislim, da si malo preveč egoistična-tašča kupi iste stvari, ker verjetno ni več tako zelo v koraku s časom kot ti in pri tebi dobiva ideje

(odgovor članu Alina)
Neposredna povezava do sporočila: 9
19.11.2005 16:38:56   
ZARA
Se pridružujem mnenju ostalih punc...Kako ene znate pretiravat...kaj pa če bi bil tvoj otrok v taki situaciji?? Malo premisli...

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
19.11.2005 17:23:04   
Naja31
Se podpišem pod Splišnin in Zarin post.
Mali nima mame, tvoj jo ima.
Količina igrač je tu še najmanj pomembna.

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 11
19.11.2005 18:15:16   
zoya_
Se ne morem strinjati bolj... Gina je dobro napisala... pri nas tudi, ko slišim besede, ne to je moje to je pa tvoje, mi gredo kar lasje po konc. Če se ne znata skupaj igrat, potem bom pa jaz vse vzela, pa ne bo nobena nič mela. Delitev na moje tvoje je res totalno nesmiselno.

L I V E S T R O N G

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
19.11.2005 18:31:37   
valči
Ne vem,če si ti prebrala svoj post in o njem razmislila,ali si enostavno jezna na taščo,pa lljubosumna na bogega malčka,ali kaj?

Ti bom napisala svojo zgodbo in ti bo takoj jasno,da ne odobravam tvojega mišljenja:
Sama sem ostala sirota brez mamice,ko sem imela štiri leta.Oče je naju z bratom dal v varstvo teti,ki je imela dva otroka in kar naenkrat je imela teta štiri otroke,pa službo,pa vse ostalo...Pa ni nikoli rekla;to je tvoje,te igrače so od mojih otrok,itd.Ji je verjetno bilo težko,ampak ni delala razlike med svojimi otroki in med nama-nečakoma.Pa nam ni bilo z rožicami postlano in nismo imeli vsega,tako kot danes.
Danes imam sama dva  otroka in se trudim,da ju vzgajam po načelu.Vse si deliva.Ni ljubosumja-zaenkratuser posted image ,ampak v življenju je pač tako,da si je vse treba delit.Iz malega zraste velikouser posted image

(odgovor članu zoya_)
Neposredna povezava do sporočila: 13
19.11.2005 21:09:03   
nejcko
Ma, jaz ne morem razumet, res ne ... in še na večjo grozo opažam, da nisi edina, ki tako razmišlja - moj otrok bo imel nekaj svojega. Jebela cesta, kaj pa en 2 leti star otrok ve, ali je neke hlače kdo pred njim že nosil ali ne. Jaz mojega mulca, ki je star 4 leta večinoma oblačim v poverbane cote, pa nima pojma, da so rabljene in se vedno pohvali, da sem mu jih jaz kupila. In kako sem šele vesela in hvaležna, ko grem v štacuno in vidim, koliko denarcev sem prihranila.  In tudi jaz vzgajam svoja otroka, da je vse naše!!!
Vem pa, kako zgleda, če sta pri babici dva vnuka - en, ki samo grebe k sebi in drugi, ki bi še sam sebe razdal. In priznam, da se tudi meni včasih zdi za malo, ampak sem v bistvu ponosna na svojega otroka, ker ni gršega kot videti sebičnega, egoističnega in za vsako figo užaljenega froca.

In še za konec - nič ne more nadomestiti matere! NIČ!!!!!

(odgovor članu valči)
Neposredna povezava do sporočila: 14
19.11.2005 22:15:46   
Marogica
Jaz imam dva sina in moram priznati, da imata določene igrače, ki so samo njune in to zato, ker je starostna razlika tolikšna, da imata različne interese. Če pa je slučajno ta mali pri ta velikemu v sobi na "obisku", se vsi (tudi midva z možem) igramo z njegovimi igračkami, ki nam jih "posodi". Ko jih prereaste, jih da Brinu(ta mlajšemu). Kot pravim, pri igri ni tvojega-mojega, vendar so določene igrače samo Borove, določene pa Brinove, mogoče tudi zato, ker imata vsak svojo sobo. Sem pač mišljenja, da se morajo otroci tudi tega naučit, torej da je nekaj samo njihovega, pa da znajo kljub temu posodit drugemu otroku ali v našem primeru bratcu. Do sedaj nismo imeli problemov.
Mogoče izhajam iz tega, da je v naši družbi nekaj mojega, nekaj tvojega in v bistvu(na žalost) nič ni "naše". Mogoče je bilo v socialzmu takouser posted image . Pomembno mi je, da otrok ne reagira egoistično in da s tem odrašča, da se zna odrekat, če je potrebno, seveda v mili obliki, ampak pri igrački se pač začne.
Anonima, ko govoriš o peskovniku gugalnici ipd, ti pač moram povedat, da če stanujete v isti hiši (če sem prav razumela), sigurno ni potrebe po dveh gugalnicah ali peskovnikih, ker po tej logoki bi morali tudi v vrtcu imeti x -gugalnic, da bi vsak otrok imel svojo. To, kar opisuješ ti, ti tudi doživljaš, otroci pa razmišljajo drugače. Kar se pa konjička tiče, mu pa kupi svojega, če že imaš občutek, da bo tvoj otrok prikrajšan.
p.s. mi imamo samo eno gugalnico in en peskovnik, pa tudi enega konjička

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 15
19.11.2005 22:29:41   
niki5
Pri nas je pa zgodba drugačna. Našega Nika smo od majhnega navajali deliti in za določene stvari ni težave, pri drugih pa se pojavi. Recimo še preden se je Svit rodil mu je pripravil igrače katere sam ne potrebuje več. S tem ni bilo težav, težave pa so nastale, ko se začel Svit uveljavljati svojo voljo in dobil željo tudi po igračah, katere Nik ni želel deliti in on pravi da so to njegove igrače.. temu res ne morem uporekati, igrače so NJEGOVE, dobil jih je ON za rojstni dan (tako kot je Svit dobil igrače za rojstni dan in so potem takem tudi njegove). Večina jih res deli, pojavi pa se problem pri takih, ki ji Svit lahko uniči.. recimo Pokemon kartice, avtocesta,..  Kar je pa tudi meni logično, da bom mlajšega otroka od teh stavri umaknila. Tako kot mu ne pustim, da šari po NAŠEM videorekorderju in podobno.
Bolj ko razmišljam se mi zdi PRAV, da je nekaj tvoje, nekaj moje, bolj pomembno se mi zdi, da te stvari DELIMO. JAz si ne predstavljam, da mi pride sosed pa mi reče, da bo vzel naš avto.. user posted image  NE, to je MOJ avto, ki bi mu ga posodila, če bi ga potreboval (ok pustimo malenkosti, da nimam nobenega takega soseda user posted image  )

Konkretno na tvoj primer, Anonimna, bi pa dejala da se ne obremenjuj s temi stvarmi, ker zares niso strašne. Kupi mu sama konjička in ga imej doma in bo mir.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 16
19.11.2005 22:33:42   
niki5
si me prehitela marogica user posted image  sem toliko časa pisala, evo še malo bi počakala in bi se potem lahko podpisala pod tvoj odgovor user posted image

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 17
20.11.2005 0:04:16   
ŠpelaP
Alina, komentirala ne bom, samo nekaj te bom vprašala? Zakaj si jezna na taščo, če je pa ja tvoj dragi rekel, da vajinemu pikecu ne bosta kupila konja, ker bo en enak že pri hiši? user posted image

(odgovor članu niki5)
Neposredna povezava do sporočila: 18
20.11.2005 20:35:31   
Pupica
Ja mene pa ne bi nič motilo, če bi mi ponujali še kaj od prejšnje vnukinje. Se vsaj kak tolar prišpara. Ampak se mi na žal ne, tko da...
Sej veš kako je; kakor koli imamo nikoli nismo zadovoljni.

LP

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
21.11.2005 8:27:22   
Alina
Vidim, da ste se močno razpisale. Opažam pa kako berete stvari. Če jaz določenih podatkov ne bi navedla bi reagirale čisto drugače.

Se strinjam z vami, da je mali revček in ga moramo imeti radi, saj ga tudi imamo in ima res veliko več ljudi okoli sebe, ki so mu pripravljeni posvetiti svoj čas.

Jaz sem razlagala eno stvar vi pa svojo. Hotala sem samo razbremeniti se jeze, ki mi jo je povzročila tašča. Na malega nisem bila nikoli ljubosumna.

Kar se oblačil tiče vam zagotavljam, da imamo v omari mogoče 10 novih ostalo sva dobila iz večjih koncov in sva zelo vesela. Niti vozička, sedeža,... nisva kupila vse sva z veseljem si sposodila.

Ja res je velik problem pri delitvi stvari. Ni važno kje se igrata alii pri mojemu ali pri njemu vedno vse kar ima moj v rokah ali ima namen prijeti vzame in ga celo udari. Tu se vidi ljubosumje. Prej je bil sam vsi smo mu posvečali 100% pozornost, sedaj pa je tu še zraven najin sonček in je vse narobe.

Moram pa povedati, da jaz svojega že zdaj učim, da mi da določeno igračko in to že počne tudi takrat ko je z drugimi mulčki. Če mu moj ponudi igračko, da bi jo lahko vzel, ga on udari. Saj ju poskušamo navajati, bo čas prinesev svoje.

Zagotovo si morajo znati deliti igračke. Sem razbrala iz vaših sporočil, da če pridejo otroci k vam na obisk je vse tudi njihovo. A se vam zgodi, da kdo hoče kaj domov odnesti? Kaj rečete takrat? Ja logično, se boš naslednič, ko boš prišel spet lahko igral, domov pač ne moreš odnesti.

Tudi ko bo imel bratca ali sestrico bosta imela vsak nekaj skupnih nekaj pa svojih stvari.

Najin ati je zelo ustvarjalen in vse naredi sam. A to pomeni, da moj pikec ne bo smel nikoli rečit to mi je pa ati naredil? Vidim, da ne, saj ni nikoli samo njegovo.

Sem premislila dobro kar ste  pisale.

Drage vzgojiteljice mene pa zanima še tole. Pravite, da obvladate vzgojo otrok. Me pa zanima zakaj potem hodijo otroci domov pogriženi, pokraspani,..., če vaši znajo stvari delit.?

(odgovor članu Pupica)
Neposredna povezava do sporočila: 20
21.11.2005 8:38:32   
Anonimen
In v čem je problem? Pač kupi konjička, kot si se namenila, pa naj bosta dva pri hiši. Konec debate.

In če pridejo otroci k nam se igrat in si zaželijo kakšne igrače, si jo enostavno sposodijo in naslednjič ko pridejo, prinesejo nazja. To je pri nas stalna praksa in tudi naš si tako izposoja igrače, res da največ pri bratrancih, se je pa zgodilo, da tudi drugod. Ni panike, se da vse zmenit.

Aja, naš ne hodi iiz vrtca pogrižen ali popraskan. Če pade ja, ampak to nima veze s to zgodbo.

(odgovor članu Alina)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
21.11.2005 8:45:14   
Alina
al bina, res konec debate.

Lep dan s soncem obsijan. Pri nas je mrzlo vendar sije sonček.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
21.11.2005 11:10:01   
muki1
Pa ni še konec debate.
Kar se tiče konjička, kupi svojemu enega, pa naj jašeta šerifa oba naenkrat, dokler bo zanimivo.
Kar pa se tiče tega, da je otroček izgubil mamico, noben več mu je ne bo mogel nadoknaditi, saj nihče ne nadoknadi mamine ljubezni. Zato pa drage moje šparajte svoje živčke, ne pehajte se do onemoglosti za materialnimi dobrinami, ne sekirajte se, če ima sosed boljši avto ali lepše stanovanje.
Bodite vesele, da ste zdrave in da imajo vaši otročki zdrave mamice, ki se bodo borile za njih kot levinje, ki se bodo potrudile, da jih bodo vzgojile v samostojne človečke. Dokler imajo mamice in ateke, ki so zdravi in srečni, imajo vse, ostalo je stranskega pomena.

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu Alina)
Neposredna povezava do sporočila: 23
21.11.2005 11:38:17   
Alina
Muki1 pa saj niso problem materialne dobrine. Problem je predvsem v tem nenehnem primerjanju, ta je pri teh mesecih takšen, on je bil drugačen,on lahko to ,on ne sme.,.., pa saj sta dve različni osebi.

Problem je v tem, da je moj meni takoj rekel, da potem, ga pa mi ne bomo kupili, kaj pa čemo dva met v hiši.

Čao, se mi ne da več poglablati.

(odgovor članu muki1)
Neposredna povezava do sporočila: 24
21.11.2005 22:26:35   
Gina
Alina, a je to o vzgojiteljicah name letelo?
Moji (šolski) otroci ne hodijo domov ogriženi niti popraskani, če pa se je kdaj zgodilo da je kdo koga udaril,
je pa to zato, ker je večino časa otrok doma in ga tam vzgajajo. Me ne moremo domače vzgoje spremenit, sploh če starši trdijo, da je ok, če je vse njegovo. Logično, da bo vsakega otroka popraskal ali ogrizel, ali udaril če ne bo vse takoj njegovo. Drugače pa takole, če že sprašuješ za mnenje:
ne glede na to, da je otrok brez mamice, mu ne smete dovolit, da komurkoli kaj puli iz rok ali koga udari.Če se je tvoj ali kak drug otrok začel z neko igračo igrat, mu on ne sme tega niti vzeti niti ga opraskati in obratno tvoj njega. Za oba je enako pravilo. Če se ti zdi, da dela tašča komu krivico, ji to povej. Če kdo mojemu otroku puli nekaj, kar je moj prvi zagrabil, mu razložim, da se tega pa pri nas ne gremo in pika. In me čisto nič ne briga, kaj si misli, pa četudi je to tašča ali sosed.
Druga stvar je ta, da nikjer nisem rekla, da otrok ne sme imeti ničesar zase. Rekla sem, da je določena količina igrač skupna in da se jih deli. Logično da so nekatere vendarle od vsakega otroka. Vendar je pri nas večina od vseh. Ne glede na to, za koliko igrač se odločiš, da je skupnih in koliko je njegovih, je prav da otrok tudi svoje posodi, če pride nekdo na obisk, oziroma da zna ponudit svoje igrače brez prošenj in moledovanj drugih otrok, za neko igračo. To je vljudnost, bonton po domače, ki nam je ratal očitno tuj, ker smo tako posesivni, da ne ločimo, kaj je pomembno in kaj ne. Nobene materialne reči ne bomo v grob odnesli, navezani smo pa tako, da bi umrli, če bi si kdo kaj sposodil. To mi ne gre v glavo, res ne. In ja, jaz stvari delim. Moji otroci tudi in niti slučajno jim ni hudo.
Igrač obiski ne nosijo domov. To ej tudi stvar bontona in če jih niso naučile premile, predemokratične matere, da je nevljudno fehtat za igrače na obisku, jim jaz čisto lepo povem, da tega pa pač ne bo mogel odnesti, ker je to naše in je imel na posodo, dokler je bil pri nas in zraven še povem, da je bilo to, kar je naredil nevljudno. In da se bo moral naučit prijaznega vedenja in ne spravljat ljudi v zadrego. Zadnje povem seveda samo v primeru, ko je otrok dovolj velik, da razume, če je majhen pa sigurno ne. Tak se itak meče po tleh, ampak to je njegova šola življenja, ki se jo mora naučit - da ni vse po njegovo. Zelo dobro mu to dene. Spozna meje in se počuti varnega. Pa še naslednjič ve, da bo starš vztrajal pri svojem in da se nevljudnost ne splača.
Torej, če so igrače naše, še ne pomeni, da do njih nimamo nobenih pravic. Seved jih imamo. Naše so od nas vseh, ne od sosedov in ne obračaj mojih besed. Vendar upoštevamo bonton in normalno vedenje, v katerega pa stavek: "Ta igrača je moja. Pri meni si na obisku, delal boš kot jaz hočem, vrni mi igračo!", ne spada.

(odgovor članu Alina)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?