|
RE: Bolniška očeta, ko je mami bolna 10.10.2014 11:29:45
|
|
|
|
petea
|
IZVIRNO SPOROČILO: astrid1 Itak, delam na šoli, res bi mi dovolili koriščenje bogsigavedi kdaj. Še dopust mi je ves propadel, ker ga lahko koristim zgolj v šolskih počitnicah. Učitelji ste 'posebna sorta', ker imate dodatne omejitve glede dopusta. Pa kljub temu bi se otrokovega 8. leta vendarle lahko našlo dovolj dni, ko bi lahko bila pokoristila morebiten prenešen dopust. IZVIRNO SPOROČILO: astrid1 Letos bom stara 40, naslednjega otroka pa nismo planirali, torej ta opcija bi odpadla. meni je nasploh čudna, ker nekatere ne zanosijo kar takoj, ko si želijo. Mogoče jim sploh nikoli ne rata, da bi potem šli na takšen način urejat pravice. Saj ni možnost spremembe koriščenja dopuščena samo za tiste mamice, ki bi nastopile novo porodniško še pred iztekom prve. Kot je že zgoraj zapisano, velja to tudi, če je s strani delodajalca nujna potreba po delavcu/ -ki ali če starš ni zmožen negovati otroka. Pa tudi smo že omenile, da je postopek 'klasično birokratsko' dovolj kompliciran, da ti vzame nekaj časa. Zato pa se ga tudi poslužujejo (le) tisti starši, ki jim je nujno to narediti. IZVIRNO SPOROČILO: astrid1 Meni so dve leti nazaj povedali, da se to ne da, da bi kar oče koristil zadnji mesec nego. Sem že napisala, da me takšni odgovori delavcev CSD (predvidevam, da so ti oni dali takšno informacijo), ne čudi. Informacija pa je bila napačna. Na žalost smo ljudje velikokrat odločno preveč zaupljivi in ne preverimo izjav še preko drugih virov. Oče bi komot lahko koristil zadnji mesec nege, ti pa se predčasno vrnila v službo, ker te je delodajalec potreboval. Na osnovi česa je bila dopustna sprememba odločbe, sem navedla zgoraj. In glede na to, da sem šla skozi tak postopek, pišem iz izkušenj. IZVIRNO SPOROČILO: astrid1 Torej se nisva o tem odločala prve mesece otrokovega življenja. Dejstvo je, da smo ljudje pogosto preveč leni in niti ne razmišljajo o raznih možnih scenarijih, ki jih imamo na voljo, in bi nam lahko olajšale naše življenje, ampak običajno sledimo odločitvam ostalih. Ali ti noben ni predstavil možnosti glede (deljenega) koriščenja dopusta, ali se nisi o tem pravočasno pozanimala oz. dovolj podrobno prebrala vloge, kjer je ta možnost zelo jasno navedena, zdaj več niti ni važno. A imela si možnost, da bi starševski dopust ti npr. zaključila prej, pokoristila dopust, ki ti je pripadal (in propadel) in bi preostanek bil na porodniški ali oče ali ti kdaj kasneje. Seveda pa se takšen dogovor mora dati že v prvi vlogi za starševski dopust, t.j. do otrokovega 2. meseca starosti. Če drugje ne, bi ti tukaj na RR, če bi pravočasno zastavila takšno vprašanje, napisali, te možnosti. In - ravno zaradi tega, ker je na mnogih področjih enostavno preveč vsega, kar bi človek naj vedel ali kar bi bilo dobro, da bi vedel, so, vsaj meni, forumska debatiranja zelo dobrodošel vir informacij pri raznovrstnih zadevah, ki jih drugače ne bi izvedela. Ali vsaj tako celovito ne. IZVIRNO SPOROČILO: astrid1 Vseeno pa dvomim, da bi se dalo zaradi enega prehlada menjati porodniško med staršema, kar je bistvo te teme. Kakšne so 'zasilne' možnosti, ki jih imata starša pri prehladu matere, smo našteli. Tema pa je od začetnega vprašanja že zdavnaj zavila v širše področje težav pri koriščenju bolniške za otroke in (ne-)fleksibilnosti koriščenja porodniškega dopusta.
|
|
|