Felicita
|
jao ste navalile... me zanima če bi 30 let nazaj, ko še o avtizmu ni bilo toliko govora planile po podobnem plakatu na katerem bi pisalo 'ne maram očesnega stika', 'ne razumem nebesednega jezika' in 'ne razumem, zakaj moram reči 'prosim' in 'hvala'' isti pomp zagnale. Verjetno bi, ker imajo vsi otroci take faze v razvoju, vsaka ima otroka, ki mu lahko enega od teh simptomov pripišeš na neki točki v razvoju (in je to tudi normalno) in zdravnik si je drznil na to opozorit. Groza! Ampak po nekaj raziskovanja je meni kar jasno, zakaj gre. in medtem, ko ima večina otrok neke 'quirke' in kaprice v razvoju (jaz npr še danes ne maram prijemat mastnih stvari in najhujša mora mi je namazat pekač z maslom), gre tule za malo hujšo obliko - predstavljajte si, da telo ne zna sprocesirat dotika, ampak sprocesira bolečino. namesto prijetnega žgečkanja mivke v roki čutiš to 20x močneje in boleče. določene barve, če zasedejo preveč vidne površine, ki povzročijo bolečine ali celo delno in trenutno izgubo vida. In ker tak otrok (verjetno) ne ve, kako bi zadeve morale bit, izpade kapričast in poskuša to kompenzirat, ker mu pač okolica nakazuje, da takšno vedenje ni 'normalno' oz. zaželeno. In medtem ko ogromno otrok res sovraži umivanje glave (ker se bojijo premrzle/prevroče vode, ali pa da jim bo šla voda v oči in jih bodo pekle, da za trenuek ali 2 ne bodo mogli vdihnit,... grozljiva reč, tole pranje glave, če človek pomisli) tudi verjamem, da se tudi med vsemi tulečimi otroci najde kak, ki ga je dejansko strah, ker ga to dejansko boli oz. mu na nek drug način povzroča čisto fiziološko neprijetnost. pa ga starši odpravijo, da ah, saj njim je bilo tudi neprijetno, pa je minilo (in verjetno se bo tak otrok potem zadevo sam naučil tako ali drugače skompenzirati). TUki bi omenila še en drug znan (in celo sprejet kot diagnoza!) 'sensory overload', ki se pogosto dogaja, predvsem ženski populaciji - migrena. Pri migreni (teoretizirajo da) gre za to, da možgani ne zmorejo sprocesirati dražljajev, ki jih prevaja trivejni živec (oz. je le-ta preobčutljiv 'za svoje dobro'). Tista, ki je že kdaj imela takšno migreno, da jo je položila za več dni v temo in totalno tišno, ve kako je to zoprno, boleče in kako nič ne moreš, ko si v tem stanju... potem si pa predstavljaj, da bi ti nekdo rekel 'kaj delaš cirkus, saj nas vse včasih glava boli'. Ne pravim, da ima katerikoli od zgoraj opisanih otrok to motnjo, pravim pa da se mi zdi čisto verjetna teorija. in ja, plakat je pač kakršn je (piše da je povzet po tem: http://www.spdfoundation.net/about-sensory-processing-disorder.html ), zdravnica se je naučila nekaj novega in hoče sedaj to na vsak način diagnosticirat; sem tudi mnenja, da je precej diagnoz izmišljenih oz. izsiljenih (bodisi s strani staršev ali s strani zdravnikov)... ampak kot rečeno se mi zdi to čisto veljavna oz. verjetna motnja. verjamem pa tudi zato, ker sem sama en tak preobčutljivček (čeprav po propisih naj odrasli ne bi trpeli za tem), ki ima redne migrene, bruha ob 3d filmih, ne more jest niti mentol čigumijev, ker me preveč pečejo in vsak nenaden glasen zvok mi povzroči bolečno (pa ne v ušesih) in mi je čisto jasno, da to drugi ljudje ne morejo razumet in zato redno slišim, da pretiravam (sem si pa obljubila, da bom nekoč nekomu takemu namerno čevlje pobruhala v kinu ). kljub temu, da nisem bla nikoli diagnosticirana z nobeno motnjo, sem še vedno mnenja da to pač 'normalno' ni. pa še par zanimivih virov, ki grejo malo globlje ko do strahu pred umivanjem glave in žvečenja majic: http://ajot.aotapress.net/content/61/2/135.full.pdf+html in tole: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2759332/ (tule je še veliko povezav na druge sorodne članke na desni strani) in nenazadnje: http://en.wikipedia.org/wiki/Sensory_processing_disorder
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|