astrid1
|
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil IZVIRNO SPOROČILO: CUKRČEK ...Ko pa je prišla domov, se je pa vse spremenilo. Npr. najprej se ene par dni ni premaknila od mene stran. Cele popoldneve je čepela zraven mene in se ni hotela nič z ostalimi igrat. ... Preje je ful rada kje prespala, ... zdaj noče nikamor. Zadnič je bila cela štala, ker sem jih peljala k dedku in babici, ker ...CEla štala , ko se hotela domov....joh, dretje , psihiranje, kot pri malem otroku.Potem je postala kriza v šoli. Prej je neznansko rada hodila v šolo, vsake počitnice so bile predolge... KAr naenkrat niti pod razno ni hotela v šolo. ...V šoli se ni družila z nikomer, med odmori je raje brala knjige. Hodila je na stranišče, kjer so jo našli v joku. ....Nakar mi enkrat prekipi, ....Razredničarka je seveda poklicala oba mulca na .... "soočenju" ....Zdaj pa vedi, kaj je res in kaj ne. ....da ne bi bila po krivem obtožena. .... ...Včeraj mi ej spet dvignilo pokrov, ... .....zelo redko vidi nasmejano. ...., če se ima fajn. PA se takoj zresni. Kr neki. NAj jo peljem k psihologu in ali sploh vsaj kaj naredi. Ne vem če se res sploh zavedaš dejanskega stanja. 1. otrok se je spremil "čez noč". Kaj pa otroka spremeni čez noč? Velika travma. Večja kot je travma, boljšo strokovno pomoč potrebuješ. Ti. 2. žrtev se nikoli ne sooča z nasilnežem. Sploh pa ne z obema hkrati. V bistvu je bila deklica, ker ti je zaupala, zopet zlorabljena in sicer sedaj še s strani učiteljice. Nasilneža sta sedaj še močnejša, deklica pa ponižana. Ob tem niti ni tako pomebno kaj se je zgodila, kot to, da je karkoli je bilo zopet podoživela in drugič da sedaj nima niti v šoli več opore. Učiteljica jo je zapustila oz. jo je izpostavila tam, kjer bi jo morala obvarovati t.j. pred soočenjem. Zato nekega zaupanje v šolske psihologe nimam. Za tako situacijo se sigurno ne bi obrnil na njo ampak na dobrega psihologa (ne samo otroškega). Napaka! Kapitalna! 3. Ne vem, a misliš da imaš neumnega otroka? Dobro VE, da si ti v dvomu, to pa pomeni da ji ne verjameš in je zopet zapuščena, še doma. Da, sicer se boji za tebe, ampak vso težo mora nostiti sama, ker ji tisti, ki bi ji prvi moral stati ob strani, jo zaščititi, ji ustvarjati varnost, NE VERJAME. Tu zopet ni pomembno, kaj je res in kaj ne. Pomebno je le to kar deklica občuti. 4. Razčiščevanje kaj je bilo prav dosti ne koristi. Za mene je to kar je deklica povedala dejstvo. Koristijo pa ustvarjeni pogoji da nasilneža prenehata z nasiljem in se celo opravičita. Bistvo je preprečiti da bi se nasilje še ponavljajo. Ker fanta nista nehala. Še naprej ja zlorabljata pa čeprav le s tiho grdo besedo ko gresta mimo nje. 5. Ne vem kaj je dovolj da dojameš velikost stiske. Je stalno žalostna, se več ne igra z nikomer, tišči se samo tebe, najdejo jo v joku na stranišču. A si mora prerezat žile, da bi ti videla, kako velika je stiska? Pa še potem bi "rekla", kaj ji je bilo da je to naredila. Otrokova osebnost se oblikuje na podlagi vtisov iz okolja. Na oblikovanje vplivajo travme. Večja kot je, večji vpliv ima. Pa tudi majhna travma, če traja dalj časa lahko doseže enak učinek kot enkratni dogodek. 6. Živiš v zmoti, da je treba psihologa za deklico. V prvi vrsti potrebuješ pomoč ti. Ker ne veš kako reagirati, pa tudi ker zgoraj uporabljeni izrazi ravno ne kažejo na neko rahločutnost do otroka v stiski (psihiranje, krne neki, prekipi, dvigne pokrov, štala, ...). Da pa se boji bolj za tebe in ne toliko za očija pa je odvisno tudi od čustvene povezanosti z očetom. Praviloma je oče tisti, ki otroku daje občutek varnost zunaj, mati pa daje občutek varnosti doma. .... kakorkoli že, dovolj dela (pri psihologu) bo za oba. Otrok se bo spremenil, ko se bosta spremenila ti in on, oz. vidva sta prva. Namenoma sem pisal na trdo, ne ker bi vse bilo točno tako, ali da bi te napadal, kritiziral, ampak da bi se zavedla resnosti in globine stiske. Ker tebe najbolj skrbi, "da ne bi po krivem obtožila". Moram reči, da mi je kar žal za tole tvojo deklico. Moram odrivati misli na to, ker me je kar precej prizadela cela zgodba. Podpis pod vse zapisano. V tem primeru se je delala napaka za napako. Nihče deklice ne jemlje resno. Upam, da bodo starši ukrepali.
< Sporočilo je popravil astrid1 -- 22.12.2012 9:22:50 >
|