Doria
|
ninocka26 ti je prav povedala. Sem v 39. tednu, gestacijski diabetes imam prepoznan že od januarja, ko so mi zjutraj na tešče namerili 5,2 sladkorja v krvi. Meja se je lani z 6,1 pomaknila na 5,1 na tešče, 90 minut po obroku pa ne smeš imeti več kot 6,5. Gestacijski diabetes pomeni - po besedah moje diabetologinje - povečano nevarnost, da boš kasneje v življenju dobila pravo sladkorno. Prav tako povišane količine sladkorja niso dobre za plod, zato nekatere nosečnice kmalu dobijo insulin. Merila si boš sladkor 4x na dan. Zelo je stresno, a naj te potolažim - sama nisem dobila insulina, bom pa morala še hoditi na preglede, in sicer 3 mesece po porodu ter po zaključku dojenja. Jaz vsega skupaj nisem vzela zelo resno, sem pa si pekla polnozrnat kruh, kuhala polnozrnate testenine, meni pomaga paradižnikova solata z mozzarelo, lubenica, melona, veliko solate. Sčasoma tako ne moreš več veliko jest. Pa tudi čutiš, če je sladkorja preveč, saj si zelo žejna. Če imaš povišan sladkor, kar hitro na sprehod. Jaz si nisem merila redno, temveč sem pred pregledom kar pisala neke rezultate v knjižico meritev. RAZLOG: Namerjen sladkor je odvisen od veliko stvari - velikosti kaplje krvi, kvalitete aparata, zato se lahko vrednosti ZELO RAZLIKUJEJO, kar lahko ugotoviš že, če si meriš sladkor 2x zapored! Najbolj merodajen je rezultat, ki prikaže povprečje zadnjih 3 mesecev (HBAC) in ta ne sme biti več kot 5,5, zmerijo pa ti ga lahko le v diabetološki ambulanti. TO TI PIŠEM, KER ŽELIM, DA SE NE SEKIRAŠ PREVEČ, SAJ TO LE ŠE DVIGUJE SLADKOR. MORAŠ VEDETI TUDI, DA JE MEJA 5,1 NA TEŠČE REZULTAT USPEŠNEGA LOBIRANJA FARMACEVTSKIH FIRM, KI BOGATIJO NA RAČUN PRODAJE LANCET, APARATOV IN LISTIČEV ZA MERJENJE SLADKORJA. To so mi potrdile moja ginekologinja, moja osebna zdravnica ter sestra v diabetološki ambulanti. Moje vrednosti niso bile nikoli večje od 8,0 takoj po jedi. Če pa bi bile npr. 13, bi se tudi sama bolj v roke vzela. Uspešno nosečnost še naprej!
|