chezAnA
|
A si drznem tole začeti? Na temi o plačah v JU sem zasledila, da ste se dotaknile tudi teme, kjer meni ni vse čisto jasno. Zasebnega šolstva. Zakaj imate ene toliko proti? Jaz v delnem financiranju ne vidim težav, bi pa z veseljem prebrala mnenja tudi druge strani. Torej, zakaj se meni zdi delno financiranje zasebnih OŠ nekako logično? OŠ v pri nas obvezna. In (kao ) brezplačna. Z izvajanjem (in plačevanjem) osnovne šole za vse otroke država na nek način investira v prihodnost. Zdaj pa je izbira na strani staršev, kako se bodo odločili. Lahko otroka vpišejo v najbližjo osnovno šolo, lahko ga poskusijo vpisati na drugo, po slovesu boljšo osnovno šolo, lahko se odločijo za šolanje doma, lahko pa ga vpišejo v zasebno osnovno šolo. Ker je to nekoliko luksuz (manj otrok na enega učitelja, drugačen program), se to tudi doplača (razliko od javne OŠ). Večina staršev se v večini primerov odloča v dobro otroka. V tisto, kar je za otroka najboljše. In če jaz kot mama presodim, da je montessori/waldorf program za mojega otroka super in najboljši, zakaj bi morala biti "kaznovana" s plačilom celotne šolnine? Saj bo moj otrok ravno tako nekoč delal v dobro države, plačeval davke itd? Ravno tako se mora šolati, kot tisti, ki hodi v javno šolo. Le da sem jaz presodila, da je program za nas toliko primernejši, da sem pripravljena doplačevati (in se zaradi tega tudi čemu odreči) za to. Res je, ti kurikulumi so drugačni (in to je ravno ena od prednosti), vendar je znanje otroka na koncu OŠ primerljivo, na koncu znajo tako "javni" kot "zasebni" šolarjo računati, brati, pisati in se lahko skupaj vpisujejo naprej. V debati o JU je bilo rečeno, da naj bi se na račun zasebnega šolstav javno slabšalo. Meni pa se ne zdi tako. Ko sem hodila v SŠ, so že obstajale zasebne SŠ. Pa zato mi, ki smo hodili v javne, nismo imeli nič manj. Ja, res je, nivo znanja se v gimnazijah vztrajno znižuje, pa ne zaradi zasebnega šolstva. Znižuje se zato, ker ministrstvo vsako leto razpiše preveč mest v gimnazijah in jih potem zapolnijo tudi učenci s slabšim učnim uspehom, ker pač ni omejitve. Ne vem, zdi se mi enako, kot če bi trdila, da so očala, ki jih dobiš na recept, slabša, odkar imamo možnost doplačati še nekaj denarja in si kupiti očala z lažjimi ovirji, stekli, ki se ne razbijejo, s fotorefleksnimi stekli (...). Ali pa, da se je stanje na področju rojevanja in porodnišnic slabše, odkar se lahko odločiš za epiduralno, za babiško hišo. Ali pa da je postrežba in oskrba v bolnicah slabša, odkar so na oddelkih tudi nadstandardne sobe, ki jih lahko proti doplačilu izbereš. Kaj pa mislite ve?
|