Maj78
|
Imam eno vprašanje in sicer kako se ugotovi hipoglikemija pri otroku staremu 3leta in pol, zanima me kakšni testi se izvajajo in zakaj je potrebna, če je, hospitalizacija? Naj Vam opišem kaj je se zgodilo s sinom pred 3 tedni; Zjutraj je potožil da ga boli glava, zato sem mu hotela izmeriti vročino, kar pa mi ni uspelo, saj je sin vzel termometer izpod svoje pazduhe pri temperaturi 37 stopinj. Nato se je ulegel na kavč ter zaspal (to zanj ni bilo običajno dejanje) čez par minut ga je v spanju začelo 'rukati' kakor da bi kolcal samo z to razliko da je obrnil oči in ječal ter se ''rukal''-metalo ga ej v zrak. Ker mi ga ni ratalo zbuditi sem ga vzela v naročje le ta se me je čisto oklenil in ratal trd. Ta napad je trajal slabih 10 minut, ker ga nisem mogla zbudit smo odšli na Metlkovo, v avtu je po mojem prepričanju padel še v nezavest saj ni bil odziven, ratal je čisto moker imel je krvavo slino (peno) na ustih, ni se mi odzival na klicanje ,na zbujanje. Imela sem ga v naročju, postrani, skušala sem mu odpreti usta in mu dati nekaj vmes (moje prste) pa tudi to ni šlo. Na Metelkovi so nas takoj napotli na infekcisjko kliniko. Na infekcijski so ga pregledali ,vzeli kri. Kri je bila v mejah normale razen eltrolitov in natrija, ki sta bila pod mejo normale. Prav tako je bil pod mejo normale sladkor. Sladkorja v krvi je imel po napadu samo 2.4. Dvakrat so mu dodajali glukozo, odpeljali so ga na CT glave ki je bil BP. Hospitalizirali so naju na nevrološki-pediatrični oddelek in tam opravili še ekg srca ter eeg možganov. Oba izvida sta bila normalna oziroma BP. Ker sva se vmes prehladila so naju poslali domov z začasno odpustnico in telefonsko številko endokrinološkega oddelka na pediatriji, z naročilom, da ko se pozdraviva da pokličem in da ga bodo hospitalizirali tam izvedli teste za testiranje hipoglikemije. Naj pojasnim, da meni v nosečnosti s sinom, niso delali testov za ugotavljanje sladkorne, sin pa je že drugi dan po rojstvu padel med nego v ''nezavest'' ker je imel sladkorja v krvi samo 1. V treh letih smo mu sladkor preverili trikrat pri 3 mesecih, pri letu in pri dveh letih, vrednosti sladkorja pa so bile vedno v mejah normale. Sedaj v tej nosečnosti, noseča sem 27 tednov ,pa so mi glede na pripetljaj s sinom dali izmeriti glukozo v krvi in imela sem 3 urni glukozni test . Meritve so bile: na tešče 4,5, po eni uri popite glukoze 10,3 in po dveh urah 8,8. Sedaj sem na dieti in čez nekaj dni imam kontrolo. Posebnost najinega otroka je tudi ta, da izredno veliko pije. Pil je že od dojenčka naprej. Popiti je zmožen tudi do 4l tekočine (sok,voda,čaj,...) v 24 urah. Tekočino normalno odvaja. Prav tako, so vse preiskave pri nefrologu pokazele, da je vse BP. Prav tako tudi UZ ledvičk. V tednu pred napadom, pa je izredno malo pil, zadnji dan v celem dnevu samo 0.5l, kar je izredno malo,v njegovem primeru. Občasno je tudi potarnal da ga boli trebušček. Lep vas prosim za odgovor saj mi na pediatrični kliniki (bili so zelo skopi z odgovori. Niso dajali nobenih pojasnil) ni uspelo dobiti nobenega endokrinologa da bi mi pojasnil na kakšen način bodo ugotavljali oziroma potrdili hipoglikemijo pri otroku.