|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   d.o.o. in zastopnik oz. direktor
4.6.2011 13:57:54   
mojcaziga
Pozdravljene!

Prosim za mnenje tistih, ki se na moj problem spoznajo ali imajo izkušnje.

Pri projektni nalogi sem naletela na eno težavo. Pregledala sem ogromno literature, prav tako vse možne internetne vire in zakone. Ampak še zmeraj mi nekaj ni jasno. V nalogi naj bi en del posvetila poslovanju d.o.o., ki nima zaposlenih. Ok, vem, da je mogoče, da je zastopnik oz. direktor nekdo, ki je zaposlen drugje ali pa je študent oz. upokojenec in je tako soc. in zdr. zavarovan. Kaj pa če je ustanovitelj d.o.o. nezaposlen. Se pravi ta ne more biti zastopnik podjetja, razen če se v njem zaposli????? Oziroma na kak način lahko nezaposleni ustanovitelj vodi podjetje - s pogodbo o prokuri? Ali se lahko kot direktor zaposli le za par ur mesečno? Bega me namreč en podatek, ki sem ga našla v Zakonu o poslovodnih osebah, ki govori, da je minimalna zavarovalna osnova 884€ bruto.

No, v glavnem. Ne jaz, ne nihče v moji družini ali bližini nima d.o.o., da bi te podatke izvedela iz prve roke. Saj drugače sem iz vsega preštudiranega gradiva izvedela ogromno, ampak teh konkretnih odgovorov pa ne.

Hvala za vsako pomoč, Mojca
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: d.o.o. in zastopnik oz. direktor
4.6.2011 15:50:25   
Anonimen
Mogoče ti pomaga moj primer: ko sem ustanovila d.o.o., sem se po zakonu o pokojninskem zavarovanju (mislim, da je 15. člen) morala zaposliti v podjetju, ker nisem bila zavarovana po drugi osnovi (bila sem brezposelna, nisem bila prijavljena na zavodu). Če zase ne bi plačevala prispevkov za ZPIZ, ne bi smela zaposliti drugih.
Verjetno je tudi možnost, da bi samo plačevala prispevke in za podjetje naredila individualno pogodbo ali kaj podobnega o vodenju podjetja brezplačno. Torej, da bi zastopala podjetje v svojem prostem času in plačevala prispevke od najmanjše vsote, ki je predpisana za poslovodne osebe, nisem pa se potem v to poglabljala, ker sem se zaposlila.

(odgovor članu mojcaziga)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
4.6.2011 19:03:50   
mojcaziga
Hvala.

Mi je malo razjasnilo plačevanje zavarovanja za poslovodne osebe.

lp, mojca

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   pa še to..
4.6.2011 20:21:45   
mojcaziga
... če sem prav razumela novi zakon, se mora družbenik v enoosebnem d.o.o. zavarovati kot samozaposleni. Kaj pa velja za družbenika v večosebnem d.o.o.-ju?

Hvala in lp, mojca

Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: pa še to..
4.6.2011 20:24:37   
Antilopa
IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga

... če sem prav razumela novi zakon, se mora družbenik v enoosebnem d.o.o. zavarovati kot samozaposleni. Kaj pa velja za družbenika v večosebnem d.o.o.-ju?

Hvala in lp, mojca

Odgovor na tole vprašanje ti lahko posredujem v ponedeljek, ker ravno rešujemo en tak primer user posted image   A bo dovolj zgodaj?

Kadar se ti otrok nasmehne, mu zmeraj vrni nasmeh.
Če se ne zmeniš zanj, uničiš njegovo prepričanje, da je svet dober.

Neposredna povezava do sporočila: 5
4.6.2011 20:53:47   
mojcaziga
IZVIRNO SPOROČILO: Antilopa

Hvala in lp, mojca

Odgovor na tole vprašanje ti lahko posredujem v ponedeljek, ker ravno rešujemo en tak primer user posted image   A bo dovolj zgodaj?

Res ti bom nadvse hvaležna. Seveda bom z veseljem počakala na ponedeljek user posted image (saj kaj drugega mi ne preostane user posted image )

lp, mojca

(odgovor članu Antilopa)
Neposredna povezava do sporočila: 6
4.6.2011 21:33:50   
m_o_i
wiiii, tukaj ste!

ce ima ktera literaturo/vire/karkoli o vecosebne doo-ju - se priporocam!
sploh me zanimajo morebitne pasti, sirina pooblastil posameznika ipd.

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

Neposredna povezava do sporočila: 7
6.6.2011 13:25:11   
petea
... poslovanju d.o.o., ki nima zaposlenih. Ok, vem, da je mogoče, da je zastopnik oz. direktor nekdo, ki je zaposlen drugje ali pa je študent oz. upokojenec in je tako soc. in zdr. zavarovan. Kaj pa če je ustanovitelj d.o.o. nezaposlen. Se pravi ta ne more biti zastopnik podjetja, razen če se v njem zaposli????? Oziroma na kak način lahko nezaposleni ustanovitelj vodi podjetje - s pogodbo o prokuri? Ali se lahko kot direktor zaposli le za par ur mesečno? Bega me namreč en podatek, ki sem ga našla v Zakonu o poslovodnih osebah, ki govori, da je minimalna zavarovalna osnova 884€ bruto.

mojcaziga, ustanovi lahko podjetje kdorkoli; če je zaposlen ali ne, na ustanovitev ne vpliva.

Če ustanovitelj podjetja nima druge zavarovalne osnove, se ga avtomatično zavaruje po zavarovalni osnovi za (po novem) 113, minimalna zavarovalna osnova pa je višja kot pri navadnem zaposlenem (recimo ji 'minimalna direktorska plača').
Prav tako zastopstvo podjetja ni vezano na zaposlitev v tem podjetju. Razlaga sodišča je, da v enoosebni d.o.o. ustanovitelj podjetja ne more biti zaposlen v njem, ker ne more hkrati nastopati v dvojni funkciji. V večosebni d.o.o. lahko družbeniki zaposlijo drug drugega, saj sta vsaj 2 podpisnika pogodbe.
Zastopstvo je v večosebni družbi lahko neomejeno ali omejeno, skupno ali posamezno. Gre za stvar dogovora in strinjanja ustanoviteljev oz. lastnikov.

Problematika je na tem področju zelo kompleksna. Podatki o določenih stvareh so dostopni na ZPIZ-u, davčni, določene pa boš našla na podjetniških in računovodskih forumuh.

Neposredna povezava do sporočila: 8
6.6.2011 14:13:00   
mojcaziga
IZVIRNO SPOROČILO: petea

... poslovanju d.o.o., ki nima zaposlenih. Ok, vem, da je mogoče, da je zastopnik oz. direktor nekdo, ki je zaposlen drugje ali pa je študent oz. upokojenec in je tako soc. in zdr. zavarovan. Kaj pa če je ustanovitelj d.o.o. nezaposlen. Se pravi ta ne more biti zastopnik podjetja, razen če se v njem zaposli????? Oziroma na kak način lahko nezaposleni ustanovitelj vodi podjetje - s pogodbo o prokuri? Ali se lahko kot direktor zaposli le za par ur mesečno? Bega me namreč en podatek, ki sem ga našla v Zakonu o poslovodnih osebah, ki govori, da je minimalna zavarovalna osnova 884€ bruto.

mojcaziga, ustanovi lahko podjetje kdorkoli; če je zaposlen ali ne, na ustanovitev ne vpliva.

Če ustanovitelj podjetja nima druge zavarovalne osnove, se ga avtomatično zavaruje po zavarovalni osnovi za (po novem) 113, minimalna zavarovalna osnova pa je višja kot pri navadnem zaposlenem (recimo ji 'minimalna direktorska plača').
Prav tako zastopstvo podjetja ni vezano na zaposlitev v tem podjetju. Razlaga sodišča je, da v enoosebni d.o.o. ustanovitelj podjetja ne more biti zaposlen v njem, ker ne more hkrati nastopati v dvojni funkciji. V večosebni d.o.o. lahko družbeniki zaposlijo drug drugega, saj sta vsaj 2 podpisnika pogodbe.
Zastopstvo je v večosebni družbi lahko neomejeno ali omejeno, skupno ali posamezno. Gre za stvar dogovora in strinjanja ustanoviteljev oz. lastnikov.

Problematika je na tem področju zelo kompleksna. Podatki o določenih stvareh so dostopni na ZPIZ-u, davčni, določene pa boš našla na podjetniških in računovodskih forumuh.

Hvala

lp, mojca

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?