mateyka
|
mislim, da ni nikoli prepozno. mislim, kako le prepozno - a v šoli je pa ok, da se kaj učijo, doma pa bognedaj? jaz predlagam, da začneš smipl stvari v praksi. naša tamala je 3 lingivstična, s tem, da ji je sloveščina primarni jezik. se pa trenutno na veliko uči in pobira iz švedščine in angleščine (pappa govori švedsko in midva angleško). ima 4 leta - se mi zdi, da je zdaj eno obdobje, da je prešaltala v višjo prestavo, samo nima veze - slediš otroku kakor njemu sede. it`s all in good fun, right? sicer so vsi komentatorji, praktično ti pa noben ni dal kakega primera evo, bom jaz probala napisat kaj na hitro. probaj začet z zelo enostavnimi stavki in besedami. vedno prevajaj sproti (bodi dosledna s tem). samo poslušanje ji ne bo razširilo slovarja (mora vedet besede, da lahko kaj pove). redno jih ponavljajta (prvi primer) in nauči jo da proba sama poiskat ekvivalent v slovenščini (drugi primer). npr. (2 primera) - jaz rečem (na igrišču): glej, to je tobogan. tobogan je "slide". reci "this is a slide" (in ponovi). in potem ponoviva slovensko in angleško besedo skupaj (tobogan, slide). nato rečem kako se mu pa reče po švedsko? (in pove - če ne, jo spomnim jaz - če vem seveda če ne vem, ji povem da morava vprašat pappo, ko pridemo domov - in to res narediva). in ponoviva vse tri zapovrstjo. nato redno kdaj prešaltava na ta angleški stavek, ko greva mimo igrišča, vidiva na slikici, ali ko jo vprašam na katero igrišče greva, omenim "there is a big slide there, and a small one.." in ona reče "oh, ja a slide" - ker jih ima ful rada (zdaj že razume en kup angleščine - tudi risanke ji damo v originalu, Nemo, Wall-E, Dora the Explorer, Bolt..) - ko gresta pappa in Inara po cesti (ona sicer razume zdaj že dosti švedskih besed in se uči nove), ji pappa reče po švedsko "vi gor i skuggan" (hodimo po senci - ko sta hodila po senci in jo gledala in ji jo je s prstom pokazal) in je ona sama rekla "skuggan je senca" ko prideta domov, mi povesta kaj sta počela in jaz rečem "senca je shadow, shadow - skuggan - senca" in potem vsi trije ponovimo vse tri besede + moj mož se namreš tako uči sloveščine in jaz švedščine skupaj z njo tako nekako za začetek v glavnem..
|