Natasa-6
|
JABOLKA S KREMO SESTAVINE: 10 sladkih jabolk, 1 žlica sladkorja, malo cimeta, sok pol limone, 1 dl vode ali vina. PRIPRAVA: Jabolka olupimo, razpolovimo, izdolbemo peščice ter jih zložimo v kozico. Potresemo jih s sladkorjem, pomešamo s cimetom in vanilijevim sladkorjem, polijemo z vodo ali z vinom ter pokrito dušimo na zmernem ognju. Tekočino o dlijemo, jabolka pa zložimo v skodelice. Vdolbine zapolnimo s pol žličke marmelade in prelijemo z vanilijevo kremo. PEČENA KAŠA Z JABOLKI SESTAVINE: 1 liter mleka, sol, 2 dl prosene kaše, 5 dag margarine, 2 drobni drobno naribani jabolki sok in lupina limone, 3 žlice sladkorja, 3 jabolka. PRIPRAVA: V mleko damo sol, margarino in ko zavre, zakuhamo oprano kašo. Med kuhanjem jo večkrat pomešamo. Vre naj počasi 20 - 30 min. Zgoščeno odstavimo, da se ohlaja. Medtem vmešamo smetano ali malo margarine, rumenjaka, sladkor, limono, kuhano kašo in nazadnje sneg beljakov. Pekač ali skledo za narastek namažemo z margarino, razgrnemo polovico mase, potresemo z naribanimi jabolki, ki jih po želji in okusu še sladkamo ter pokrijemo s preostalo kašo. Pečemo v pečici (pri 2000 C pol ure), da zarumeni. KOLAČ Z JABOLKI Za krhko testo potrebujemo: 35 dag moke, 17 dag margarine ali masla, 10 dag sladkorja v prahu, ščepec soli, pičlo kavno žličko pecilnega praška, 2 do 3 žličke mrzle vode. Za oblogo potrebujemo: vrečko praška za vanilijev puding, 10 dag sladkorja, 5 dag rozin, 50 dag jabolk. JABOLČNI ŽEPKI SESTAVINE: 250 g bele moke, 1 vrečko pecilnega praška, 6 žlic mleka, 6 žlic olja, 75 dag sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja in sol. PRIPRAVA: Testo zmešamo. Vse sestavine gnetemo približno 5 min z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika pri največjem številu vrtljajev, nato pa na delovni plošči oblikujemo testo v svaljek, ki ga nato razvaljamo in izrežemo okrogle ploščice. Obložimo jih z jabolčnim nadevom, premažemo njihove robove in jih preganemo čez drugo polovico. Temperatura pečice 175-180 stopinj, pečemo 15 min. NADEV: 750 g jabolk olupimo, jih razrežemo na četrtine, jim odstranimo peščice, jih narežemo na majhne koščke in stresemo v kozico. Dodamo 50 g rozin, 50 g sladkorja, 3-4 kapljice limoninega soka. Med mešanjem jih rahlo dušimo. PITA S SADJEM Potrebujemo: 40 dag moke, 2 drobno naribani jabolki 2 žlici sladkorja 2 pecilna praška, 1/2 margarine. Vse skupaj zmešamo na vrh položimo poljubno sadje. Na koncu prelijemo z želatino. JABOLČNE KOCKE 8 dag masla, 1 drobno naribano jabolko 6 žlic mleka, 30 dag moke, 1/2 pecilnega praška, žlico sladkorja, 1 vanilijev sladkor, limonino lupino. Zamesimo gladko testo, ki ga razdelimo na dva dela in razvaljamo. Eno polovico damo v pekač in namažemo z nadevom, drugo položimo nanj. NADEV: 3 dag masla, 1 kg jabolk, sladkor po okusu, 5 dag rozin , pest zmletih orehov. JABOLČNI NARASTEK: Potrebujemo: 1 kg jabolk, 100 g piškotov, 300 g marmelade iz gozdnih sadežev, 40 g masla ali margarine, 2 žlici sladkorja, belo vino, vložen ribez za okras. Jabolka olupimo, narežemo jih na krhlje in jim odstranimo peščišče. Damo jih v kozico, prilijemo kozarec vina, dodamo sladkor in kuhamo na majhnem plemenu, da se krhlji skoraj povsem razkuhajo. Z maslom ali margarino namastimo ognjevarno posodo. Na dno damo dve tretjini zdrobljenih piškotov. Pokrijemo s plastjo marmelade in damo na vrh kuhana jabolka s sokom vred. Na vrh damo nekaj koščkov masla ali margarine in preostale zdrobljene piškote. Damo v pečico, ogreto na 220 ostopinj in pečemo 20 minut. Okrasimo z vloženim ribezom ali drugim sadjem in ponudimo. Sladica je najboljša mlačna, zraven ponudimo stepeno sladko smetano. HANOVRSKA JABOLČNA POGAČA Testo: 375 g mehke bele moke, presejemo v skledo za mešanje, jo skrbno zmešamo z 1 vrečko suhega kvasa, in dodamo. 75 g sladkorja, sol, 1 drobno naribano jabolko ali 1 žlica sluzi iz prekuhanih lanenih semen 200 ml mlačnega mleka in 100g stopljene ohlajene margarine. Vse sestavine gnetemo približno 5 min. Z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika, najprej pri najnižjem in zatem pri najvišjem številu vrtljajev, da dobimo gladko testo. Če se lepi, mu dodamo še malo moke (a ne preveč, saj mora ostati mehka). Nato postavimo testo na toplo za toliko časa, da vidno naraste. Nadev: 1,5 kg jabolk olupimo, jih razrežemo na četrtine, jim odstranimo peščišče, jih narežemo na koščke in stresemo v primerno ponev. Dodamo 50g rozin, 40 g sladkorja, 1 zravnano žličko cimeta in 30 g masla; med mešanjem rahlo zdušimo, nato pa mešanico ohladimo. Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo. Nato razvaljamo dobro polovico testa, obložimo z njim 2/3 pomaščenega pekača in ga ob robovih pritisnemo malo navzgor. Ohlajen nadev enakomerno porazdelimo po testu, pri čemer pustimo na odprti strani pekača približno 2 cm testa brez nadeva. Robove testa zaganemo na nadev. Preostalo testo razvaljamo, ga položimo na nadev, dobro pritisnemo robove in premažemo površino s 40 g mehkega masla. Za posip zmešamo 50 g sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja in 50 g na listke narezanih mandljev, potresemo mešanico enakomerno po testu in ga postavimo znova na toplo, kjer naj vzhaja, dokler vidno ne naraste. Vzhajano pogačo damo v ogreto pečico in spečemo. Temperatura pečice: 200-225oC Čas pečenja: 20-30 minut JABOLČNA POGAČA 3 Stresi na desko 30 dag moke, napravi v sredini jamico, dodaj nekoliko soli in dodaj 1 drobno naribano jabolko, 5 dag masti, polovico pecilnega praška, za noževo konico sode, 1/8 l nezavretega mleka in 4 žlice sladkorja. Iz teh sestavin napravi testo, ga dobro vgneti in pokrij za 30 min. Nato testo razvaljaj za pol mezinca debelo, ga položi v dobro pomaščen pekač, potresi po njem 1/2 kg olupljenih jabolk, potresenih z žlico cimeta in žlico limonine lupine. Testo prepogni v obliki podolgovate pogače ob dveh straneh tako, da se jabolka ne vidijo. Peci v vroči pečici 30 min. JABOLČNA POGAČA IN POGAČA S TESTENIMI DROBTINAMI V skledo za mešanje presejemo 500 g mehke bele moke ter dodamo: 1 vrečko suhega kvasa Digo , 75 g sladkorja, , 1 vrečko vanilijevega sladkorja , sol, 250 ml (1/4 l) mlačnega mleka in 75-100 g stopljene margarine. Vse sestavine gnetemo približno 5 minut z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika tako da dobimo gladko testo. Če se lepi mu dodamo še malo moke. Nato ga pokrijemo in postavimo na toplo za toliko časa da vidno naraste. Vzhajano testo znova pregnetemo z rokami ga razvaljamo na pomaščen pekač in položimo predenj večkrat preganjen trak aluminijeve folije. Jabolčni nadev: Približno 1 1/2 kg jabolk: olupimo, jih narežemo na četrtine, jim odstranimo peške, jih narežemo na debele rezine in enakomerno naložimo na testo, potresemo jih z 20 g olupljenih zdrobljenih mandljev in 20 g rozin. Testo naj na toplem še enkrat vzhaja, da vidno naraste, nato ga postavimo v pečico. Čas pečenja: 20 do30 minut. Pogača s testenimi drobtinami 300g moke presejemo v skledo za mešanje, dodamo 150g sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja in 150-200 g mehkega masla ter gnetemo z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika poljubno velike testene drobtine, ki jih enakomerno potresemo po testu. Testo naj na toplem ponovno vzhaja, da vidno naraste, nato ga postavimo v pečico. Čas za pečenje 15 do20 minut Marelični premaz: Med mešanjem zavremo 3 žlice marelične marmelade Podravka in eno žlico vode ter z njo namažemo še vroče pecivo. HITRA JABOLČNA SLADICA Jabolka olupimo, narežemo na kolobarje- peščišča odstranimo. Jabolka zdušimo, ponudimo pa jih s sladoledom. Za 2 osebi ptrebujemo: - 1 veliko jabolko, - 3 žličke masla ali margarine, - 2 žlici rjavega sladkorja, - cimet. Jabolka olupimo, narežemo na kolobarje, peščišča izrežemo. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in sladkor. Segrevamo na majhnem plamenu, toliko da se sladkor razpusti. Na zmes damo jabolčne kolobarje in jih v pokriti ponvi in na majhnem plamenu pečemo z vsake stra
|