|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   odpoved pogodbe o zaposlitvi in porodniški do...
15.5.2010 7:16:16   
darchy82
Čao! Jst imam pa eno manjšo težavo. Pred kratkim sem izvedela, da mi bo v kratkem pogodba o zaposlitvi pri trenutnem delodajalcu dokončno poteklauser posted image . Nekaj dni kasneje pa sem izvedela da sem user posted image , kar je sicer super novica in se že ful veselim, ampak to dvoje gre težko skupaj. Sem pa prebrala, da če si bil v zadnjih treh letih zaposlen vsaj 12 mesecev, imaš pravico do polnega nadomestila za porodniško, to je 365 dni. Ker sem bila redno zaposlena 1 l in 8 m, s tem verjetno ne bo nobenih težav. A ima katera kej izkušenj s tem? Hvala.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: odpoved pogodbe o zaposlitvi in porodnišk...
15.5.2010 8:18:08   
**Tinkara78**
Najboljše ti je,da si na bolniški ob prenehanju. Potem si na bolniški tudi preko zavoda za zaposlovanje.

(odgovor članu darchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 2
15.5.2010 9:11:54   
darchy82
A prav na bolniški ali na porodniški user posted image ? Koliko časa si pa lahko na bolniški? Ne vem če bi sploh dobila bolniško, glede na to da sem ok. A mi lahko prosim mal razložiš. Ful hvala.

(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 3
15.5.2010 9:39:10   
**Tinkara78**
Za porodniško ne vem točno kako jemljejo potem osnovo. Malo naštudiraj kako je denarnim nadomestilom ob vpisu plač pri porodniški (če se tudi vpiše v zadnjih 12 plač), če se ti za "nezaposlene" mesece šteje npr. prispevki minimalne plače zaradi doseženega cenzusa delovnih mescev v določenem obdobju.

Je pa tako, da če si zadnji dan zaposlitve na bolniški si na bolniški tudi za zavodu za zaposlovanju in potem po preteku bolniške ti začnejo teči druge pravice - npr. denarno nadomestilo. S tem lahko pridobiš nekaj pomembnih tednov, mesecev.

Če pa nimaš nobenih težav pa je težje priti v bolniško ja.

(odgovor članu darchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 4
15.5.2010 19:53:26   
petea
Poskusi se dogovoriti s tvojim delodajalcem, če bi ti podaljšal delovno razmerje vsaj za leto in pol, ker si noseča. Če boš dobivala plačo, boš imela večjo porodniško, kot če boš brezposelna (ker za izračun se štejejo dohodki v zadnjih 12 mesecih pred oddajo vloge na CSD). Ne bo ta tvoj delodajalec imel tako velikih stroškov s tabo, da bi bil ful na izgubi zaradi tega. Le dobro se pripravi za pogovor in utemelji svoje želje.

Pri pogajanju pa delodajalcu pa še dodaj, da lahko takrat, ko si ti na porodniški, vzame z borze za začasno zaposlitev do 15 mesecev drugega delavca, za katerega mu ni treba plačevati prispevkov, ampak samo neto plačo (glej: http://www.ess.gov.si/SLO/Dejavnost/ZaDelodajalce/ZaDelodajalce.htm).
Nadomesti pa te lahko pod določenimi pogoji že zadnje mesece porodniške, če greš npr. v bolniško.
Tako bo imel delodajalec ugodnosti, ti pa tudi, pa še enega delavca posredno začasno osrečita. Po preteku porodniške pa lahko dokončno odpove tvojo pogodbo, če še vedno želi. Ti pa boš imela dovolj časa, da boš si lažje uredila svojo prihodnost.

(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 5
15.5.2010 22:10:10   
zmajaz
Če se ti izteče pogodba o zaposlitvi, si lahko potem na bolniški še največ 30 dni po izteku pogodbe, potem pa več ne, pa še to samo, če imaš res razlog za bolniško, o čemer odloča komisija.

Glede na to, da si bila v zadnjih 3 letih zaposlena 1 leto in 8 mesecev, boš upravičena do porodniške, tudi če boš ob nastopu brezposlena, vendar se ti nadomestilo ne bo računalo kot povprečje zadnjih 12 plač/nadomestil, ampak po drugačnem ključu, ker gre za t.i. starševsko nadomestilo brez porodniškega dopusta, ki se računa takole: 55% minimalne plače + 2 % za vsak mesec zaposlitve oz. zavarovanja za starševsko varstvo v zadnjih 3 letih pred oddajo vloge, a skupno ne več kot 110% minimalne plače. Torej pri tebi je to 20 mesecev zaposlitve, pa še 3 mesece nadomestila za brezposelnost verjetno (če se boš prijavila na zavod) kjer si tudi zavarovana za starševsko varstvo, torej skupno 23 mesecev *2 = 46 + 55 = 101 % v času izdaje odločbe veljavne minimalne plače.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 15.5.2010 22:11:00 >

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu darchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
15.5.2010 23:29:49   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
16.5.2010 8:50:42   
darchy82
Najlepša vam hvala za vse nasvete in izračun porodniške user posted image . Nekako mi bo že uspelo uredit zadevo, na zdajšnjega delodajalca pa žal ne bom mogla računat, ker je bila to njegova dokončna odločitev. Najbolj važno je to, da sem končno dočakala user posted image , in upam da bo user posted image potekala normalno.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 8
16.5.2010 10:12:19   
benika
Minimalna je pa tam ok. 740 €, kajne?

Bruto, ja. Neto je 500 in še nekaj€.

Neposredna povezava do sporočila: 9
16.5.2010 11:30:17   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: živka
Kaj pa če si bil v teh treh letih že prej na eni porodniški 12 mesecev. se to tudi šteje v tiste mesece, ki jih množiš z 2 %?

Ja - če si bila na "pravem" porodniškem dopustu, kjer si imela plačane prispevke za starševsko varstvo, potem se tudi ti meseci upoštevajo - edino to nisem prepričana, kako je pri mamicah, ki niso upravičene do starševskega nadomestila in prejemajo samo starševski dodatek, ki je fiksne višine in ni odvisen od zaposlitve, tam bi se znalo zgoditi, da se ne upošteva, nisem pa prepričana.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 16.5.2010 11:39:19 >

Neposredna povezava do sporočila: 10
16.5.2010 11:31:36   
zmajaz
...

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 16.5.2010 11:39:03 >

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 11
16.5.2010 19:28:04   
Barca
Samo eno dodatno vprašanje - pogodba je bila za določen čas ali si zaposlena za nedoločen čas in ti je odpovedal pogodbo?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 12
16.5.2010 19:54:12   
zmajaz
Glede na to, da je napisala, da ji pogodba poteče, potem je to moralo bizi za določen čas, ker pogodba za nedoločen čas ne poteče, ampak lahko edino dobiš odpoved.

(odgovor članu Barca)
Neposredna povezava do sporočila: 13
17.5.2010 8:58:46   
darchy82
Ja, pogodba je res za določen čas. Ampak glede na to, da sem za nosečnost izvedela nekaj dni kasneje kot za prenehanje pogodbe, to definitivno ni bil vzrok. Sicer sem pa našla eno kar dobro alternativno rešitev. Glede na to, da ima moj mož s.p., se bom kar pri njemu zaposlila user posted image .

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 14
2.6.2010 12:24:30   
Dulsineya
Pozdrav!

Vidim, da nekatere od vas stvari res obvladate in mogoče boste znale pomagati tudi meniuser posted image Lani sem se s 1.1.2009 prvič zaposlila pri delodajalcu, (nadomeščala porodniško) kjer sem že prej delala preko študenta, to da sem noseča sem zvedela pol meseca kasneje. PDP sem imela 9.9.2009, pogodbo za določen čas pa do 30.9.2009. Delodajalec mi pogodbe ni želel podaljšati, ker je svoj posel preusmeril na svoje drugo podjetje. Avgusta sem 3 tedne prezgodaj rodila, 3 dni po uradnem nastopu porodniške. S 1.10.2009 so mi na CSD uredili zavarovanje zame in user posted image Od aprila lani imam s.p.(popoldanski) in vse to je po nekem čudežu ostalo, čeprav mi danes vse zatrjujejo, da ne vedo kako me lahko vodijo pod brezposelno osebo s hkratnim popoldanskim s.p.user posted image
Skratka, avgusta mi poteče porodniška in s partnerjem že delava na drugemuser posted image in me zanima če katera ve, če mi je v času porodniške tekla delovna doba in kako oz ali se zdajšnja porodniška šteje pri izračunu naslednje? Naj še povem, da se bom po izteku porodniške zaposlila na svojem s.p.

Uf, vem, da sem verjetno malo zakomplicirala, a bom res hvalažna, če mi bo katera znala pomagat, ker mi vsak drugače reče (CSD, DURS...)

Lili 16.8.2009 in Zoja 4.3.2011

(odgovor članu darchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 15
2.6.2010 12:35:45   
zmajaz
Uf si si pa res zakomplicirala zsdevo - s popoldanskim s.p.-jem je tako, da ga lahko imaš samo, dokler si zaposlen, če pa več nisi, se pa avtomatsko spremeni v običajen s.p., ali pa ga moraš zapreti. Če si potem še vedno obračunavaš prispevke po pavšalu, se običajno potem zgodi tako, da te terjajo za vse nazaj. Je pa pri tebi fora v tem, da si na porodniški in bi ti itak v vsakem primeru CSD plačeval prispevke, zato ti teh težav ne boš imela. Je pa tole, da si prijavljena kot brezposelna in imaš popoldanski s.p. res čudna (načeloma neobstoječa) kombinacija. Po pravem ti ne bi smel s 1.10. urediti zavarovanja CSD, ampak bi si ga mogla ti sama na svoj s.p., ali pa popoldanski s.p. zapreti. V plačevanju prispevkov itak ne bi bilo razlike, ker si na porodniški in jih v vsakem primeru plačuje CSD, gre se samo za to, kako si vodena v registru na ZZZS.

Glede delovne dobe pa tako - ker si na porodniški, ti seveda normalno teče, tako da imaš torej od 1.1.2009 do zdaj 17 mesecev delovne dobe in te porodniške, ki jih zdaj dobivaš se ti bodo seveda tudi upoštevale za naslednjo porodniško.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 2.6.2010 12:36:11 >

(odgovor članu Dulsineya)
Neposredna povezava do sporočila: 16
2.6.2010 19:38:53   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Dulsineya
Lani sem se s 1.1.2009 prvič zaposlila pri delodajalcu, (nadomeščala porodniško) kjer sem že prej delala preko študenta, to da sem noseča sem zvedela pol meseca kasneje. PDP sem imela 9.9.2009, pogodbo za določen čas pa do 30.9.2009. Delodajalec mi pogodbe ni želel podaljšati, ker je svoj posel preusmeril na svoje drugo podjetje. Avgusta sem 3 tedne prezgodaj rodila, 3 dni po uradnem nastopu porodniške. S 1.10.2009 so mi na CSD uredili zavarovanje zame in user posted image Od aprila lani imam s.p.(popoldanski) in vse to je po nekem čudežu ostalo, čeprav mi danes vse zatrjujejo, da ne vedo kako me lahko vodijo pod brezposelno osebo s hkratnim popoldanskim s.p.user posted image
Skratka, avgusta mi poteče porodniška in s partnerjem že delava na drugemuser posted image in me zanima če katera ve, če mi je v času porodniške tekla delovna doba in kako oz ali se zdajšnja porodniška šteje pri izračunu naslednje? Naj še povem, da se bom po izteku porodniške zaposlila na svojem s.p.

Saj te ne vodijo kot brezposelno osebo, če nisi prijavljena na zavodu za zaposlovanje, saj si na porodniški.
CSD pa je zate uredil zavarovanje, ker si na porodniški in potem za vse grejo mamice gredo stvari preko njih.
Delovna doba pa ti v času porodniške teče, pa če si v sklenjenem delovnem razmerju ali pa greš tja iz zavoda (od tvoje porodniške se namreč obračunavajo tvoji prispevki za soc. in zdravstveno zavarovanje).

(odgovor članu Dulsineya)
Neposredna povezava do sporočila: 17
2.6.2010 21:06:44   
Dulsineya
Petea saj me ne vodijo na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelno osebo, ampak na Dursu po očitno nekem čudnem spletu okoliščin, ker tako kot je Zmajaz napisla to ni možno in ko so v evidenci videli moj primer, mi je rekla, da sem verjetno edini tak primerekuser posted image

Hvala obema za odgovore in pojasnila!

LP

< Sporočilo je popravil Dulsineya -- 2.6.2010 21:07:31 >

Lili 16.8.2009 in Zoja 4.3.2011

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....
Recepti: Potica na sedem načinov
Preverite sedem receptov za praznično potico nekoliko drugače.

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?