Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: Ankica. Meni je čisto vseeno, kdo dela zame, študent ali sosedov francek, če svoje delo opravi dobro in natančno, pomeni pa tak predlog, kot je sedaj, zame eno veliko logistično težavo. Običajno zvem, da bom rabila študenta (ali pa sosedovega franca, saj pravim, mi je vseeno, če dela OK) uro ali dve preden ga dejansko rabim, po novem predlogu pa bo potrebna dolga procedura, zdravniški pregled, varnost pri delu, omejeno je št. ur in št. malih delavcev glede na število redno zaposlenih. Saj ni problema, če imaš kontinuiran, več tednov vnaprej znan potek dela. Če je delovni proces fleksibilen, se spreminja iz dneva v dan, potem pa pač ne moreš načrtovati število zaposlenih za tedne vnaprej, ampak se spreminja dnevno. Je treba nekaj spremnit, ampak naj izhajajo te spremembe iz prakse, ne pa iz idej nekaj birokratov, ki poznajo zgolj teorijo in en majcen delček potreb delodajalcev. Če se ti delovni proces res spreminja tako iz dneva v dan boš še vedno lahko vzela študenta kot do sedaj......saj ga potemtakem itak ne rabiš več kot 14 ur na teden...... Jah, vidiš, liliana, pa ni čisto tako. Recimo, čisto konkreten primer, 14 dni nazaj: Dostava je bila predvidena za 18. uro, ob 12-ih je stranka klicala, da mora biti dostava najkasneje ob 15-ih. Jaz sem imela sestanek ob 14-ih, mož ob 15-ih, en (zelo priden) študent je bil z robo na poti v LJ. Sva 2 redno zaposlena, torej po tem predlogu lahko občasno zaposlim še enega malega delavca. Sedaj sem vzela telefon, preklicala študente, ki jih imam v imeniku in se je našel eden, ki je imel ob 14.30 čas dve urici. Brez problema. Saj lahko bi bil tudi kdo drug, ni treba da je študent, edino močan in vitalen mora biti, ker nosijo težke stvari. Morata pa biti dva, ker 50kg ali 4-metrske pakete nositi v 9. nadstopje ni ravno delo za enega. No, po tem predlogu zakona pa to ne bo šlo. Najprej bom morala delavca poslati na zdravstveni pregled in ga seznaniti z varnostjo pri delu - najmanj en teden časa to vzame. Poleg tega bom lahko dobila le enega malega delavca, kar pomeni, da bo moral mož odpovedat oziroma prestaviti svoje obveznosti. Posledično zgledaš neresen pri potencialni stranki, posledično to pomeni manjšo prodajo in posledično tudi manj davka v državno blagajno. Jaz sem na slabšem in država je na slabšem. Razen, če ima kdo kakšen predlog, kako to razrešiti. Zaposlitev za redno delo še enega delavca trenutno ne pride v poštev.
< Sporočilo je popravil Ankica. -- 3.5.2010 13:47:01 >
|