Katy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka IZVIRNO SPOROČILO: Katy78 Če ti je všeč ali ne, če razumeš ali ne, verjemi, da ne govorim nekaj na pamet, saj sva s sinom od 3. meseca hodila na fizioterapijo in sem izvedela veliko od zdravnice in od fizioterapevtk. In videla ogromno otrok z nepravilnimi vzorci gibanja, sploh kobacanja. všeč? kako mnenje imam o kaki določeni stvari nima veze z všečnostjo pri meni. bolj z izkušnjami in logiko bi rekla. jaz čisto razumem kaj hočeš povedat, kolikor mi moji možgani omogočajo seveda, samo to ne pomeni, da nimam drugačnega mnenja o določenih stvareh (kot ti) npr. kaj pa potem otroci, ki nikoli ne kobacajo? je potem nekaj narobe ali kaj "nepravilnega" z njimi? jih je "treba" naučit kobacat mogoče? (nanaša se na tvoj zadnji stavek zgoraj) Jaz sem ti samo odgovorila na tvoje vprašanje, kako naj to, kar sem napisala, razumeš. Če imaš pa drugačno mnenje, me pa popolnoma nič ne moti. Jaz samo povem, kaj so nas "naučili" v RA. Sicer nisem tip človeka, ki bi kar slepo zaupal zdravnikom, ampak kar se tiče zdravnice in fizioterapevtke v RA - sem na svojem in na drugih otrocih videla, da t.i. pravilni gibalni vzorci niso kar lapanje tja v tri dni. Kot sem že napisala zgoraj, otroci so različni in napredujejo različno hitro in nikoli nisem napisala, da je zato s komer koli kaj narobe. Prav nasprotno - na živce mi grejo starši, ki te čukasto gledajo, ker hodiš z otrokom v RA in mislijo, da je otrok nenormalen in pa tisti, ki nonstop primerjajo, kaj zna naš in kaj zna oz. še rajši vidijo da ne zna vaš. Moj zadnji stavek pa se nanaša na nepravilen vzorec kobacanja, ki lahko kasneje pri učenju hoje povzroča težave. Sosedov fant je te težave imel, kobacal je tako, da je nogico spodvijal pod ritko. Ko je P pri 12m. to opazila, ga je poslala na fth in vzorec so mu v 1 mesecu popravili in takoj za tem se je postavil na nogice, prej pa ni šans, da bi sploh probal. Mogoče zgolj naključje, ampak ne verjamem. O tem, ali je otroka "treba" naučit kobacanja - nisem strokovnjak za to, ne bom razpravljala, vem le, kar so mi povedali v RA - vsak otrok, ki se mu to omogoči, bo kobacal. Če je to res, ne vem, naj o tem sodijo strokovnjaki. Več pa si lahko prebereš na http://www.dlogs.org/datoteke/janja_drobez_gibalni_razvoj_otroka_in_razvojna_motnja_koordinacije.doc
< Sporočilo je popravil Katy78 -- 24.2.2010 9:17:11 >
|