|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Sprememba priimka otroku - kdaj
29.11.2009 12:23:40   
vijolica02
Sin bo dopolnik 13 let in nosi očetov priimek. Ker oče z njim že skoraj 10 let nima stikov, si sin že dolgo časa želi, da bi imel moj priimek, oz. da bi imel oba. Oče se seveda s tem ne strinja.
Zdaj pa me zanima, ali obstaja neka starostna meja, da se otrok lahko sam odloči oz. jaz sprožim postopek za spremembo priimka, kljub nestrinjanju očeta, pa da otroka vprašajo zakaj in kako, podobno, kot ko otroka vprašajo, kje bi živel, ko dopolni določena leta.
Po 18. letu pa vem, da si bo lahko spremembo lahko uredil sam.
Hvala za kakšen nasvet pa lepo nedeljo vam želim :)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Sprememba priimka otroku - kdaj
29.11.2009 13:04:09   
dory
Mislim,da boste mogli počakat sedaj do 18 leta, prej sprememba ne bo možna.

(odgovor članu vijolica02)
Neposredna povezava do sporočila: 2
29.11.2009 14:44:33   
urska25
Če oče nima stikov z otrokom, se lahko gre na socialno delo in da vlogo za spremembo priimka, če se oče ne strinja, gre potem to na sodišče in se sodišče odloči. Če oče plačuje preživnino verjetno sodišče otroku ne bo spremenilo priimka samo v tvojega, bo pa po vsej verjetnosti tvojega dodalo njegovemu.

Sem ponosna mamica dveh princesk

(odgovor članu dory)
Neposredna povezava do sporočila: 3
29.11.2009 14:56:03   
urška
jaz sem dobila informacijo, da, če otroku samo dodaš en priimek, ne rabiš soglasja obeh staršev. nisem pa nikoli preverila te info na matičnem uradu.

(odgovor članu urska25)
Neposredna povezava do sporočila: 4
29.11.2009 15:14:27   
urška
malo sem še pobrskala po netu in sem našla tole - Zakon o osebnem imenu:

20. člen
(sprememba osebnega imena mladoletni osebi na prošnjo)

(1) Mladoletni osebi se lahko spremeni osebno ime na prošnjo zakonitih zastopnikov. Če zahteva spremembo osebnega imena skrbnik oziroma skrbnica (v nadaljnjem besedilu: skrbnik), mora s tem soglašati tudi pristojni center za socialno delo, ki mora pri tem upoštevati največje koristi otroka.

(2) Kadar starši živijo ločeno, lahko zahteva spremembo osebnega imena otroku tisti od staršev, pri katerem otrok živi oziroma kateremu je zaupan v varstvo in vzgojo, če s tem soglaša drugi od staršev.

(3) Če drugi od staršev ne soglaša s spremembo osebnega imena mladoletnemu otroku, jima sporazumno odločitev pomaga doseči center za socialno delo.

(4) Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o otrokovem novem osebnem imenu, o utemeljenosti zahtevka odloči sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev. Predlogu mora biti priloženo dokazilo pristojnega centra za socialno delo, da sta se starša ob njegovem sodelovanju poskušala sporazumeti o otrokovem novem osebnem imenu. Preden sodišče odloči, mora pridobiti mnenje pristojnega centra za socialno delo o koristi otroka. Odločba sodišča o utemeljenosti zahtevka mora biti priložena zahtevi za spremembo osebnega imena mladoletni osebi.

(5) Soglasje drugega od staršev ni potrebno, če njegovega prebivališča ni mogoče ugotoviti ali če mu je odvzeta poslovna sposobnost ali roditeljska pravica.

tole je samo en člen, preberi pa še ostalo.tako da zgleda, da je tista informacija, ki sem jo zgoraj napisala napačna. v vsakem primeru bodo zahtevali podpis očeta. sicer pa pojdi na CSD, razloži situacijo - najbolje da gre sin s tabo. mogoče ti bojo znali kaj svetovati.

< Sporočilo je popravil urška -- 29.11.2009 15:22:27 >

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 5
29.11.2009 17:31:50   
vijolica02
 Hvala za odgovore.
Ja na csd smo to poskušali urediti pred parimi leti, pa se oče ni odzival, pa so rekli, naj počakam, da bo sin malo starejši. zdaj pa sin še vedno vztraja, tko da bova še 1x probala.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 6
29.11.2009 19:13:13   
urška
IZVIRNO SPOROČILO: vijolica02

Hvala za odgovore.
Ja na csd smo to poskušali urediti pred parimi leti, pa se oče ni odzival, pa so rekli, naj počakam, da bo sin malo starejši. zdaj pa sin še vedno vztraja, tko da bova še 1x probala.

na enem forumu sem zasledila, da so eni mamici, ker se oče isto ni odzval na pozive CSDja, dovolili spremembno, ker so pač smatrali, da se oče, glede na to, da se ne odziva, strinja s spremembo.
kakorkoli, upam, da vama uspe uredit tako, kot si najbolj želita.

(odgovor članu vijolica02)
Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Spalni položaj
Admin

Kako date svojega dojenčka spat?

Na trebuh. (17%)

Na hrbet. (67%)

Na en bok. (0%)

Na oba boka menjaje. (17%)

Število vseh glasov: 6

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!