Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: enea Naj vam objasnim kaj je z malico (popoldansko) po šolah, ni samo pri vas tako ampak povsod. Sama delam v šolski kuhinji, v kuhinjah in podobnih obratih kjer se dela in proizvaja hrano imamo sistem ki se mu reče HCCP,( ma ja sedaj niti ne vem če sem kratico prav napisala- ker je že toliko govora o tem da me glava boli, in nam vsak dan pod nos molijo tale hacap- tako naj bi se prebralo). Po temu sistemu je pač vse kar se dogaja okoli hrane strogo pregledano, preverjeno, temperatura hrane se meri 2-3x na delitev kosila, ker pač mora biti dovolj segreta, hladna,... No da grem konkretno na ta tvoj primer pop. malice,( sama imam drugošolko in delam na isti šoli kamor hodi). naj se dotaknem jogurta ki si ga omenila, vsaj pri nas je tako da ko pojedo kosilo, učiteljica pobere tudi popoldansko malico, če je jogurt ga dobi direktno iz hladilnika, kosilo pojedo okoli 12,30-13h, pop.malico jedo nekje ob 14- 14,30h, kaj se dogaja s tistim jogurtom ki je že takrat 1-1,30h zunaj hladilnika, kaj je šele z njm ko ga bi otrok prinesel domov ob 15,30-16h- Če je toplo, že v spomladanskih dnevih oz. sedaj ko se začne šola je še toplo, pozimi je ogrevanje in jogurt pride topel, verjetno sama veš da bakterije in virusi imajo takrat idealne pogoje se razmnoževat. Kaj dotično je s tistim jogurtom ki ga tvoj otrok ne poje, gre v SMETI. Polagam ti na srce, ali navadiš otroka da bo pojedel jogurt ali ga odjaviš od malice in mu daješ s seboj kar ima pač rad. ma nekako vsi vemo, da jogurtu ni nic v parih urah. In motijo me te smeti. Ce bi recimo vedela, da ob koncu delavnika vsa preostala hrana - kruh, jogurti ipd gre klosarjem ali neki podobni socialni skupini, me ta jogurt niti najmanj ne bi motil. Moti me pa, da gre v smeti. Nepotrebno razmetavanje s hrano. Otroka ne mislim silit s hrano, ki mu ni vsec. Navaden jogurt ima rad, sadje tudi, pa mu glih sadni jogurt ni potreben v prehrani. Malica od doma.... ko so dobili puding za malico, so vsi bili srecni, da so naroceni na malico. In vsekakor bi bilo tudi mojemu otroku tezko, ker on nima moznosti - hladilnika in hlajenja hrane do popoldan, pa mu puding, ki ga sicer ima zelo rad, odpade. Morda pa ni treba takoj polozit starsu v roke - ali vtzemi ali sam rihtaj.. morda bi sola lahko bila bolj fleksibilna, pa poleg sadnih narocala tudi navadne jogurte.. npr. vendar je to povsem druga tema. Morda imamo pa doma macko ali psa, ali soseda, ki ga ne motijo eventualne bakterije in jogurt na toplem in , ki bi slednjega z veseljem pojedel. ...