Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: sanja nk. IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* IZVIRNO SPOROČILO: katipi NIKAKOR starši ne bi smeli pustiti mladoletnih otrok ponoči zunaj, pa tudi potem, ko že dopolnejo 18 let ne! Pri 18-ih je človek polnoleten. Polnoletni osebi preprečevati prosto gibanje, ne glede na sorodstvene in bivalne razmere, je kaznivo. Okey tukaj se pa ne strinjam.... ..če otrok živi pod mojo streho, ga jaz živim, ..pa pustmo material, pa če veš da še ni dovolj zrel za vse, ga ne moreš kar pustiti, da bezlja okoli kadar hoče, demokracija mora biti v družini , samo brez pravil pa rata kaos sploh po 18 letu, tukaj je res, da če otrok gre že na svoje, pa da se sam živi, samo kdo pa se sam živi pri 18 letih ....danes bore malo....mogoče 10% Takšno pravilo imam tudi jaz. Dokler živiš pod mojo streho in od mojega denarja, bo po moje. Določena meja samostojnosti je razumljiva, seveda, a kljub temu otrok pri 18-ih letih postane polnoleten, kar pomeni zakonsko samostojen na vseh področjih. Ne glede na to, da ga preživljam (stanovanjsko in finančno), nimam lastniške pravice nad njim. Le te nimam niti takrat, ko je mladoleten - tudi takrat ima svoje pravice, po 18-em rojstnem dnevu pa ima pravice, enake mojim. Omejevanje prostega gibanja je na nekaterih delih zakonsko prepovedano celo mladoletniku, a (po mojem) na srečo še ne v primerih, o katerih govorimo tukaj. Starši smo zakonsko (ne govorim o moralnem vidiku) svoje otroke dolžni preživljati do polnoletnosti oz. dokler se redno šolajo, najdlje pa do 26-ega leta. A po 18-em letu imajo vse pravice, ki jim gredo po zakonu in preživljanju navkljub. Teoretično bi to lahko pomenilo, da bi 18-letnik na sodišču lahko iztožil dolžnost preživljanja in istočasno neomejeno gibanje, dokler niso v igri kazniva dejanja. Prosti izhodi iz stanovanja pa niso kaznivo dejanje. In nobeno sodišče ne bi dosodilo, da polnoleten otrok mora staršem razlagati, kam gre, kdaj gre, s kom gre, kako gre in zakaj gre.
|